Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
Advertisements

Sağlık hizmetlerinde kamu/özel sektörün rolü
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
Uluslararası gelişmeler,
TÜBİTAK NATIONAL PARTNER OF PLATON+ 28 Ocak 2010 TÜBİTAK, ANKARA.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
SON EKONOMİK GELİŞMELER
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
Toplam Talep ve Toplam Arz.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
KAMU MALİYESİ.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
Tekstil şirketlerinde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi
Büyüme ve finansal sektör 2017
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
İçerik PARA (PARANIN ÖZELLİKLERİ, FONKSİYONLARI, ÇEŞİTLERİ, PARANIN KIYMETİNİN ÖLÇÜLMESİ, ENFLASYON, DEFLASYON, DEVELÜASYON, REVALÜASYON, PARA POLİTİKASI)
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005

e conomic p olicy r esearch i nstitute Çerçeve Önümüzdeki dönemin iktisadi gündemi ve rekabet politikasının Türkiye açısından artan önemi ve önceliği Rekabet politikasının öncelikleri nasıl saptanmalı? Ne yapmalı?

e conomic p olicy r esearch i nstitute İktisadın gündemi İstikrar yolunda elde edilen kazanımların konsolide edilmesi Toparlanma sürecinin sürdürülebilir büyüme sürecine dönüştürülmesi Şirketler kesiminde başlayan dönüşüm sürecinin devam ettirilmesi

e conomic p olicy r esearch i nstitute Verimlilik artıyor

e conomic p olicy r esearch i nstitute Ancak birim ücretler düşüyor

e conomic p olicy r esearch i nstitute İstihdam getirmeyen büyüme

e conomic p olicy r esearch i nstitute Kazanımların konsolide edilmesi: Mali disiplinin kalitesi Olası şok alanları ve mali disiplinin kalitesi. –Aslında IMF anlaşmasının içeriği galiba bununla alakalı. –Vergi reformu –Sosyal güvenlik reformu –Bankacılık reformu

e conomic p olicy r esearch i nstitute Sürdürülebilir büyüme süreci IMF anlaşmasının içeriğinde bulunan büyüme yaklaşımı: istikrarın temini sürdürülebilir büyüme için gereken ortamı sağlar. Bu bir gerekli koşul ama büyüme için yeterliliği tartışılabilir. Üstelik Türkiye artık “normal-üstü” (geçmişteki uzun dönem ortalamadan daha hızlı) büyümek zorundadır. (% 4-5 büyüme oranı istihdam artırıcı olmayacaktır.)

e conomic p olicy r esearch i nstitute Sürdürülebilir büyüme süreci Verimlilik artışlarını sürdürülebilir kılmak mümkün müdür? –Göreli yavaşlamayı nasıl açıklayabiliriz? –Talep tarafında, istikrar hissinin yaygınlaşması, tüketici güvenini artırdı. Ama artık eskisi gibi olmayacak. –Arz tarafında, mevcut teknolojinin imkan verdiği intibak gerçekleşti. Teknolojik yenilenme sağlayacak yatırımlar –Doğrudan yabancı yatırımlar –Yerel finansal piyasaların derinleşmesi

e conomic p olicy r esearch i nstitute Ama bu arada yapılması gerekenler de var. Şirketler kesimindeki modus operandi’nin kesinlikle değiştirilmesi için gereken ortamın yaratılması. –Kamu kesiminde değişen modus operandi –Sektörlerin iç ve dış rekabete açılması—rekabet kısıtı yaratan uygulamalar hakkında kamu oyunun uyarılması Fikri mülkiyet hakları dahil informaliteyle (kuralsızlık?kayıt dışı) alakalı tüm uygulamalar İş görme maliyetlerini azaltacak tedbirlerin alınması –Altyapı reformlarının önemi Ulaştırma-Lojistik (kara-hava-demir-deniz-liman) Enerji Telekomünikasyon Araştırma için seçilen sektörlerin manası.(elektrik, telekomünkasyon, havayolu taşımacılığı, hızlı tüketim malları)

e conomic p olicy r esearch i nstitute Rekabet politikasının artan önemi Rekabet politikası artık büyüme politikasının doğal tamamlayıcısıdır (complement). Şirketler kesiminin uluslararası rekabet ortamına intibakı için önem taşımaktadır.

e conomic p olicy r esearch i nstitute Nasıl bir rekabet politikası? Değişen vurgu: –Kamudaki değişimin hızlandırılması ve kamunun rekabeti ihlal edici adımlarının önlenmesi. –Altyapı sektörlerinde rekabetin teşviki. –Informal aktivitenin bir rekabet kısıtı olarak dikkate alınması.(Kural hakimiyetinin olmadığı yerde rekabet politikası olabilir mi?)

e conomic p olicy r esearch i nstitute Devlet yardımları düzenlemesi Devlet yardımları düzenlemesinin bir an önce yapılması gibi kamu eliyle rekabet kısıtı yaratma mekanizmalarına son verilmesi. Teşviği verenle, verilen teşviğin rekabet engeli yaratıp yaratmadığına bakan idarenin birbirinden ayrılması. Devlet yardımları konusunda Rekabet Kurumu’nun bir an önce yetkilendirilmesi.

e conomic p olicy r esearch i nstitute AB sürecinin yeri ve anlamı Şirketler kesimindeki dönüşümü tamamlamak için önem taşımaktadır. Gerekli dönüşüm için hazır bir şema niteliğindedir. Üstelik denenmiştir. Nasıl olsa yapılacak ve acı verecek bir dönüşümün kamuoyu tarafından daha kolay kabul edilebilmesine imkan sağlayacaktır.

e conomic p olicy r esearch i nstitute Sonuçlar Rekabet politikası artık büyüme sürecinin bir parçasıdır. Önemi artmıştır. Politikanın yeni vurgu alanı kamu kesimindeki davranışsal değişimin tamamlanmasıdır. Devlet yardımları konusu AB için değil asıl bu çerçevede önemlidir. Informaliteyle mücadele konusu vergi politikasından daha çok rekabet politikasının ilgi alanı içindedir.