“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

YASAL TEMELLER BİTLİS AR-GE BİRİMİ STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ.
E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Başbakanlık e-Kurum Projesi 18 Ocak 2010 Dr. Nihat YURT Başbakanlık EKG.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
1  İç Denetinin Faaliyetinin Yürütülmesinde Karşılaşılan Sorunlar- Çözüm Önerileri T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI.
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE STRATEJİSİ
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Türk Patent Enstitüsünün Teknoloji Transferine Yönelik Çalışmaları Prof. Dr. Habip ASAN Türk Patent Enstitüsü Başkanı.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 DEA’nin Kalitesinin Sağlanması.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması DEA’ların Şeffaflık, Konsültasyon ve İletişim Unsurlarının Artırılması Mart 2009 Oturum.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
KAMU İÇ DENETİMDE SON GELİŞMELER & İÇ DENETİM-SGB İLİŞKİLERİ 02 Mayıs 2010 Ahmet BAŞPINAR Maliye Bakanlığı İç Denetim Merkezi Uyumlaştırma.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Stratejik Yönetim.
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması Düzenleyici Etki Analizinin Planlanması Mart Oturum Takımlar, Paydaşlar ve İletişim.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
NORM KADRO UYGULAMALARI
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
50.Yıl T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Sunum transkripti:

“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler

DEA’nın etkin geliştirilmesi ve kullanılması için : Hem bakanlıklarda hem de merkezi birimde uygun kaynakların ayrılması, Rehberler ve eğitim, Üst-düzey destek ve bağlılık, DEA’yı politika oluşturulmasında ve düzenleyici çerçevede kurumsallaştıran süreçler, En iyi uygulamaları paylaşma mekanizmaları gerekmektedir Ana Konular

“Doğru” model yoktur – her ülkenin kendi koşulları ve ihtiyaçlarına göre bir DEA çerçevesi oluşturması gerekir. Ancak ülkelerin bazı ortak paydaları vardır: Kurumlar üzerinde DEA koordinasyonu, tanıtılması, incelenmesi ve desteklenmesi için bir merkezi birim Her bir bakanlık dahilinde benzer rolü üstlenecek bir “önder” Deneyimlerini paylaşmak için düzenli toplanan bir DEA ağı DEA’lar ve danışma için ortak rehber ve asgari standartlar Her bir bakanlıkta DEA’lar ile ilgili çalışacak eğitimli uygulayıcılar İyi Uygulama Çerçevesi

Bakanlıkların içinde DEA’lar üzerinde çalışmayı organize etmenin farklı yolları var. Birkaç örnek: Tüm DEA’ları hazırlamaktan sorumlu merkezi birim Ekip geniş deneyim ve beceriler geliştirir Bilgi ve deneyim diğer memurlara dağıtılmaz Bakanlıkta politika geliştirmekle sorumlu memurlar düzenleme üzerinde çalışırken DEA hazırlamaktan sorumlu olan merkezi ekibin destek ve danışmanlığı ile. Etki analizi ve danışma konusunda daha geniş çapta bilgi ve bilinç gelişir Daha fazla eğitim ve merkezi destek gerekir Bakanlıklarda DEA süreçleri

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda DEA Eğitim Çalışmaları Eğitim takvimi 2006 Eğiticilerin Eğitimi(Başbakanlık- üç kişi) Kasım 2007’de Bakanlık Personeline DEA Semineri/2 gün Eğitim Konuları Hukuki düzenleme AB’nde DEA Süreci Düzenleyici Etki Analizi Düzenleyici Etki Analizinin Hazırlanması

Eğitim Katılımcıları UNVANSAYI Genel Müdür Yardımcısı1 Müfettiş/Hukuk Müşaviri/Kontrolör/İç Denetçi 23 Başkan/Dire Başkanı10 Uzman/Uzman Yrd.21 Müdür/Şube Müdürü16 Mühendis12 Diğer7 TOPLAM90

Yönlendirme DEA ve Tasarı Taslağının hazırlanması için yol haritası yapılması/Planlama Danışma hangi aşamalarda/nasıl yapılacak Çalışmanın yöntemi Dokümanların ve verilerin toplanması İnceleme, değerlendirme ve rapor yazımı

Problemi Tanımla Hedefi Tespit Et Alternatifleri Belirle Etkileri Değerlendir Danışma Dokümanı Hazırla Yasal Danışmayı Yürüt DEA Raporunu Hazırla : informal danışma süreci : formal danışma süreci DEA Raporunu Hazırla Etkileri Tekrar Değerlendir Son Genel Danışma Uygulama ve Gözden geçirmeyi planla Alternatifleri karşılaştır Uygulama ve Gözden geçirmeyi planla Alternatifleri karşılaştır : Tam DEA uygulaması : Tarama DEA uygulaması ?±??±? ?±??±?: uygulanması tercihe bağlı DEA Uygulama Akış Şeması

STB’de DEA Hazırlamada Birimlerin Rolü Hukuk Müşavirliği DEA Eğitimi Yönlendirme/Danışma Kontrol/Denetim Hizmet Birimi (İç Ticaret Gen. Md.) DEA’yı ve Tasarıyı hazırlayan birim

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı Taslağı STB tarafından hazırlanan DEA’lar

Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı(anket çalışması var) Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı Sınai Mülkiyet Haklarının Korunmasına Yönelik Dört Adet Kanun Tasarısı Taslakları Kooperatifler Kanununun Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı Taslağı

DEA Hazırlamada Kısıtlar Zaman Gerekli bilgiye ve veriye ulaşamama Uzman personel yetersiz Kamuda etkin bir idari kapasite bulunmamakta Sivil Toplum Kuruluşları isteksiz ve yetersiz, eleştiri var, somut öneri yok