Seminar on Sustainable Buildings

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sorular ve Cevaplar.
Advertisements

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
UYGULANACAK ENERJİ VERİMLİLİĞİ YAZILIMLARI İLE
Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
EKOkredi Hizmet Paketi 1 Mayıs 2010 Bireysel Pazarlama Ma.
ENERJİ ETÜDÜ VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER genel bilgilendirme
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Sanayide Enerji Verimliliği Etüdü Çalışmaları
Bİlİyor musunuz? Bİnanizin yapi kullanim İznİ
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
ÇEVRE SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi Ağustos 2007 SAKARYA VALİLİĞİ SAHAKK-İ Proje Grubu.
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
OTO KAZA SİGORTALARI - HİZMET KALİTE İYİLEŞTİRME
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI
SANAYİDE ENERJİ YÖNETİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
Konutlarda Isı Yalıtım Zorunluluğu ve Enerji Kimlik Belgesi Uygulaması
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
BASIN AÇIKLAMASI – CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA HAZIRLANAN “BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” YENİ HALİYLE BİR.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Mak.Yük.Müh. – Enj.Ver.Dai.Bşk.V. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
M. ŞEVKET OĞUZ İNŞ.MÜH. İSTANBUL YAPI GÜÇLENDİRME MERKEZİ İstanbul'daki Binaların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Nisan.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
Tüketim Malzemeleri Dayanıklı Taşınırlar Tıbbi Malzemeler
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SU YALITIMININ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
Periyodik Kontroller-Ölçümler
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
Sunum transkripti:

Seminar on Sustainable Buildings Nicosia, Cyprus – 16 & 17 May Prof. Dr. Ali Beba

Türkiye’de Enerjinin Sektörel Dağılımı

Türkiye’de İlgili Mevzuat Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği (RG Tarih: 08.05.2000 No: 24043) - KKTC Binalarda Isı Yalıtımı Taslak Yönetmeliği TS 825 – Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları (RG Tarih: 14.06.1999 No: 23725) Enerji Verimliliği Kanunu (R.G. Tarih 02.05.2008 No: 26510 Kanun No: 5627) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı (Şubat 2008) Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (RG Tarih: 13.01.2005 No: 25699)

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği -1 (RG: 08.05.2000 / 24043) Amaç: Binalarda ısı kayıplarının azaltılması, Enerji tasarrufunun sağlaması Uygulama esaslarının belirlenmesi Kapsamı: Tüm binalar (ısıtılmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl ve benzeri binalar hariç)

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği – 2 Binalar için, (ısı kayıpları ve yoğuşma hesapları) TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre yetkili makine mühendisi tarafından "ısı yalıtımı projesi“ hazırlanır Hesaplanan değerler yönetmelikteki sınırları aşamaz Yapı Ruhsatı verilmesi aşaması için şarttır

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği - 3 Yönetmelik Sınır Değerleri Hesabı: (Q: Isı İhtiyacı Yönetmelik Sınır Değeri; A – net alan, m2 ; V: Brüt hacim, m3)

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği - 4 “Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi” hazırlanır - Bu belge Belediye / valilikçe onaylanarak yapı kullanma belgesi’ne eklenir (Yapı kullanım belgesinin bir parçasını oluşturur)

Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi

KKTC Binalarda Isı Yalıtımı Taslak Yönetmeliği KKTC Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği Türkiye’deki Yönetmeliğin uyarlanması ile örtüşüyor Hesap metodu olarak yine TS 825 kabul edilmiş (Dikkat: TS 825 revize edilmekte!!) Isı bölgesi olarak 1. Bölge (Akdeniz ve Güney Ege) seçilmiş (makul ancak yetersiz) KKTC şartlarına göre özgün değerler belirlenmelidir!! KKTC’de yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı sınır değerleri:

TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları– 1 Konu: Binalarda ısıtma enerjisi ihtiyacını hesaplama kuralları ve izin verilebilir en yüksek ısıtma enerjisi değerinin belirlenmesidir. Amaç: Binaların ısıtılmasında kullanılan enerji miktarını sınırlamak Enerji tasarrufunu özendirmek Enerji ihtiyacının hesaplanmasında standart bir metot oluşturmak

TS 825’in Temel Özellikleri Binaların ısı ihtiyaçları Yoğuşma hesapları Isı tasarruf için alınması gereken önlemler

TS 825 – Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları - 2 TS 825’e göre: Bina ve ısıtma sisteminin özellikleri, iç ve dış iklim şartları, ısı kazanç ve kayıpları hesaba katılarak binaların ısıtma enerjisi ihtiyacı hesaplanır Böylelikle: Yeni binalar için ideal enerji performansını sağlayacak tasarım seçeneği Mevcut binaların net ısıtma enerjisi tüketimleri Mevcut binaya yenileme projesi uygulamadan önce, uygulanabilecek enerji tedbirleri ve sağlanacak tasarruf miktarları belirlenir.

TS 825 (Ek-10): Derece - Gün Kavramı ve Türkiye’de Bölgelere/İllere Dağılımı

Türkiye’de Isıtma İçin Derece-Gün Değerleri

TS 825 Hesap Programı – www.izoder.org.tr

Enerji Verimliliği Kanunu (R.G: 02.05.2008 No: 26510 Kanun No: 5627) Amaç: Enerjinin etkin kullanılması, İsrafın önlenmesi, Enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi Çevrenin korunması Enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması

Enerji Verimliliği Kanunu Kapsam: Enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve tüketiminde, Endüstriyel işletmelerde, binalarda, Elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda, enerji verimliliğinin artırılması ve desteklenmesi, enerji bilincinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması (ibadet yerleri, kullanım süresi iki yıldan veya yılda dört aydan az, toplam alanı 50 m2’den az, koruma altındaki bina / anıtlar, tarımsal binalar ve atölyeler hariç)

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı (22 Şubat 2008) Kapsam Üniversitelerin, meslek odalarının ve enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin yetkilendirilmesine; Enerji yönetimi uygulamalarına; Enerji yöneticileri ile enerji yönetim birimlerinin görev ve sorumluluklarına; Enerji verimliliği ile ilgili eğitim ve sertifikalandırma faaliyetlerine; Enerji etütleri ve verimlilik artırıcı projelere; Endüstriyel işletmelerde, verimlilik artırıcı projelerin desteklenmesine ve gönüllü anlaşmalara; Talep tarafı yönetimine, Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımda enerji verimliliğinin arttırılmasına İdarî yaptırımlara ilişkin uygulamalar

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (RG: 13 Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (RG: 13.01.2005 No: 25699) - 1 Amaç: Konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daire, işyeri, sosyal dinlenme tesisi, sanayi vb. yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri kaynaklı is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol gibi kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve denetlemek. Kapsam Isınmada kullanılacak yakma tesislerinin özellikleri ve işletme esaslarını kullanılacak katı, sıvı ve gaz yakıtların kalite kriterlerini ve uyulması gerekli emisyon sınırlarını kapsar

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği - 2 Isınma amaçlı kullanılmasına izin verilen ve verilmeyen yakıt türleri tanımlar. Yakma tesislerinde meydana gelen yakma işlemi neticesinde açığa partikül madde konsantrasyonun ölçülmesi ve bu yönetmelikte verilen sınır değerleri aşmaması zorunludur. Doğalgazın ulaştığı ve hattının geçtiği yerlerdeki işyeri, konut ve sanayide doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı zorunludur.