Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE"— Sunum transkripti:

1 İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE

2 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; Süt Grubu Et, Yumurta ve Kuru Baklagiller Sebze ve Meyveler Ekmek ve Tahıllar dan her gün sizin için gerekli olan miktarlarda alınması durumuna Yeterli ve Dengeli Beslenme denir. Çocuklara beslenme nedir? Sorusu yöneltildikten sonra birkaç cevap alınır ve “Yeterli ve Dengeli” beslenme tanımı yapılır. Peki neden besinlere ihtiyacımız vardır? Cevaplarla birlikte slaytlar değiştirilir.

3 SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ
Besin gruplarından bahsedilir. 4 temel besin grubumuz vardır. Şimdi bunları teker teker görelim:

4 1- ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİLLER
Et Grubundan Bahsederken; İlk önce et grubuna giren besinler sayılır: Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, kurubaklagiller ( kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya) Biz et grubunu protein ihtiyacımız için tüketiyoruz. Proteinlerin vücuttaki görevi yapıcı ve onarıcı olmasıdır. Bu nedenle et grubu besinleri tüketerek; büyüme ve gelişmemizi, hastalıklardan korunmayı ve yaralarımızın çabuk iyileşmesini sağlarız.

5 YUMURTA Yumurtadan Bahsederken; Demir deposu olduğunu ve her gün yediğimizde kansızlıktan korunup hasta olmayacağımızdan bahsedebiliriz. Aynı zamanda içerdiği yüksek proteinle büyüme ve gelişmemize büyük katkı sağlar.

6 İçinde demir bulunan yiyecekler yeteri kadar yenilmediğinde Kansızlık olur
Kansız olan kişiler çabuk yorulur, sık hasta olur, derslerinde başarılı olamazlar, dikkat kaybı olu.

7 2- SÜT GRUBU SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR
Süt Grubunu Anlatırken; Hangi besinler bu gruba giriyor öğrencilerle sayılır. Bu grubu tüketmemizdeki en büyük neden kalsiyum mineralini alabilmek içindir. Kalsiyum ne işe yarar? Slayt değiştirilir.

8 Neden Süt İçmeliyiz ? Kemik sağlığımız Kas sağlığımız Göz sağlığımız
Diş gelişimimiz için süt içmeliyiz Kalsiyum kemiklerin yapısına girerek onların daha güçlü olmasını sağlar. Boyumuzun uzamasında birinci dereceden etkilidir. Dişlerde kemik olduğu için diş sağlığı için de kalsiyum çok önemlidir. Ayrıca kasların hareket etmesi için kalsiyum gereklidir. Yeterli süt ürünü alınamazsa kaslarımıza kramplar girer. Görmemizde de çok önemlidir.

9 Günde en az 2 bardak süt içmeliyiz.
Günde ne kadar süt içmeliyiz ki ihtiyacımızı karşılayabilelim? En az 2 bardak

10 3) SEBZE VE MEYVELER

11 C VİTAMİNİ * Bizi hastalıklardan korur.
* Diş etlerinin sağlıklı olması için gereklidir. C vitamini hemen her meyvede bol miktarda bulunur. En çok Turunçgillerde ( portakal, mandalina, greyfurt, limon ), kivi, erik, narda, sebzelerden de yeşil biberde, maydanozda, yeşil soğanda vardır.

12 4- EKMEK VE TAHILLAR En çok enerji veren besin grubu tahıllardır. Hangi besinleri bu gruba alıyoruz? Ekmek, bazlama, makarna, pirinç, bulgur, un ve undan yapılan besinleri bu gruba sokabiliriz.

13 ŞEKERLER VE YAĞLAR En çok enerjiyi yağ ve şekerlerden sağlarız. Ama bu grup o kadar tehlikelidir ki; ölçülü kullanmazsak enerji dengesi bozulur. Fazla alınan şeker ve yağlar depolanarak bizim aşırı derecede kilo almamıza neden olur. Ayrıca fazla yağlı veya şekerli besinler karnımızı tok tutarak diğer almamız gereken gıdaların alınışına da engel olduğu için dengesiz beslenmeye neden olur. Bu da vitamin, mineral ve proteinleri eksik almamıza neden olur. hastalanır ve dişlerimiz de fazla şekerli besinler almaktan çürür ve sağlıksız hale gelir. Bu bölümde hazır gıdaların şeker ve yağ içeriklerinin yüksek oluşu sebebiyle sağlıksız oluşundan bahsederiz.

14 SU * Ortalama günde 8-10 su bardağı (1,5 - 2 Litre)
Suyun önemini bir sonraki slayttaki resimle açıklıyoruz.

15 Sağlıklı beslenmek için günde ÜÇ ANA ve en az İKİ ARA öğün yenilmelidir.
Okuldaki beslenme saatinin bir ARA ÖĞÜN olduğu mutlaka vurgulanmalıdır.

16 EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR
Yoğun bir güne sağlıklı bir şekilde başlamanın ‘Altın Anahtarı’

17 KAHVALTININ ÖNEMİ * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak
* Güne sağlıklı başlamak * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak * Çabuk yorulmamak için ; Kahvaltı Etmeliyiz. Eğer kahvaltı etmez ve bunu alışkanlık haline getirirsek - ki en çok atlanılan öğün kahvaltıdır – gün içinde harcayacak enerjiyi depolarımızdan karşılamaya çalışır ve depoları tüketiriz. Bu da acil durumlarda - hastalık gibi- problem yaratır. Büyüme ve gelişmemiz engellenir ki en hızlı büyüdüğünüz dönemde besinsiz kalmak tehlikelidir. İleride kısa boylu sağlıksız, çabuk yorulan ve sık hasta olan kişiler olursunuz.

18 SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER
* Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. * Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız * Öğün atlamamalıyız * Sabah kahvaltısı yapmalıyız.

19 Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız.
* Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.

20 * Spor yapmalıyız, hareketli bir yaşam sürmeliyiz

21 Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız
* Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız * Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız

22 OBEZİTE bozulması ile sonuçlanan ve
Enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması ile sonuçlanan ve sıklıkla enerji yoğunluğu fazla besinlerin aşırı alımına bağlı olan bir durumdur.

23

24 Obezite; sağlık sorunları
Hipertansiyon Şeker Hastalığı Astım Karaciğer Yağlanması Felç Solunum zorluğu Bazı psikolojik bozukluklar

25 Böyle bir durumda bir uzmana (diyetisyen vb
Böyle bir durumda bir uzmana (diyetisyen vb.) danışarak tedavi olmak gerekmektedir.


"İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları