İlk Öyküm.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
Bir baba evlenmek üzere olan oğluna tavsiyelerde bulunuyormuş
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
KUŞ GÖZLEMİ.
Boş ver be yaşı başı. gönlün ne kadar şık sen ondan haber ver
20 Kasım 2011 Pazar Pınarbaşı-Aytepe/AYDIN
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
GELİŞTİRME TEKNİKLERİ
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
SIFATLAR.
Ne Güzeldir. Dört gözle beklediğiniz bir haberin gelmesi...
Paris ve sen Yağmur yağıyor Bu sonbahar Eskiden olduğu gibi
NE GÜZELDİR.
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Öykü-Roman)
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
SIFATLAR ÖN AD.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
HOŞ GELDİNİZ MUTLULUK SEMİNERİNE UZMAN REHBER ÖĞRETMEN
PARAGRAF.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Portre Fotğrafları.
ZARF (BELİRTEÇ).
Ali Barsal 5N 1K Anne ne çok soru soruyorsun aklım karıştı ya…
Anne ayı, “Sarı Yumak, bu gece erken uyumalısın, yarın okula başlıyorsun” dedi. Sonra okul çantasını onun ayak ucuna koydu.
Sıfatlar Sıfatlar.
MaiL_Lovers MaiL Grubu
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
SORULAR.
Türkçe Yaz Tatili Ödevleri 8-A.
Kaynak Bilgisi Çizer belirtilmemiş Çeviren bilgisi yok Gönül Yayıncılık Yayın tarihi belirtilmiş.
DRAMA.
 NE GÜZELDİR.
Sözcükte Anlam Sorular.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
MOMO.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
ZARFLAR 2 (DEVAM).
Dyned sunusu.
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Kazanım 6. Üretime katkıda bulunma konusunda görüş oluşturur.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
DÜZENLİ OLMAK.
ÖĞRETMENEVLERİ PERSONEL KIYAFETLERİ.
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
BETİMLEME (TASVİR.
Birinci Sınıf Çocuklarının Gelişim Özellikleri Fiziksel Özellikleri En az iki kaynaktan edindiği bilgileri kullanarak yeniden anlam kurmaktır. Fiziksel.
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
FİİLLERDE KİP.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Çin düşünürü Lao Tzu'nun öyküsü
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
KÜÇÜK SANATÇILAR ÖYKÜ YAZIYOR
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
HAZIRLAYAN BETÜLAY ÖZMEN BETÜLAY ÖZMEN 10/İ 10/İ ANLATIM TÜRLERİ ANLATIM TÜRLERİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ 1.
İsimlere Özellik Verelim mi?
Sunum transkripti:

İlk Öyküm

ÖYKÜLERİNİZE ETKİLEYİCİ İSİMLER BULUN Okuyucunun dikkatini çekecek, onları meraklandıracak başlıklar bulmalısınız.

Bir Saatte Yirmi Hamburger Yedim Kayıp Çantanın Peşinde Son Beş Dakika

NASIL BAŞLAYACAĞINIZI BELİRLEYİN Öykünüze başlarken çarpıcı bir kelimeyle, olayla veya karakterinizi tanıtarak giriş yapabilirsiniz.

Öykünüze şu cümlelerle başlayabilirsiniz Bir gün aniden… Günlerden bir gün… Geçen haftaydı sanırım…

Öykünüze bir olayla başlayabilirsiniz: Erdem koşarak merdivenlerden çıktı, nefes nefese kalmıştı. Heyecanla arkasına baktı…

Öykünün geçtiği yerin tasviriyle başlayabilirsiniz:

Hava yeni aydınlanmaya başlamıştı. Pencereden içeri girmeye çalışan güneş ışığı yeni günü haber veriyordu. Mutfaktan gelen taze yemek kokusu odayı sarmıştı.

ÖYKÜNÜZÜN KAHRAMANINI SEÇİN Nasıl bir kahraman istediğinizi belirleyin. Karakterinizi yalnızca anlatmak yerine; karakteri yaptıklarıyla ve davranışlarıyla göstermek daha ilgi çekicidir. Kavram haritası oluşturarak karakterinizin özelliklerini belirleyin.

KİŞİLİĞİ /KARAKTER ÖZELLİKLERİ ANA KARAKTERİMİN ADI KİŞİLİĞİ /KARAKTER ÖZELLİKLERİ İSTEKLERİ DIŞ GÖRÜNÜŞÜ NELERİ SEVER? NELERİ SEVMEZ? GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ KİMDİR ? / NEDİR?

ÖYKÜNÜZDE BETİMLEMEYE ÖNEM VERİN Duyu organlarımız aracılığıyla dış dünyadan aldığımız izlenimleri yazıya aktarmaya betimleme denir.

Kapıda yaşlı bir adam belirdi Kapıda yaşlı bir adam belirdi. Üzerinde biraz eski, açık mavi bir takım elbise vardı. Ceketin üst cebinde üçgen şeklinde kıvrılmış mendil, kravatıyla aynı renkteydi. Yer yer ağarmış saçlarını sol tarafa yatırmış, hâlâ siyahlığını koruyan bıyıklarını üst dudağının üzerini kapatacak şekilde bırakmış. Ayağında yıllar önce gençlerin oldukça rağbet ettiği ucu sivri ucu küt biçimli ayakkabılar vardı."

ÖYKÜNÜZDEKİ YAN KARAKTERLERİ OLUŞTURUN Öykünün daha inanılır olması için ana karakterin yanında yan karakterlerin de olması gerekir. Karakterinizi anlatmak yerine yaptıklarıyla ve davranışlarıyla göstermek okuyucunun daha çok ilgisini çeker.

Yan karakterlerim Kişilik özellikleri Dış görünüşleri

ÖYKÜNÜZÜN NEREDE GEÇECEĞİNİ BELİRLEYİN Öyküde anlatılan yer ve mekanın okuyucunun gözünde canlanabilmesi yazan kişinin tasvir ve tarif gücüne bağlıdır. Olayın geçtiği çevre çok ayrıntılı anlatılmaz, kısaca tasvir edilir. Öykümüzün geçebileceği bazı yerler şunlar olabilir

Çalıntı bir elmasın bulunduğu ev Ay’da gizli bir şehir Büyücüler diyarı

ÖYKÜNÜZÜN HANGİ ZAMANDA GEÇECEĞİNİ BELİRLEYİN Öykü kısa bir zaman diliminde geçer. Öyküler geçmiş zamana göre (-di) anlatılır. Konu yazarın kendi ağzından veya kahramanın ağzından anlatılır. Özellikle durum öykülerinde zaman kesin olarak belirtilmez, sezdirilir. Öykümüzün geçebileceği bazı zamanlar şunlar olabilir:

Dinozorlar Çağı Mars’a turistik gezi Kış mevsimi

ÖYKÜNÜZE ÇARPICI BİR SON PLANLAYIN Çarpıcı bir son; öyküye takılmış bir mücevher gibidir. Öyküyü baştan sona detaylıca kurgulamak, onu etkileyici bir sona götürmek gerekir. Öykünün sonu sizi heyecanlandırmıyorsa başkalarını da heyecanlandırmaz.