Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)"— Sunum transkripti:

1 2015-2016 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)

2 TEOG NEDİR? TEOG, sınav ile öğrenci alan liselere giriş için uygulanan seçme ve yerleştirme işlemidir. Modelin amacı, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. Eski sisteme göre en büyük güncelleme bu yönde olmuştur.

3 Bu amaçla kullanılacak puanları
Merkezi Sistem Ortak Sınavlar (MSOS), Yılsonu Başarı Puanı (YBP), olmak üzere iki ana unsur ile belirleyen öğrenci odaklı bir sistemdir.

4 MSOS(merkezi sistem ortak sınavlar)
eğitim-Öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8.sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi olarak gerçekleştirilecek bir sistemdir. İki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacaktır.

5 MAZERET SINAVI TARİHLERİ SINAV SONUÇLARININ İLANI
SINAV TAKVİMİ DÖNEM SINAV TARİHLERİ MAZERET SINAVI TARİHLERİ SINAV SONUÇLARININ İLANI 1.DÖNEM 25-26 KASIM 2015 12-13 ARALIK 2015 OCAK 2016 2. DÖNEM NİSAN 2016 15 MAYIS 2016 HAZİRAN 2016

6 25 KASIM OTURUM DERSİN ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRESİ TÜRKÇE 09.00 20 40 DK. MATEMATİK 10.30 DİN KÜLT.VE AHLAK BİL. 12.00

7 T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
26 KASIM OTURUM DERSİN ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRESİ FEN VE TEKN. 09.00 20 40 DK. T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 10.30 YABANCI DİL 12.00

8 Sorular daha önce uygulanan SBS sınavlarındaki gibi; öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanmaktır.

9 TEOG; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden oluşacaktır. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Her dersten 20 soru sorulacaktır. Sorular 4 şıklı, çoktan seçmeli olacaktır. Yanlış cevaplar doğruları götürmeyecektir.

10 Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacaklardır. Öğrencinin sınava gireceği sınıf ve sıra bilgisi e-okul ve veli bilgilendirme sisteminde yayınlanacak. Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler,mazeret durumunu gösteren belgeleri okul müdürlüğüne bildirmeleri gerekmektedir.

11 Geçerli mazereti olmadan sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmeyecek,ancak dönem puanı ve ortaoğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacaktır. Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler,kendi okullarından farklı bır okulda görevlendirilecek.

12 Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde sözlük,hesap cetveli,hesap makinesi,çağrı cihazı,cep telefonu,telsiz,radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulundurmaları yasaktır. Öğrenciler, cevap kağıdında yazılı olan kişisel bilgilerini kontrol edecek ,hata varsa sınav görevlisine bildirmelidir.

13 Sınava geç gelen öğrenci sınava alınacak fakat ek süre verilmeyecek.
Sınav esnasında kopya çektiği tespit edilen öğrencinin sınavları iptal edilecektir. Sınavı erken biten öğrenciler sınav süresi dolana kadar sınıflarından ayrılmayacaktır.

14 Yabancı Dil oturumunda, ilköğretim okullarımızda zorunlu yabancı dil olarak okutulan İngilizce, Almanca ve Fransızca derslerinden soru sorulacaktır. İlköğretim okullarımızda seçmeli olarak okutulan yabancı dil derslerinden soru sorulmayacaktır.

15 Merkezi Sistem Ortak Sınavlarında Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş ve Seçmeli Dersler ile Rehberlik ve Sosyal etkinliklerden soru sorulmamaktadır.

16 DERSİN ADI AĞIRLIK KATSAYISI
TÜRKÇE 4 MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ YABANCI DİL

17 YILSONU BAŞARI PUANI (YBP)
6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin o yıl derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen ağırlıklı puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır.

18 Öğrencinin derslerden aldığı Yıl sonu notları, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılacak ve Ağırlıklı yıl sonu puanları elde edilecektir. Ağırlıklı yılsonu puanları haftalık toplam ders saatine bölünür ve Yılsonu Başarı Puanı elde edilir. Puanlama 100 üzerinden yapılacaktır.

19 YILSONU BAŞARI PUANI (YBP) ÖRNEK HESAPLAMA…

20 YERLEŞTİRME 6,7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak Yılsonu Başarı Puanı (YBP) doğrudan Yerleştirmeye Esas Puan (YEP)’ ı etkileyecektir. YEP; Ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak olan puandır. YEP; ağırlıklandırılmış merkezi sınavların %70’i ile 6, 7 ve 8. sınıf YBP puanlarının aritmetik ortalamasının %30’unun toplanması ile oluşacaktır.

21 6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden, merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.

22 Ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının eşit olması durumunda,
ilk olarak tercih önceliği, ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı göz önünde bulundurulacak.

23 SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI
Fen liseleri Özel Fen liseleri Sosyal Bilimler liseleri Anadolu Öğretmen liseleri Anadolu liseleri Özel Anadolu liseleri Anadolu İmam Hatip liseleri Anadolu Sağlık Meslek liseleri Teknik ve Endüstri Meslek liseleri Tapu ve Kadastro Meslek liseleri Ticaret Meslek Liseleri Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Liseleri Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve Denizcilik Anadolu Teknik Liseleri Kız Teknik Ve Kız Meslek Liseleri

24 ÖZEL İZMİR KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ Hazırlayan : Rehber Öğretmen Fatih Şentürk


"Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları