YENİ MÜFREDAT PROGRAMININ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I
Performans Değerlendirme
TVO Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
SINIF GEÇME ve DERS SEÇİMİ.
Öz değerlendirme, Akran Değerlendirmesi ve Staj Notu Tutarlılıkları
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU.
AKDAĞMADENİ TİCARET MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
OKULLARDA UYGULANAN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ uygulamaları
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
SINIF GEÇME ve Ders seçimi.
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
AHMET YESEVİ İLKÖĞRETİM OKULU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE
Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme. Değerlendirme; Öğrencilerin öğrenme durumlarını, ilgi ve yeteneklerini keşfetmeye yardımcı olur. Öğrencilerin.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
EĞİTİM SİSTEMİ VE ÖLÇMENİN SİSTEMDEKİ YERİ
MEHMET EMİN YURDAKUL ORTAOKULU
Eğitimde Program Geliştirme Ölçme ve Değerlendirme Boyutu
DERECELİ PUANLAMA ANAHTARLARININ HAZIRLANMASI
Proje, Performans Değerlendirme
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 6. SINIFLAR
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Neydi?  İlköğretim 6.7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve.
DEĞERLENDİRME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKELERİ
GÜRÇEŞME ANADOLU LİSESİ
Ölçme Yönetmelik İlişkisi
Bu sunum 04 Eylül 2013 tarihinde MEB tarafından yapılan basın açıklaması temel alınarak hazırlanmıştır. Puan sistemi hakkında yeni açıklamalar olduğunda.
PORTFOLYO DEĞERLENDİRME
KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PDR HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (TEOG) 2014
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ. O eğitim öğretim yılında sadece 8. sınıf öğrencileri uygulanacak olan merkezi ortak sınavlara gireceklerdir. O 8.
Sistemin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir.
T.C KOZLUK KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
BENER CORDAN İLKÖĞRETİM OKULU
Sbs 2013 Yeni Seviye Belirleme Sınavı Bilgilendirme Sunusu.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ KASIM 2012.
Hayat Biçimini Seçmektir
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
ÇAĞDAŞ DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI
MEB Ortaö ğ retim Kurumları Yönetmeli ğ i Resmi Gazete De ğ i ş iklik Sayı Tarih
MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM.
PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor? TOK İ MEHMET AK İ F ERSOY OKULU.
PROJE VE PERFORMANS ÖDEVLERİ
 Staj süresi, toplam 50 işgünüdür. Bu sürenin 25 işgünü ENT 200 fabrika stajını, 25 işgünü de ENT 300 büro stajını kapsar. Öğrenci, bölümde geçirdiği.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU
ÖDÜLLÜ KİTAP OKUMA YARIŞMASI
EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI
BE BEP NEDİR ?.
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi
Sunum transkripti:

YENİ MÜFREDAT PROGRAMININ FELSEFESİ VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME

KLASİK ÖLÇME DEĞERLENDİRME Öğretmenin hazır bilgiyi öğrenciye verdiği bir sistemdi. Sadece öğretmenin verdiği bilgiyi ölçmeyi hedefleyen bir anlayışa sahipti.

KLASİK ÖLÇME DEĞERLENDİRME Değerlendirme kriterlerinde: Yazılı (çoktan seçmeli,doğru yanlış,yazılı anlatım..) Sözlü Yıllık ödev, yöntemleri kullanılmaktaydı.

YENİ SİSTEM ANLAYIŞININ HEDEFLERİ Eğitimde önemli olan bilgiyi öğretmek değil kullanılabilir bilgiyi öğretmektir.Hayatta kullanılmayacak gereksiz bilgi yüklemek yerine kullanım amaçlı bilgi vermek esastır Eğitim programı toplumun ihtiyaçlarına göre insan yetiştirmelidir. Eğitim programında Öğrenci soru soran,araştıran, eleştiren, bilgiyi kendisi öğrenebilen, estetik duygusuna sahip bireyler yetiştirilme hedeflenmektedir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İlköğretim kurumları ölçme değerlendirme yönetmeliğinin 35. maddesine göre ölçmede kullanılacak araçlar: 1)Yazılı 2)Proje ödevleri 3)Performans ödevi 4)Ders içi performans 5)Ürün(etkinlik) dosyası 6)Gözlem formları

