SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK www.gencdiyetisyenler.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK www.gencdiyetisyenler.com

SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı bir hayatın devamı için vücudun gereken besin öğesi ihtiyacını karşılamaktır. SAĞLIKLI BESLENME Hiçbir şey den mahrum kalmadan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmektir.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi,yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin Yeterli miktarda alınması durumuna denir.

SAĞLIKLI BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR ? Besinler yaşam için Gereklidir.. Fiziksel ve zihinsel gelişimi etkiler. Çalışanların üretim hızını etkiler. Bebek ve çocuk sağlığını etkiler. Beslenme bozukluğuna bağlı gelişen hastalıkları engeller. Enfeksiyonlara ve hastalıklara yakalanmayı engeller.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TEMEL YAKLAŞIMLAR

GÜNLÜK TÜKETİLEN BESİNLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ HAYATINIZIN DA ÇEŞİTLİ OLMASINI SAĞLAR.

BESİN GRUPLARI 2)ET,YUMURTA KURUBAKLAGİL (2-3 porsiyon) 1)SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ (2-3 porsiyon) 4)TAHILLAR (5-8 porsiyon) 3)SEBZE VE MEYVELER (3-5 porsiyon)

BESİN GRUPLARI 3. GRUP: TAZE SEBZE VE MEYVELER ÖNEMİ * Büyüme ve çalışma * Hücre yenilenmesi ve doku onarımı * Kan yapımı * Diş ve diş eti sağlığı * Deri ve göz sağlığı * Hastalıklara karşı direnç sağlar. 4.GRUP:TAHILLAR VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÖNEMİ * Vücudun temel enerji kaynağıdır. * Sinir ve sindirim sistemi ve deri sağlığı için önemlidir. * Hastalıklara karşı direnç sağlar. 1.GRUP:SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÖNEMİ * Büyüme ve gelişme * Dokuların onarımı * Kemik gelişimi ve sağlığı * Sinir ve kasların düzenli çalışması * Hastalıklara karşı direnç sağlar. 2.GRUP: ET, YUMURTA,BAKLAGİLLER ÖNEMİ Büyüme ve gelişme Hücrelerin yenilenmesi ve doku onarımı Kan yapımı Sinir ve sindirim sistemi ve deri sağlığı Hastalıklara karşı direnç sağlar.

Su içmek için susamayı beklemeyin. vücudun büyük bir kısmını oluşturur Yetişkin insan vücudunun %60 ı sudur. Vücudun günlük ihtiyacı 2-2.5 litredir.

3)P POSA TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN Posa kan şekerini ve kolestrolü düzenler, kan basıncını dengeler. Tokluk hissi verir ve kabızlığı önler.

POSA KAYNAKLARI Kurubaklagiller (% 11-26) Meyveler Tahıl ürünleri (%1-2) Sert kabuklu meyveler (%5-14) Tahıl ürünleri (%4-7.5) Sebzeler (%3-4) Meyveler (%1-2)

KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN ÖĞÜN ATLAMAYIN

FAST-FOOD TÜKETMEYİN

YAĞ ÇEŞİTLİLİĞİ ve MİKTARINA DİKKAT EDİN! Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol ediniz. Yemeklerinizde hayvansal kaynaklı yağlar YERİNE Doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağları Zeytinyağı, ayçiçek,mısırözü gibi yağları kullanınız..

Haftada en az 1-2 kez balık tüketin. Yağ çeşitliliğini sağlar. Zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.

ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN Mümkün olduğunca tüketmeyin veya az şekerli besinleri tercih edin. Tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

Günlük tuz alımınızı azaltın!!! Ortalama 1 çay kaşığı=5-6 gram Fazla tuzlu besinler tüketmeyiniz..

ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN Fazla alkol sindirim sistemini olumsuz etkiler. KC ve beyin üzerinde olumsuz etki yapar.

BESİN GÜVENLİĞİNE DİKKAT EDİN SATIN ALMA: Doğal ve taze besinleri tercih edin. Ambalaj kontolü yapın ve etiket okuyun. Açıkta satılan besinleri satın almayınız. Satın alma SERVİS: Servis için kullandığınız araç-gereçlerin(tabak,çatal vb) temizliğinden emin olun. Uygun sıcaklıkta bekletin ve servis edin. PİŞİRME: Besinlerimizi pişirirken; Kızartma ve kavurma işlemleri yerine Haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden ayırın. DEPOLAMA: Besinleri uygun sıcaklıkta depolayın. HAZIRLAMA: Hijyen kurallarına dikkat edin. Depolama Servis Hazırlama Pişirme

YEMEK PİŞİRMEDE HANGİ TÜR TENCERELER UYGUNDUR?.. Besin pişirmede en uygun kaplar çelik tencerelerdir ve yaşam boyu kullanılabilir.

BESİN SAKLAMADA HANGİ TÜR KAPLAR UYGUNDUR?.. En iyi saklama kabı besinle alışverişi olmayan kaplardır. Kaptan besine besinden kaba geçiş olması besin kalitesini olumsuz etkiler. Besin saklamada cam kapları kullanmak güvenlidir.

BESİNLERİN HAZIRLANMA İLKELERİNE DİKKAT EDİLMEZSE İSHAL GÖRÜLEBİLİR!!

Vücut Ağırlığı Kontrolü ENERJİ ALIMI ENERJİ TÜKETİMİ Slide 8: The physiology of weight gain A delicate and finely tuned mechanism of energy balance exists within the human body. Weight depends upon the balance of energy input (from diet) vs energy expenditure (through exercise). The mechanism is also affected by the basal metabolic rate and, when the total energy input exceeds expenditure, weight gain occurs. Excessive weight gain results in obesity. Xenical Slide Kit August 1998 Section 1 8 8

HERGÜN DÜZENLİ OLARAK YÜRÜYÜN Hergün orta düzeyde fiziksel aktivite yaparak vücut ağırlığınızı önerilen aralıkta tutabilirsiniz.

DİYET EFSANELERİ

HIZLI KİLO VERDİREN DİYETLERLE SAĞLIKLI ŞEKİLDE ZAYIFLAYABİLİRİM

ÖĞÜN ATLARSAM DAHA KOLAY KİLO VERİRİM

LİMON,GREYFURT,KEREVİZ YA DA LAHANA ÇORBASI GİBİ BAZI BESİNLER YAĞLARI HIZLA YAKARAK ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR

DOĞAL YADA BİTKİSEL ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ GÜVENLİ VE ETKİLİDİR

ÜÇ BEYAZI ( UN, TUZ, ŞEKER) HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Sağlıklı Yetişkinlik SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Yaşlılık Sağlıklı Çocukluk

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM  www.gencdiyetisyenler.com www.beslenmevediyetetik.com STJ.DYT. MERYEM İTEK