PROJE YOZLAŞMAYI ÖNLEDİ Mİ? Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi Kapanış Konferansı 25 Kasım 2009 - Ankara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı
Bankacılık Etik İlkeleri
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Sayıştay Konferans Salonu Ankara,
Meriç Belediyeler Birliği
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak Vizyon’ u Güçlü bir sivil toplum bilinci ve ileri teknolojiyi kullanan, rekabet gücü.
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
Kalite Çerçevesinin Etkili Kullanımı Dr Marleen Collins.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
YERELDE AB SÜRECİ.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
Kurumsal Performansın Değerlendirilmesi
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Yolsuzlukla Mücadele Konferansı düzenleyen: tepav 7-8 Temmuz 2005, Ankara Andrew N. Vorkink Türkiye Ülke Direktörü.
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
Avrupa Konseyi Destekli Hibe Projesi KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ.
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
İSMMMO İSTANBUL VALİLİĞİ AB PROJELERİ İŞBİRLİĞİ HAZİRAN 2009.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
e-MarEdu Nedir? Mihenk Taşları İlkeler Misyon ve Vizyon İstatistikler Çözüm Ortakları Önemsediklerimiz İletişim Bilgileri Servisler Uygulamalar.
MEBGEP / CBMoNE GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali İşbirliği 2006 Programı Hibesi 3.7 MİLYON EURO PROJENİN BÜTÇESİ.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
Çocuklarla Daha Güçlüyüz
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ STRATEJİSİ KOORDİNATÖR: R. Bülent TARHAN Başbakanlık Başmüfettişi HAZIRLAYAN : L. Cihan.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
1 Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve İlgili Mevzuat.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı
Sunum transkripti:

PROJE YOZLAŞMAYI ÖNLEDİ Mİ? Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi Kapanış Konferansı 25 Kasım Ankara

ARKAPLAN - 1 Kamu kaynağı ve kamu yetkisi bilinci Yolsuzluk – Yozlaşma – Etik Ülke notu / / / / Küresel sorun – Küresel kriz OCTOPUS/AHTAPOT Programı Kamuda Saydamlığın ve İyi Yönetişimin Geliştirilmesi Komitesi (Bilgi Edinme) Uygulamaya geçirilemeyen yolsuzluğun önlenmesi projesi

ARKAPLAN - 2 Başbakanlık Uzmanı M. Sait Kirazoğlu Önceki Kurul Başkanlarımız Sayın Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM ve Metin İlyas AKSOY Kurulun yıllık bütçesi ortalama TL ve harcama yetkisi Başbakanlıkta Etik komisyonlarının aktive edilmesi ihtiyacı Çağdaş tekniklerle geliştirilmiş etik eğitimi materyali ihtiyacı

Temel uygulama ilkelerimiz “Para nasıl olsa AB den” anlayışından uzaklık Katılımcılık (zayıf sivil toplum sorunu) Proje yönetiminde Avrupalıların veya yerel güç odaklarının gündemlerinden ziyade toplumun daha kaliteli hizmet almasına odaklanılması

Temel veriler Proje bileşenleri : AB-KGEK-AK Uygulama Süresi: 24 Ay Bütçe: Euro (İPA- Hibe)

Temel unsurlar - 1 Etik kurulun kapasitesinin arttırılması Eğitim materyalinin geliştirilmesi Eğiticilerin yetiştirilmesi Merkezde ve taşrada eğitimler gerçekleştirilmesi Sorun alanlarına ilişkin 10 akademik araştırma

Temel unsurlar - 2 Ülke örneklerine yönelik 2 çalışma ziyareti Kanunla kapsam dışında bırakılan alanlardan yasama ve yargı etiği ile ilgili çalışmalara destek verilmesi Ulusal Yolsuzlukla mücadele stratejisi geliştirilmesi çalışmalarına destek verilmesi İlgili alanlarda çalışan kurumlarla koordinasyonun geliştirilmesi

Eğitimlere hazırlık Eğitim materyali uluslararası örneklere dayanılarak hazırlandı. Eğitici sayısı 10 dan 110 a çıkartıldı. İnteraktif bir metod benimsendi. (“Katılımcılar ilkokul çocuğu değil” eleştirilerine rağmen)