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 1)Yazılı Yazılı :Eski sistemde de kullanılan yazılı anlatım, çoktan seçmeli, doğru yanlış gibi araçlar kullanılarak ölçme sağlayan bir yöntemdir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 1)Yazılı 1.2.3. sınıflarda sınav yapılmayacak öğretmen değerlendirmesini etkinliklerin sonunda öğrencilerin yapabileceklerini gözlemleyerek notlarını vereceklerdir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 2)Proje ödevleri Eski sistemdeki yıllık ödevin aynısıdır.Proje ödevi bireysel olduğu gibi grup olarakta verile bilecek.Dersler tahtaya yazılacak çocuklar bu derslerden hangilerinden proje ödevi almak istiyorlarsa o dersi seçecekler.Öğretmen öğrenciye başarısı düşük olduğu dersten ödev alması için telkinde bulunacak.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 2)Proje ödevleri : Öğrenci proje ödevlerinde birçok konu sunulup bunların arasından hangisi ilgisini çekiyorsa o konuyu seçmelidir. Proje ödevi 1. dönem verilirse 1. dönem değerlendirilip not olarak yazılmalı.2.dönem verilirse 2. dönem değerlendirilerek nota dönüştürülmelidir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 2)Proje ödevleri :Her öğrenci yılda en az 1 proje ödevi almalıdır.ANCAK:İstenirse 1. dönem 3, 2. dönem 3 proje ödevi de verile bilir.Ayrıca proje ödevlerini 1,5 yada 2 şer aylık sürelere bölerekte verebilirsiniz. Not:Teknoloji ve Tasarım dersinden proje ödevi yönetmeliğe göre verilemez.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 3)Performans ödevi: Proje ödevini hazırlayacak öğrenciye bir katalizör olacaktır.Proje ödevini nasıl hazırlayacağına dair öğrenciye yol gösterecek kısa sürelerde hazırlanacak ödevlerdir.Derste hazırlanacak olan ürün dosyalarının içinde 4 ile 6 arasında etkinlik(ürün) yer alacaktır. Öğrencinin bu ürün dosyasından seçtiği en az 2 etkinliğe performans notu verilecektir. NOT:Ürün dosyası dışında da performans ödevi verile bilir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÖNEMLİ: Zümre kararında kaç tane performans ödevi,kaç tane proje ödevi verileceği belirlenerek tüm zümre öğretmenlerinin aynı sayıda ödev vermeleri sağlanmalıdır.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 4)Ders içi performans Öğrencilerin dönem başından sonuna kadar derse katılımı,derse ilgisi,faaliyetlerinin tümü öğretmen tarafından gözlemlenerek nota dönüştürülmesidir.(eski sözlü notu gibi bilindiği gibi sözlü notu da 1 ders saatini kapsamayarak genel olarak değerlendiriliyordu.)

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 5)Ürün(etkinlik) dosyası: 19.12.06 İlköğretim Kur.Ölçme Değerlendirme yönetmeliğinin c)maddesine göre 6.7.8. sınıf öğrencileri her dersten ürün dosyası hazırlamak zorunda değildir.Örn: öğrenci Türkçe dersinden ürün dosyası hazırlamayacağım, Fen ve Teknoloji dersinden hazırlayacağım diyebilme özgürlüğüne sahiptir.Öğrenci dilerse birkaç dersten de ürün dosyası hazırlaya bilir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 5)Ürün(etkinlik) dosyası: 19.12.06 İlköğretim Kur.Ölçme Değerlendirme yönetmeliğinin ç)maddesine göre 6.7.8.sınıf öğrencileri ders yılı başında ürün dosyası hazırlamak istedikleri dersleri belirtirler ve rehber öğretmenlerini bilgilendirirler.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 5)Ürün(etkinlik) dosyası: Ürün dosyaları zaman ilerledikçe içleri boşaltılarak yazılı kağıtları gibi rulo yapılarak idareye teslim edilir. Okul idaresi bu ruloları 1 yıl boyunca saklamaları gerekmektedir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 5)Ürün(etkinlik) dosyası: Derste hazırlanacak olan ürün dosyalarının içinde 4 ile 6 arasında etkinlik(ürün) yer alacaktır.Bu ürün dosyalarındaki etkinlikler 3 er haftalık süreleri kapsar.Öğrencinin bu ürün dosyasından seçtiği en az 2 etkinliğe performans notu verilecektir. NOT:Ürün dosyası dışında da performans ödevi verile bilir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 6)Gözlem formları a)Dereceli puanlama anahtarları(analitik) Dereceli puanlama anahtarları(bütünsel) Dereceli puanlama anahtarları(rubric) b)Öz değerlendirme formları c)Gurup değerlendirme formları d)Gözlem formları

