F LORESANS VE F OSFORESANSıN B IYOKIMYA A LANıNDA K ULLANıMı ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Moleküler Lüminesans Spektroskopi Yüksek Kimyager Hasan ÖZ
Advertisements

BİYOLÜMİNESANS (BİYO-IŞINIM)
KARIŞIMLAR.
ENZİMLER NEDİR?.
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
(Polymerase Chain Reaction)
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
KARIŞIMLAR.
Prof. Dr. Cem Şeref Bediz DEUTF Fizyoloji Anabilim Dalı
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
Raman Spektroskopisi.
BİYOSENSÖRLER.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Fotosentez.
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
Soru Fe 2+ ile 1,10-fenantrolin kompleksi ile hazırlanan 0,01, 0,02, 0,03, 0,04 ve 0,05 mM standart çözeltiler için ölçülen absorbanslar sırasıyla 0,14,
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
Metabolizma ve Beslenme
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
SPEKTROSKOPİK İLAÇ ANALİZ YÖNTEMLERİ
Glikoz,laktik asit gibi polarize ışık düzlemini sağa sola çeviren maddelere daha öncede söylendiği gibi optikçe aktif maddeler denir.Bunlardan polarize.
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
POLARİMETRİ.
PROTEİNLER.
Proteinlerin kantitatif tayini
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
Biyokimya Anabilim Dalı
Raman Spektroskopisi.
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
Biyosinyal ve Sinyal iletimi
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
PROTEİNLER 2.
Spektrofotometre.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
Amino Asitler ve Proteinler
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
Moleküler Floresans Spektroskopi
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
GENOMİK.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

F LORESANS VE F OSFORESANSıN B IYOKIMYA A LANıNDA K ULLANıMı ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

GİRİŞ Birçok madde lüminesans özellik gösterir. Lüminesans,bir maddenin absorblandığı bir ışını aynı veya daha uzun dalga boyunda bir ışın olarak geri vermesi özelliğidir ve ikiye ayrılır ; Floresans Fosforesans

F LORESANS VE F OSFORESANS Floresans : Maddeler üzerine gelen belli dalga boyundaki ışık ışınlarının başka dalga boyundaki ışık ışınları halinde yansıması olayıdır. Fosforesans : Fosforesans floresansla ilişkili bir çeşit ışıldama şeklidir. Floresanstan farklı olarak soğurdukları enerjiyi hızlıca geri vermezler.

B IYOKIMYADA FLORESANS VE FOSFORESANSıN KULLANıM ALANLARı Adrenalin Penisilin Prokain Adenin Askorbik asit Folik asit Nitokinamid Trajamin TSH Free T3 FreeT4 Ürik asit Ferritin Vitamin - B12 PSA total βhCG anti HIV 1-2 Hbs Ag anti HCV Sistein Guanidin Bazı sinir kasları Protein Floresans metoduyla pek çok sayıda organik ve biyokimyasal madde tayin edilebilir.Bunlar arasında ;

Genel olarak söylemek gerekirse,besin maddeleri, ilaç, klinik numuneleri (kan,idrar,enfeksiyon) ve doğal maddeler florimetrik olarak tayin edilirler. Metodun en önemli uygulaması ise kan lekelerinin ve hemoglobinin tayininde kullanılmasıdır.

F LORESANS VE F OSFORESANS Y ÖNTEMLERI KULLANıLMıŞ Ç ALıŞMA Ö RNEKLERI 1.) Hücre içi serbest Ca +2 ve Zn +2 derişimlerinin spektrofotometrik olarak ölçülmesi Hücre içi serbest Ca +2 ve Zn +2 ölçümleri için her iyona da duyarlı bir floresans boya olan fura 2 kullanılmıştır. Gözlenen Zn + derişimine ait sinyallerin ölçümü PTI mikrospektroflorimetre ile yapılarak Felix (PTI) programı ile bilgisayara kaydedilip değerlendirilmiştir

2.)T ABLETLERDE M EBENDAZOLÜN S PEKTROFLORIMETRIK TAYINI Bu çalışmada, tabletlerde mebendazol (MBZ) ilaç etken maddesinin tayini için spektroflorimetrik bir yöntem geliştirilmiştir.

3.) K ıNıN TAYINI Kinin floresans özelliği çok büyük olan maddelerden biridir. Bu özelliğinden yararlanılarak tonik sulardaki kinin tayini yapılabilir.Standart çözelti ; 445 nm’de çözeltilerin floresansları ölçülür. Bunlarla kalibrasyon grafiği çizilir. Ancak ölçme basit florimeri ile yapılıyorsa primer filtre olarak LF2, sekonder filtre olarak da bir jelatin kullanılır ve ölçmeler ondan sonra yapılır.

4.) S INIR H ÜCRESININ Z AMANLA D EĞIŞIM TAKIBI Floresans nörobiyolojide de kullanılır. Floresans iyon probları Ca +2 veya Na +2 gibi belli iyonlara bağlanarak emisyon spektrumu değişen moleküller içerir. Bu indikatörler tek tek sinir hücrelerinin farklı kısımlarında süre gelen olayları kaydeder. Sinir hücresinin belli bir bölgesinde floresansın zamanla değişimini izleyerek ne zaman, nerede meydana geldiği belirlenir. Bu şekilde izlenen hücelerden biri Purkinje nöronudur.

D IĞER T AYINLER Floresans ile bir proteinin polarlığı belirlenir. Bir biyolojik molekülün aktif merkezleri arasındaki uzaklığı ölçmede kullanılır. Biyolojik sıvılarda ATP tayininde kullanılır. Enzim-Antijen-Antikor üçlüsü kullanılarak bunlardan herhangi birinin tayini florometrik olarak yapılır.

BIYOLÜMİNESANS (BİYO IŞINIM) Biyolüminesans, canlı bir organizma tarafından kimyasal bir reaksiyon esnasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülerek ışık üretmesi ve ışık yayılmasıdır.

Ateş böcekleri iletişim kurmak ve eş bulmak için biyolüminesans özellik gösterirler.

Cookie-Cutter Köpekbalıklarının gövdesinin altında ışık yayan bir bölüm vardır ve bu bölüm küçük bir balığı andırır. Balık böylece küçük bir balık görüntüsüne bürünüp kendisini yemeye gelen büyük balıkları avlayabilir.

Olta balığı çevredeki diğer balıkları kandırıp avının dikkatini çekmek için ışığını kullanır.

Gipssland gölü Avusturyada bulunan bir göldür. Bu görüntüsü bir ekolojik bozulma sonucu ortaya çıkmıştır. Şiddetli yağmurlar nedeniyle dağlık kesimlerden büyük oranda alüvyon akıp bu gölde birikiyor. Gölün sahip olduğu biyolüminesans özelliği de bu alüvyon akışı yüzünden meydana gelmiştir.

HAZIRLAYANLAR Ceren ALTUNCAN Büşra BAYRAKÇI Betül ŞIK Mine DURMAZ Ahmet YÜCEALTAY