Etik liderlik seminerleri Ankarada 12, bölgelerde 20 Etik Liderlik Semineri gerçekleştirildi. Ankara’da 278 bölgelerde 388 katılımcı Genelde üst düzey görevliler katıldı. Merkezde ve yerelde üst düzey katılım İnteraktif metod beğenildi (%80) Eğiticiler beğenildi (%81) En fazla “devamsızlık” belediyelerde

Katılımcı değerlendirmeleri Katılımcıların neredeyse tamamı Kanunda istisna tutulan kurumlar konusunu bir sorun alanı olarak belirttiler ve düzeltilmesini istediler. Yine benzer bir çoğunlukla “yukarıya” (Bakan, Müsteşar, Genel Müdür v.d.) ile benzer çalışmaların yapılmasını önerdiler.

Katılımcı değerlendirmeleri Buraya gelirken “sıkıcı bir başka eğitime daha gidiyoruz” demiştim ama hiç sıkılmadım. Çok etik birisi olduğumu düşünüyordum ama benim de geliştirmem gereken yerler olduğunu gördüm. Etik komisyonu şimdiye kadar kağıt üstündeydi. Burdan dönüşte aktive edeceğiz.

Akademik araştırmalar Daha önceki çalışmalarda (örn. TESEV) yozlaşma alanı olarak görülen konular ve diğer etik kültüre katkı sağlayacak konular Dışardan iki göz (KGEK +Akademisyenler) İlk uygulama Kurumların desteği

Akademik araştırma konuları 1. Grup Çıkar çatışması Kolluk Hizmetleri ve Etik Tapu Hizmetleri ve Etik Yerel Yönetimlerde İmar Uygulamaları ve Etik

Akademik araştırma konuları -2 Etik Kültür ve Toplum Kamu İhaleleri ve Etik Kayıtdışı Ekonomi ve Etik Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları ve Etik Gümrük Hizmetleri ve Etik Sağlık Hizmetleri ve Etik

Araştırma sonuçları Kurumlarla ve daha sonra da kamuoyu ile paylaşıldı. Yayın olarak basıldı. İnternet sitesine konuldu. Sonuçlar 2010 projesi ile uygulamaya yansıtılacaktır.

Çalışma ziyaretleri İrlanda (İngiltere buraya davet edildi) ve Hollanda’daki benzer kurumlar ziyaret edildi. Birinci ziyarette ihlal iddialarının araştırılması, ikinci ziyarette koordinasyon ve bilinçlendirmeye ağırlık verildi. Hazırlanan raporlardan ilerde de yararlanılması mümkündür. İrlanda’da benzer kurumların Ombudsman binasında oluşu Hollanda’da az ama etkili personel

Kurumlarla koordinasyon Kurumların etik komisyonları aktive edildi ve etkinlikler düzenlenerek bilgi paylaşımı sağlandı. Kamuda saydamlığın arttırılması ve iyi yönetişimin geliştirilmesi komitesi ile işbirliği sağlanmaya çalışıldı Teftiş kurulları ile işbirliği

Etik kurulun yapısının güçlendirilmesi Kurul sadece huzur hakkı ile kısıtlı imkanlarla saygın bir görev ifa ediyor. Personel ve bütçe özerkliği Sekretaryanın kalitesinin geliştirilmesi (Az ve öz) Kurul başkanının tam zamanlı olarak görev yapması veya nitelikli bir genel sekreterlik Kurulun kendine ait personelle çalışması

Kurulun yapısının güçlendirilmesi Kurul üyelerinin atanması prosedürü daha da demokratikleştirilebilir. En azından kamu sendikalarının temsili... Şeffaflığın arttırılması (başvuru inceleme yönünden) İrlanda örneği Uluslararası vizyonun geliştirilmesi (Liderlik imkanı var)

Proje yozlaşmayı önledi mi? Tamamen önleme değil grinin tonunun açılması esas İyi niyetli ve güçlü bir başlangıç noktası Kurul veya proje değil tüm kamu kurumları sorumlu Örgütlü toplumun denetimi