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 6)Gözlem formları: Öğrencilerin sınıf içi etkinliklerde ve üretime yönelik yapılan çalışmalarda sergiledikleri becerileri tutarlı, güvenilir, geçerli biçimde gözlemlemek amacıyla verilmiştir. Ayrıca öğrencilerin sınıf içi etkinliklerdeki performansının değerlendirilmesinde de kullanılabilir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME A)Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubrıc): Öğrencinin gerçekleştirdiği bir çalışmaya ilişkin performansını,belirlenen ölçütler bakımından yetersizden yetkine doğru belirleyen puanlama anahtarıdır.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME A)Dereceli Puanlama Anahtarı Kullanmanın Nedenleri Dereceli puanlama anahtarı sadece puan verme araçları değildir. Öğrencileri ölçütleri kullanarak kendilerinde eksik gördükleri yanları belirlemeye ve bu eksikliklerini gidermeye yönelik çalışma yapmaya yönlendirir. Bu yaklaşım öğrencinin değerlendirmeyi ödül veya ceza olarak değil, anlama ve kavrama kaynağı olarak görmesini sağlar.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME A)Dereceli Puanlama Anahtarı Kullanmanın Nedenleri Dereceli puanlama anahtarı öğretmenlerin öğrencileri değerlendirmek için harcadıkları süreyi azaltır (Goodrich). Öğretmenin, öğrencisinin çalışmasını değerlendirirken daha nesnel olmasını sağlar. Öğrencilere bir ödevi tamamlarken kendi performanslarını değerlendirebilecekleri standartlar ve ölçütler sağlar.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME A)Dereceli Puanlama Anahtarı Kullanmanın Nedenleri (Kısaca) Sözlü notu (Sınıf içi performans notu) verirken belirli bir standarta uyma zorunluluğu koyar. Her öğrencinin değerlendirilmesinde eşit bir ölçüt kullanılır. Öğrencinin eksik olduğu yönleri görmesi sağlanır Öğretmen ve öğrenci eksik maddeleri görerek tamamlamaya çalışarak ilerleme sürecini gözlemler.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME B)Öz değerlendirme formları:Belli bir konuda bireyin kendi kendisini değerlendirmesine öz değerlendirme denir.Öz değerlendirme öğrencilerin kendilerini keşfetmelerine, güçlü ve zayıf yönlerini tanımalarına yardımcı olur. Öğrencilerin kendilerine olan güvenlerini artırmalarına, öğrenme ve değerlendirme sürecine aktif olarak katılmalarına olanak verir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SOSYAL FAALİYETLER VE KANAAT NOTU(20.12.2006 tarihli yönetmeliğe) Sosyal ve sportif faaliyetlere katılan öğrenciler belgeye dayalı olmak koşuluyla son not olarak ortalamaları 1 not yükseltile bilir.Kanaat notu kullanımı kaldırılmıştır.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SOSYAL FAALİYETLER VE KANAAT NOTU(20.12.2006 tarihli genelge) ÖRN:Çanakkale şehitleri ile ilgili resim yarışmasında derece alan öğrencinin Sosyal Bilgiler dersinden 1 not yükseltile bilir.Yada okul takımındaki bir öğrencinin Beden Eğt. Aldığı not 1 not yükseltile bilir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME Görsel sanatlar: proje, öğrenci ürün dosyası,ders içi performansa göre öğrenci değerlendirilir. Teknoloji ve Tasarım:proje ve performans ödevi verilmez.Düzen,kurgu,yapım kuşakları ve sınıf içi performans notları ortalamaları direkt alınır.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME NOT ORTALAMALARI YAZILI SINAVLAR doğrudan ortalamaya katılacak PROJE,PERFORMANS ÖDEVLERİ, DERS İÇİ PERFORMANS notları kaç taneyse aritmetik ortalamaları alınacaktır. Notlar eksik olduğunda ortalamaları düşecektir.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME 6.7.8.SINIFLAR YAZILI PROJE PERFORMANS ÖDEVİ   YAZILI PROJE PERFORMANS ÖDEVİ DERS İÇİ PERFORMANS ORTALAMA 1 2 3