DIŞ TİCARET POLİTİKALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2014
Advertisements

Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Anahtar kelimeler: Ekonomik bütünleşme, Serbest ticaret bölgesi, gümrük birliği, ortak pazar, ekonomik birlik, gümrük birliğinin ekonomik etkileri, ikinci.
YEDİNCİ BÖLÜM TARİFE DIŞI TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI
ON ALTINCI BÖLÜM DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
DIŞ TİCARET POLİTİKASI VE TEŞVİKLERİ
Bölüm 3 Dış Çevre Analizi
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
BP EĞRİSİ.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
İKT 108 Uluslararası Ekonomi
A. Dış Ticaret İşlemleri
YEDİNCİ BÖLÜM TARİFE DIŞI TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI
ULUSLARARASI TİCARET POLİTİKASI
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
ULUSLAR ARASI PAZARLAMA
Bu Bölümde Döviz kuru ve döviz piyasasını,
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
XIX. BÖLÜM DERS NOTLARI: DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
DIŞ TİCARET POLİTİKASI
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
ULUSLARARASI TİCARET POLİTİKASI DIŞ TİCARET POLİTİKASI
Ülkelerin Dış Ticaret Yapma Nedenleri
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
Uluslararası Ticaret Politikası
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
ULUSLARARASI İKTİSAT Giriş Giriş Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikaları
Uluslararası Ticaret Politikası
YEDİNCİ BÖLÜM TARİFE DIŞI TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ALTINCI BÖLÜM GÜMRÜK TARİFELERİ
Uluslararası Ticaret Politikası
ÖDEMELER BİLÂNÇOSU Hazırlayan ve Sunan : Gökçe KOSOVA
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 2. Hafta Dış Çevre Analizi Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Uluslararası Ticaret Politikası
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
ULUSLARARASI BANKACILIK
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
ULUSLARARASI TİCARET.
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
ALTINCI BÖLÜM GÜMRÜK TARİFELERİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Sunum transkripti:

DIŞ TİCARET POLİTİKALARI BEŞİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARET POLİTİKALARI

Giriş Bu bölümden itibaren dış ticaret politikasını incelemeye başlıyoruz. Bu çerçevede önce dış ekonomi politikası ele alınacak, sonra ise dış ekonomi politikasının en önemli araçlarından olan dış ticaret politikası incelenecektir.

Dış ekonomi politikasının kapsamı Gerek Türkçe, gerekse İngilizce literatürde dış ekonomi politikası (foreign economic policy) ile uluslararası ekonomi politikası (international economic policy) genellikle birbirilerinin yerlerine ve eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Dış ticaret politikası genel ekonomi politikasının bir aracıdır. Geniş anlamda dış ekonomi politikası veya uluslararası ekonomi politikası, hükümetlerin ticaret ve üretim faktörleri akışlarının yönüne, bileşim ve hacmine müdaheleye yönelik tüm faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Dar anlamda dış ekonomi politikası hükümetlerin dış ticareti, iç ve dış yatırımları sınırlaması, düzenlemesi, teşvik etmesi veya bunlara yol göstermesi olarak kabul edilir.

Dış ekonomi politikası çeşitleri Dış ticaret politikası Ödemeler bilançosu politikası (balance of payments policy) – hükümetlerin ödemeler bilançosunu dengede tutmak veya denge bozulur ise dengeye getirmek için yapmış olduğu tüm faaliyetleri kapsayan bir politikadır. Dış yatırım politikası (foreign investment policy) – uluslararası uzun dönemli sermaye yatırımları ile ilgili kararları kapsamaktadır. Dış yardım politikası (foreign aid policy) – hükümetten hükümete olan ve yardım alan ülkede alt yapının kurulması, ekonomik kalkınmanın sağlanması veya askeri savunmanın gerçekleştirilmesini içeren borç ve hibelerini kapsamaktadır. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Dış Ticaret Politikasının Kapsamı Türkçeye “ticaret politikası” olarak çevirebileceğimiz İngilizce “commercial policy” ile “trade policy” veya “international trade policy” terimleri eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Dış Ticaret Politikası Ödemeler Bilançosunun, cari işlemler hesabında ihracat ve ithalat kalemleri üzerindeki tüm hükümet faaliyetlerini kapsayan bir tür dış ekonomi politikasıdır.

I. DIŞ TİCARET POLİTİKASININ AMAÇLARI Dış ödemeler dengesizliklerinin giderilmesi Dış rekabetten korunma Ekonomik kalkınma Piyasa aksaklıklarının giderilmesi Ekonominin liberalleştirilmesi İç ekonomik istikrarın sağlanması

Hazineye gelir sağlamak Dış piyasalarda monopol gücünden yararlanma Otarşi Sosyal ve siyasal nedenler Dış politik amaçlar

II. DIŞ TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI Devletin dış ticarete müdahale için kullandığı geleneksel araç, gümrük tarifeleridir. Ancak bu, zamanla etkisini yitirmiş ve bunu yerine çok sayıda yeni araç ve düzenlemeler çıkmıştır. A) Gümrük tarifeleri: malların ülke sınırından geçişi sırasında alınan vergilerdir. B) Tarife-dışı araçlar: döviz çıkışına yol açan işlemleri kısıtlamak için hükümetin tek taraflı kararı ile konulan müdahale önlemleridir. Dörde ayrılır: 1) miktar kısıtlamaları 2) tarife benzeri faktörler 3) görünmez engeller 4) gönüllü ihracat kısıtlamaları C) İhracatın özendirilmesi D) Bağlı ticaret

III. TARİHSEL AÇIDAN DIŞ TİCARET POLİTİKALARI XVI. Yy dan itibaren geçerli olmaya başlayan ve yoğun korumacılığa dayanan merkantilizm XVIII yy dan itibaren etkisini kaybetmeye başlamış ve serbest ticaret akımları etkili olmaya başlamıştır. Bunda “en çok gözetilen ulus” (MFN) adı verilen uygulamanın çok etkisi olmuştur. MFN KURALI GATT (1948) WTO 1995

IV. DIŞ TİCARETTE KORUMACILIK Korumacılığı savunanların dayandığı faktörler 1. Ulusal güvenlik Savunma zenginlikten daha önemlidir. 2. Genç endüstri tezi Teze göre, ileride gelişip karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olacak endüstriler optimum üretim düzeyine ulaşıncaya kadar gümrük tarifeleri ile dış rekabete karşı korunmalıdır. 3. Stratejik Ticaret Politikası Sanayileşmiş bir ülke korumacı önlemlerle gelecekte hızlı büyümesi için kilit kabul edilen yarı geçişkenler, bilgisayar, iletişim araçları vb sektörlerde karşılaştırmalı üstünlük yaratabilir. 4. Dampinge karşı korunma Yabancı üreticilerin yaptıkları dampinge karşı yerli üreticileri korumak için yapılmaktadır.

Belirli Koşullarda Geçerli Nedenler Ödemeler bilançosunun iyileştirilmesi ve İşsizliğin önlenmesi Ticaret hadlerinin iyileştirilmesi Ulusal pazarlık gücünü artırma

Kişisel Çıkarlara Dayalı Görüşler Düşük yabancı ücret Üretim maliyetlerini eşitleme Ulusal Pazar görüşü