KAPİTALİZM, DOĞA KATLİAMI VE TARIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarimsalpazarlama.com Tarım Sektöründe Tedarikçiyi Çiftçiyle,
Advertisements

TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ORGANİK TARIM.
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
KOOPERATİFLERDE ETKİNLİK
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Tarımsal Pazarlama Aykut ORDUKAYA AB Uzmanı
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
GDO’LU YİYECEKLER.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
DTÖ ve AB’deki Gelişmeler Işığında 21. YÜZYILDA TÜRKİYE TARIMI Erol H. Çakmak ve A. Halis Akder ODTÜ, İktisat Bölümü.
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin
Hızlı Tüketim Ürünleri
No Konu Ürettiklerimiz
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
 Bölüm 8: Piyasa Koşulları ve Kârı Ençoklama Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
İŞLETME YÖNETİMİ-I Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO.
KİMYAGER BAKI Ş I İLE TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TA Ş LARI Kimyacılar ve kimya mühendislerinin gıda ve verimli ve doğal besinler yetiştirme, hasat etme ve.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
7. DOĞU ANADOLU TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
TEB Tarım Bankacılığı.
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
Tarım sektörünün önemi
TEB Tarım Bankacılığı.
Sunum transkripti:

KAPİTALİZM, DOĞA KATLİAMI VE TARIM Tayfun ÖZKAYA Turgutlu 9 Kasım 2013

Çevre kirli ve ekonomi hasta ise Ortak virüs üretim sistemindedir Virüs kapitalizmdir

yeni teknolojiler uygulandıkça İşletmeler büyüdükçe, yeni teknolojiler uygulandıkça kar oranları düşer, işsizlik artar Sonuç krizdir

Sistemin tek amacı kârdır Kârın emrindeki teknoloji kimyasal ilaç ve gübreleri kullanır, çeşitlerin sayısı azalır ve şirketlerin malı olur Sonuç: Ekolojik kriz

Teknoloji nötr değildir. Büyük işletmeler işçiyi sevmiyor, ilacı seviyor Gustave Grobocopatel Çiftliği: 80 800 dekar GDO olmayan soyadan daha çok verim alıyor. İşçi tasarrufu nedeniyle herbisite dayanıklı GDO soya ekiyor.

Erken tarım (18. Yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar) insanlar Enerji ve besinler İlk tüketiciler (Hayvanlar) Besinler İlk üreticiler (Bitkiler) Erken tarım (18. Yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar)

Metabolik yarılma Endüstriyel tarım (20. Yüzyıl ortalarından bu yana) insanlar Enerji ve besinler İlk tüketiciler (Hayvanlar) Metabolik yarılma İlk üreticiler (Bitkiler) Endüstriyel tarım (20. Yüzyıl ortalarından bu yana)

ABD’de Hayvan Çiftliklerinde gübre havuzları

Serbest piyasa mı? tekelci güç mü? Kanada’da Kar Oranları (5 yıllık ortalama) Shell Canada: %14.2 Agrium Inc. (Gübre) %37.1 Monsanto (Kimya ve tohum) %7.4 Novartis (Kimya ve tohum) %16.5 New Holland (makine) %25.2 ÇİFTÇİLER % 0.7 Nestle (Gıda Sanayii) %21.5 Coca-cola %51.9 Kellog (kahvaltılık tahıl) %41.6 Safeway (gıda perakende) %33.8 McDonalds’ %17.8 Kaynak: Darrin Qualman, The Farm Crisis and Corporate Power, Canada,2001

Dampingli ABD tarım ürünleri tarım şirketlerini zengin ediyor.

desteklemeler ve pazarlar üzerinde tekelci kontrol (karşılıklı yok etme) Kuzey- güney: ABD mısırı Meksika mısırına karşı, AB süt Türkiye sütüne karşı Güney – Kuzey: Meksika sebzesi Kanada sebzesine karşı, Türkiye fındığı İtalya fındığına karşı Kuzey- Kuzey Güney-güney

Yaratıcı yıkıcılıktan Sistem nereye gidiyor? Yaratıcı yıkıcılıktan Yıkıcı yaratıcılığa, örneğin GDO

Irak’ işgal eden Koalisyon Geçici ( Irak’ işgal eden Koalisyon Geçici (?) Yönetimi Başkanı Paul Bremer Irak’ın 1970 tarihli kanununu değiştiren 81 no’lu kararı imzaladı

Yerel tohum yasaklanmıştır Farkında mısınız?

BİYOÇEŞİTLİLİK SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ORGANİK TARIM, PERMAKÜLTÜR BÖLGESEL YETERLİLİK (GIDALARIN YOLCULUĞUNA SON)

Çek ve it teknolojisi ile böceklerle mücadele sermayenin sevmediği bir teknoloji

Diyalog– İletişim Monolog Hegomonya Yaşam Yapılandırılmış İktidar ilişkileri Karşı hegomonya Değerler Para Jennifer Sumner, Sustainability and The Civil Commons, University of Toronto Press, 2005. s.74

Diyaloğa dayalı eylem için kuruluşlar nasıl olmalı? İçerde de demokratik yapılara sahip olmalı Diyaloğa dayalı yöntemler öğrenilmeli Öğrenen kuruluş olmalı

Yaşamı anahtar alan değerler (John McMurtry) Yaşam Yaşam araçları Daha Çok Yaşam Para Satılacak meta Daha çok para

Mücadele için İki Kanat 1. Kanat: Hegemonyaya direnme 2. Kanat: Yerel otonom modeller yaratmak

Emperyalizm ve kapitalizmin çiftçi ve tüketicilere çok boyutlu saldırısı Tarımsal girdi üreten ürünleri işleyen KİT’lerin özelleştirilmesi Yerel tarım sistemleri ve pazarların serbest rekabet adı altında yok edilmesi (gümrüklerin kaldırılması, engellerin kaldırılması) Gelişmekte olan ülkelerde üreticiye destek sistemlerinin yok edilmesi (ürün, girdi fiyatları, düşük faizli krediler)

Emperyalizm ve kapitalizmin çiftçi ve tüketicilere çok boyutlu saldırısı Girdi üreten, ürün işleyen şirketlerin tekelleşmesi Süpermarket zincirleri, GDO’lu tohumlar ve bağlı girdileri HES’ler, RES’ler Yok edici madencilik Büyük barajlar

Emperyalizm ve kapitalizmin çiftçi ve tüketicilere çok boyutlu saldırısı Fastfood ve hazır yemek endüstrisinin gelişimi Ülke topraklarının satışı Endüstriyel tarım sisteminin dayatılması Fikri mülkiyet hakları Kamusal tarım araştırmalarının tasfiyesi ve araştırmanın metalaştırılması

Mücadele de çok yönlü olmak zorunda (yalnız toprak dağıtımı değil) Saldırı çok yönlü Mücadele de çok yönlü olmak zorunda (yalnız toprak dağıtımı değil) Çiftçi, tarım işçisi, tüketici ittifakı

Eşitlikçi, ekolojik, özgür bir tarım için Tarım, Dünya Ticaret Örgütü Doha görüşmelerinden çıkarılmalı Gelişmekte olan ülkeler tarımlarını özgürce geliştirme hakkına sahip olmalı: Gıda egemenliği Toprak reformu,köylü tarımı,kolektif işletmeciliğe geçiş Yerel tüketim, doğrudan pazarlama Organik, sürdürülebilir tarım, permakültür Katılımcı araştırma

İlginiz için teşekkür ederim www.tayfunozkaya.com tayfun.ozkaya@ege.edu.tr