Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç."— Sunum transkripti:

1 EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Cümlede, sözcükler arasında çeşitli anlam ilgileri kuran ve cümleye değişik anlamlar katan, tek başına bir anlamı olmayan sözcüklerdir. GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç. Bu sınavdan iyi not alacak gibiyim. Adam çantayı kaptığı gibi kaçtı.

2 SANKİ EDATI GÖRE EDATI Sanki bugün kar yağacak.
Anlatsam sanki anlayacak da! Sesi sanki bir bülbüldü. GÖRE EDATI Ona göre bir elbise bulamadım. Bu koltuk diğerine göre daha rahat. Bana göre her şeyden önce insan olmak önemli.

3 KADAR EDATI Kimseyi annem kadar sevmiyorum.
Onu iki saat kadar bekledim. Bu ödevi yarına kadar bitirmelisin. İÇİN EDATI Kendine bir şeyler almak için mağazaya girdi. Kar yağdığı için okullar tatil oldu. Onun için herkes iyi şeyler söyler. Hasta annesi için beş saat yol gitmişti.

4 Üzere Edatı Çabuk olun, otobüs kalkmak üzere.
Kitabımı geri vermek üzere alabilirsin. Eve gitmek üzere yola çıktı.

5 İle Edatı Ankara’ya uçakla gideceğiz. Çocuklar havuzda arkadaşlarıyla çok eğlendiler. **İle yerine “ve” getirilebiliyorsa bağlaç, getirilemiyorsa edattır. Elif ile Filiz kapıdan içeri girdiler. Öğrenciyken dersleriyle pek ilgilenmezdi.

6 Ancak Edatı **Ancak sözcüğünün yerine “ama” getirilebiliyorsa bağlaçtır, getirilemiyorsa edattır. Çalışıyordu ancak derslerinde başarılı olamıyordu. Ödevimi akşama ancak bitirebilirim.

7 Yalnız sözcüğü değişik görevlerde kullanılabilir
**Yalnız sözcüğü değişik görevlerde kullanılabilir. “Sadece” anlamında kullanılırsa edat olur, “ama” anlamında kullanılırsa bağlaç olur. İşe geç kalan yalnız sen değilsin. Onunla konuşmaya çalıştım yalnız o anlatmak istemedi. Gösteriye yalnız o gelmedi. **Okula yalnız yürüyordu. Komşumuz yalnız bir adamdır.

8 Rağmen, Karşın On saat bir şey yememesine rağmen acıkmadı.
Ona kızgın olmasına rağmen, onu affetti. Çalışmamasına rağmen sınavdan iyi not aldı. Üzülmesine karşın kimseye belli etmiyordu.


"EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları