Elektromanyetik Prospeksiyon

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVADAN ELEKTROMANYETİK YÖNTEMLER
Advertisements

Geometrik yer geometrik yer geometrik yer.
(Radio Detection and Ranging)
Sensörler Transduserler
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
Ultrasonografi Cihazı
KARMAŞIK SAYILAR.
Pozlandırma ve Değişkenler
İletişim Lab. Deney 3 Genlik Modülasyonu
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-2
Bölüm 8: EĞRİ UYDURMA Fizikte laboratuarda yapılan deneysel ölçümlerin ne kadar hata payı içerdiğini, veya belli teorik modellere ne kadar uyduğunu bilmek.
Scattering by a Dielectric Cylinder of Arbitrary Cross Section Shape, Jack H. Richmond Fatih Erdem İTÜ, Mart 2010.
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
HABERLEŞMENİN TEMELLERİ
Elektromanyetik Prospeksiyon
CEP TELEFONLARI VE RADYASYON
Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü
MinDolog Minder Bilişim
ÖTELENEN EKSENLERE GÖRE BAĞIL HAREKET
ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD, PFC) GÜÇ ELEKTRONİĞİ ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD,
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü
ANALOG/SAYISAL ÇEVİRİM
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
ELİPSOMETRE.
Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü
Elektriksel Potansiyel
Bölüm 2 VEKTÖRLER Vektör Kavramını ve vektörlerle matematiksel işlemlerin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Bu bölümün kapsamında vektörlerle.
JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİNDE KULLANILAN ARAMA YÖNTEMLERİ
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
Jeofizik veriDeğerlendirmeYorum
ELEKTRİK YÖNTEMLER.
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-5
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
Normal ve Teğetsel Koordinatlar (n-t)
Evren ve Yapıtaşları Tuncay Özdemir
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
Makine Mühendisliği Dinamik Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
ELEKTRİK KAYNAKLARI.
Fiziksel Büyüklükler: Nicel bir bilim olan fizikte bir doğa olayını incelerken: düşünme (hayal etme), kurgulama, tasarım, planlama ve gözlemleme aşamalarından.
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
ÇEMBERİN ELEMANLARI,YAYLAR VE ÇEMBERDE AÇILAR
G IRDAP AKıMLARı ILE T AHRIBATSıZ T ESTLER Doç.Dr.Faruk Demir.
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
EEM 448 Mikrodalga Sistemleri
Sismik Yorumlama Ders (4.Hafta) Doç.Dr. Hüseyin TUR.
Disiplinler Arası Bitirme Projesi
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
MANYETİK ENERJİ Feramuz Taha YILDIZ
BİR BOYUTLU ISI İLETİMİ
Sismik Yorumlama Ders (4.Hafta) Doç.Dr. Hüseyin TUR.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
Bölüm 2 VEKTÖRLER Vektör Kavramını ve vektörlerle matematiksel işlemlerin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Bu bölümün kapsamında vektörlerle.
Bölüm29 Manyetik Alanlar
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS- 10
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
Geometrik Jeodezi
MİKRODALGALAR Hudayguli TAGANOV Hudayguli TAGANOV
EEG TABANLI BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geometrik yer geometrik yer geometrik yer.
Sunum transkripti:

Elektromanyetik Prospeksiyon

YAPAY KAYNAKLI MANYETOTELLÜRİK YÖNTEM (YKMT) (Controlled Source Audio Magnetotellurics, CSAMT) Manyetotellürik (MT) yöntemin temel esaslarına dayalı çalışan bir frekans ortamı yöntemdir. Frekans bandı 0.125 Hz – 100 kHz

Uygulamada kullanılan en yaygın ölçüm frekansları; 0. 125, 0. 25, 0 Uygulamada kullanılan en yaygın ölçüm frekansları; 0.125, 0.25, 0.5, 1, 2, 4, ..., 8192 Hz aralığındadır. Sığ araştırmalara yönelik olarak tasarlanan bazı yeni nesil aygıtlarda ise ölçüm aralığı 100 kHz’e kadar genişleyebilmektedir.

Kullanım alanları - Jeotermal alanların aranması, - Epitermal altın yataklarının aranması, - Jeolojik ve tektonik yapı araştırmaları, - Kırık ve süreksizlik bölgelerinin aranması,

MT’den farkı İyonosfer ve manyetosferdeki akım sistemlerini doğal kaynak olarak kullanan geleneksel manyetotellürik yönteminden farklı olarak; YKMT yönteminde, kaynak alan iki elektrod yardımı ile yere elektrik akımı uygulanarak yaratılmaktadır. Kaynak alan belirli frekanslarda yaratıldığından ölçümler frekans ortamında yapılır. Ölçümlerde MT’deki gibi zaman serileri olarak kaydedilmediğinden ölçümler daha hızlı olur.

Ölçülen alanların tanımı Uzak alan: Elektrik ve manyetik alanlar: Düzlem dalga (MT ve AMT) Yakın alan: Alıcı-verici aralığı küçük Küresel dalga yaklaşımı Geçiş zonu:

Yöntemin fizik esasları Ölçümlerin yapılabileceği en yakın ve en uzak alanlar ortamın özdirenci, kullanılan frekans ve kaynak gücüne bağlı olarak tanımlanır. Yorumlama aşamasında kolaylık sağlaması ve geleneksel MT yorum olanaklarından yararlanılabilmesi için ölçümlerin düzlem dalga yaklaşımı yapılabilecek kadar uzakta ("uzak alan") olması istenir. Daha yakın bölgeler ise elektromanyetik dalganın küresel davranış gösterdiği bölgedir ("yakın alan").

Geleneksel olarak yorumlama, uzak alan verisi üzerinden yapıldığından kullanılan frekansların çoğu düzlem dalga yaklaşımı yapılacak kadar uzaklıkta kaynak yeri seçilir. Kaynak yeri seçimi, nüfuz derinliğine (δ) bağlı olarak tanımlanır; bu durumda tüm ölçümlerin uzak alanda olması istenirse;  çalışma alanı ile kaynak arasındaki en küçük uzaklık:

Yapay kaynak manyetotellürik kuram YKMT yönteminde, akım x ekseni boyunca uzanan iki ucu topraklanmış bir verici kaynak aracılığı ile yere verilmektedir. Bu tip bir akım kaynağı için dalga denklemlerinin çözümünden elde edilen bileşenler yarı duraylı (quasi-static) yaklaşım için silindirik koordinatlarda aşağı doğru artı (z+) ve r yarıçap yöneyi olmak üzere izleyen biçimde verilir (Kaufmann ve Keller, 1983):

k = (2 / δ)1/2 Dalga sayısı

uyartım sayısı (induction number) Uyartım sayısının küçük olduğu (|kr| << 1, r <<  ) verici kutbuna yakın olan kısımlar  yakın-kaynak (near-field) bölgesi Uyartım sayısının büyük olduğu verici kutbuna uzak bölgeler  uzak-kaynak veya düzlem dalga (far-field or plane wave) bölgeleri Bu iki bölge arası  geçiş bölgesi (transition zone)

Yakın-kaynak durumu Yakın-kaynak durumu için empedans (faz farkı sıfıra yakın ve frekanstan bağımsız, manyetik alan doygun, geometrik sondaj !) 

Cagniard görünür özdirenç bağıntısı Uzak-kaynak durumu r den bağımsız Cagniard görünür özdirenç bağıntısı

Yatay katmanlı ortamda elektrik alan

Yatay katmanlı ortamda manyetik alan

YKMT Alan Davranışları

Tekdüze Ortam – Özdirenci 1000 Ohm-m

Araştırma Derinliği Seçilen araştırma derinliğine hangi frekansların ulaşabileceğini hesaplamak için:

Ölçüm teknikleri ve aygıtlar

YKMT tek yönlü ölçü düzeneği

2 kaynaklı YKMT dizey ölçüm düzeneği

Ölçüm Düzenekleri

MTU Satellite Synchronized Data Acquisition Unit for V5 System 2000 1/2000 Hz to 1KHz (MT), 1 Hz to 10 kHz(AMT. CSAMT options), 0.25ms to 16 sec windows (LowTEM options)

Ölçülen büyüklükler MT yöntem ile her ölçüm noktasında elektrik alanın iki bileşeni (Ex ve Ey) ve manyetik alanın iki bileşeni (Hx, Hy ) ölçülür. Elektrik alanın ölçümünden elde edilen değerler elektrod açıklığına göre mikrovolt (V) veya milivolt (mV) arasında değişir. Manyetometre kullanılarak yapılan manyetik alan ölçümünde birim nanotesla (nT)’dır.

Farklı yönlerde ölçü alındığında iki değişik özdirenç tanımı elde edilir: Cagniard-Tikhonov özdirenç bağıntıları”

İki katman eğrileri

Çok Boyutluluk Analizi

Yöntemin üstünlükleri ve zayıflıkları YKMT yöntemi yapay kaynaklı olduğundan ölçümler istenilen yerde ve istenilen zamanda yapılabilir. Yapay kaynak kullanıldığı için istenilen şiddette alan oluşturulabilir ve derinlik arttırılabilir. Çalışmanın amacına bağlı olarak manyetotellürik yöntemde ölçülemeyen çok yüksek frekanslar kullanılabilir. Verici kaynaktan istenilen frekansta im yaratılarak ölçüldüğü için, gürültü-im ayırımı diye bir sorun yoktur. Ölçümler frekans ortamında yapıldığından zaman ortamından frekans ortamına geçiş için herhangi bir hesaplamaya gerek yoktur. Bu nedenle veri -işlem aşaması MT yöntemine göre daha hızlı ve kolaydır. - Kaynağın yeterince uzaklıkta olmaması durumunda yakın alan etkisinin (near field effect) veriden ayrımı zordur.

Uygulama Örnekleri