Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KELİME TÜRLERİ ZARFLAR."— Sunum transkripti:

1 KELİME TÜRLERİ ZARFLAR

2 ZARFLAR BEŞE AYRILIR: 1-DURUM ZARFLARI 2-ZAMAN ZARFLARI
Fiillerin değişik özelliklerini bildiren ( fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların, zarfların anlamlarını durum, zaman, yer-yön, miktar, soru yoluyla belirleyen) sözcüklere zarf denir. ZARFLAR BEŞE AYRILIR: 1-DURUM ZARFLARI 2-ZAMAN ZARFLARI 3- YER-YÖN ZARFLARI 4- MİKTAR ZARFLARI 5- SORU ZARFLARI

3 Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenleri.
1- DURUM ZARFLARI: Fiilleri, fiilimsileri durum bakımından tamamlayan zarflardır. Fiillere, fiilimsilere sorulan “nasıl?” sorusunun cevabı durum zarflarını verir. Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenleri. Durum zarfı fiil ( Nasıl ? ) Hızlı koşan çabuk yorulur. D. Zarfı fiilimsi ( Nasıl ? ) Bugün yorgun görünüyorsun. Durum zarfı fiil ( Nasıl ? ) Sessizce içeri girdi. Durum zarfı fiil ( Nasıl ? )

4 Durum zarfları niteleme sıfatları karışabilir.
İsimlere sorulan “nasıl” sorusunun cevabı niteleme sıfatını; fiillere sorulan “nasıl” sorusunun cevabı durum zarflarını verir. Yalnız insanlar mutlu olamazlar. Sıfat İsim (nasıl) Bu evde yalnız yaşıyor. Zarf Fiil (nasıl) Yemekler çok güzel olmuş. Zarf Fiil (nasıl) Güzel gözleri var. Sıfat İsim (nasıl)

5 (2007-OKS) “Böyle” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Böyle günlerde evde durulur mu hiç. B) Bir şey yapmak gerek böyle durumlarda. C) Olayların böyle gelişeceğini biliyor muydun? D) Böyle bir yer bulmak oldukça zordur.

6 ZAMAN ZARFLARI: Fiilleri, zaman yönünden belirten zarflardır.
“Dün, bugün,yarın, şimdi, akşam,sabah, biraz önce , sonra, yazın…” gibi fiile sorulan “ne zaman?” sorusunun yanıtı olan tüm kelimeler zaman zarfıdır. Öğretmen henüz derse girmedi zaman zarfı fiil ( ne zaman?) Buraya gelmeden önce babama uğradım zaman zarfı fiil ( ne zaman?) Saat 10’da okulda buluşalım. zaman zarfı fiil ( ne zaman?) Koşarken bacakları titriyordu. zaman zarfı fiil ( ne zaman?)

7 (2007-DPY) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, fiili zaman yönünden belirten bir sözcük kullanılmıştır?
A) Geçip gitmiş milyonlarca yıl. B) Kümese doğru usulcacık yaklaştı. C) Bir gün bu şehirden gidecekti. D) Onların gönülleri güneş doludur.

8 YER-YÖN ZARFLARI: Fiillerin ve fiilimsilerin yerini yönünü belirten zarflardır. Fiillere ve filimsilere sorulan “nereye” sorusunun cevabı olan sözcükler yer-yön zarfıdır. “aşağı, yukarı, ileri, geri, içeri, dışarı, öte, beri” kelimeleri durum zarfı olarak kullanılabilir. Hemen aşağı in. y-y zarfı fiil ( nereye?) İşin yoksa yukarı gelir misin? y-y zarfı fiil ( nereye?) Arabayı biraz ileri park et y-y zarfı fiil ( nereye?) Şöyle biraz beri gel y-y zarfı fiil ( nereye?)

9 NOT: Zarflar, sıfatlar gibi çekim eki almaz, alırlarsa isim olur.
Hacer, kızım içeri gel. y-y zarfı fiil Hacer, kızım içeriye gel isim Hava almak için dışarı çıktı y-y zarfı fiil Hava almak için dışarıya çıktı isim

10 (2000-KUR) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yön belirten zarf vardır?
A) Saatlerce yürüdük ama, daha yolun yarısına gelmedik. B) Dün aldığı kitabı okulda unuttu. C) Öğrenci, şiiri coşkulu ve güzel okudu. D) Yabancı adam bize doğru geliyordu.

11 MİKTAR ZARFLARI: Fiilleri, fiilimsileri, sıfatları ve zarfları miktar bakımından tamamlayan ve derecelendiren zarflardır. Miktar zarfları bu kelimelere sorulan “ne kadar?” sorusuyla bulunur. Akşamları çok üşüyorum m.zarfı fiil (ne kadar?) Çok çalışıp sınavı kazanacağım. m.zarfı fiilimsi (ne kadar?) Çok güzel sorular hazırlamışsın. m.zarfı sıfat isim (ne kadar?) Bu konuda çok ince düşünüyor m.zarfı zarf fiil (ne kadar?)

12 Öğretmenle pek konuşmadık. M. Zarfı fiil
Pek gayretli öğrenci olduğunu anlamış. M. Zarfı sıfat isim Bu koyun pek zayıf kalmış M.zarfı zarf fiil Pek ağlayıp kendini harap etti. M.Zarfı fiilimsi

13 (1994 - DPY) “Çok” kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf olarak kullanılmıştır?
A) Hakemler dünkü maçı çok güzel yönetti. B) Balıkçılarımız çok balık yakaladılar. C) İkili öğretim, okullarımızın çoğundan kaldırıldı. D) Gezide çok para harcadık.

14 SORU ZARFLARI: Fiillerin anlamlarını soru yoluyla tamamlayan zarflardır.
“ nasıl, neden, niçin, ne zaman, ne kadar, niye..vb kelimeleri belli başlı soru zarflarıdır. Cevabı zarf olanlar soru zarfıdır. Ödevini ne zaman yapacaksın? Biraz sonra yapacağım soru zarfı zaman zarfı Otelde ne kadar kalacaksın? Az kalacağım soru zarfı miktar zarfı Günün nasıl geçti Kötü geçti soru zarfı durum zarfı

15 Soru zarfları, soru zamirleri ve soru sıfatlarıyla karışabilir.
Kendini nasıl hissediyorsun? İyi hissediyorum soru zarfı durum zarfı Bu nasıl bir kazak? Güzel kazak soru sıfatı N. sıfatı Ne kadar kitap okudun. Çok kitap soru sıfatı B. sıfat Anlattıklarımı ne kadar anladın? Çok anladım soru zarfı durum zarfı

16 (2002-DPY) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zarfı yoktur?
A) Söz verdiğin halde niçin gelmedin? B) Buraya ne zaman gelecek? C) Bu havada nasıl gelebildiniz? D) Toplantıda neye karar verdiniz?

17 YANLIŞ

18 TEBRİKLER

19 SABAHATTİN ZAİM ANAFEN
ÖZEL SABAHATTİN ZAİM ANAFEN İLKÖĞRETİM OKULU TÜRKÇE ZÜMRESİ


"KELİME TÜRLERİ ZARFLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları