RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ders 5 AKTUATÖRLER.
Advertisements

ALTERNATÖRLER.
RÜZGAR ENERJİSİ DİCLE SAMUK.
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
RÜZGAR TÜRBİN TİPLERİ VE RÜZGARDAN ELDE EDİLEBİLECEK ENERJİNİN BELİRLENMESİ Dr. Ali Vardar.
ELECTRİC-ELECTRONİC TECHNOLOGY NAME:BERKAL SURNAME:VOLKAN NUMBER:
Türkiye Elektrik Sisteminde Rüzgar Santralları ve Sistem Bağlantıları
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
GÖKHAN ÇAMLIYURT ÖMER TOK MUSTAFA ŞENYARAR
TRAKYA YÖRESİNDE KIRSAL KESİMDE KURULACAK BİR RÜZGAR TÜRBİNİ İÇİN EN UYGUN KANAT TİPİNİN, KANAT AÇISININ VE KANAT KONUMUNUN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
RÜZGAR ENERJİSİ ve RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Hazırlayan: fatih demir
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
GRAFİKLER.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
BORU HATLARINDA DOĞAL GAZIN AKIŞ ENERJİSİNDEN YARARLANILMASININ TEORİK BİR İNCELEMESİ Dr. Kemal BİLEN A THEORETICAL ANALYSIS OF BENEFITING FROM FLOW ENERGY.
RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
DİŞLİ KUTUSU Öğr.Gör.Ferhat HALAT.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
RÜZGAR ENERJİSİ,TEŞVİKLERİ VE KURULUM MALİYETLERİ
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ
RÜZGAR ENERJİSİ.
ABDULLAH ATEŞ EMRE YILDIRIM
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
GELİBOLU MODELİ RÜZGAR TÜRBİNİ (GMRT)
RÜZGAR TÜRBİNİ SAMET LATAR SİSTEMATİK TASARIM
ENERJİ VE ÇEŞİTLERİ.
Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik Enerjisi Üretimi
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
BÖLÜM 6 NEWTON’UN YASALARI VE MOMENTUMUN KORUNUMU Doğrusal momentum:
RÜZGAR ENERJİSİ.
ENERJİ KAYNAKLARI. ENERJİ KAYNAKLARI Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli.
RÜZGAR ENERJİSİ.
RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ
Temiz enerji kaynakları
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
21. YÜZYILIN YEŞİL ENERJİ PROJESİ ALKILINC ALTOHES PROJESİ
2. bölüm Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi. Rüzgar Hızı ve Güç Arasındaki İ li ş ki “v” hızı ile hareket eden “m” kütleli havanın kinetik enerjisi.
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Batuhan GÖKGÖZ Çağatay ÇAKIR
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
HAREKETE GEÇİREN GENÇ İNSANLAR
Rüzg â r Enerjisi Santralleri OĞUZHAN SÖNMEZ. Rüzgâr Nedir ve Nasıl Oluşur? Rüzgâr, yüksek basınç bölgeleri ile alçak basınç bölgeleri arasında yer değiştiren.
YENİLENEBİLİR ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DERS 2: RÜZGAR ENERJİLİ GÜÇ SİSTEMLERİ
HİDROLİK SUNUM 7 KAVİTASYON.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
ENERJI DÖNÜŞÜMLERI. ENERJI NEDIR ?  Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır.
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
Sunum transkripti:

RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ AHMET CAN ALTINDAĞ

RÜZGAR NEDİR VE NASIL OLUŞUR? Rüzgar, yüksek basınç bölgeleri ile alçak basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır. Hava hareketlerinin temel prensibi, mevcut atmosfer basıncının bölgeler arasında değişmesidir. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur. Rüzgar sahip olduğu hıza göre farklı isimler alır. RÜZGAR ENERJİSİ NEDİR? Hareket eden tüm cisimler ve dolayısıyla da rüzgar, kinetik enerjiye sahiptir. Bu kinetik enerji, rüzgarın türbin kanatlarını çevirmesiyle önce mekanik enerjiye ve kanatlara bağlı jeneratörün senkron veya asenkron olarak dönmesiyle de elektrik enerjisine dönüştürülür. Rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi; rüzgar hızına bağlı olduğundan değişkenlik gösterir. Bu anlamda önemli olan, rüzgar enerjisinden mümkün olan en fazla düzeyde yararlanmaktır. Tıpkı diğer elektrik enerjisi üretim kaynakları gibi rüzgar enerjisi de tek başına güvenilir değildir ve bir enerji havuzu içinde kullanılacağı değerlendirilmelidir.

Rüzgâr türbini, rüzgârdaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir. Bir rüzgâr türbini genel olarak kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır. Rüzgâr türbinlerinin nasıl çalıştığını anlamak için iki önemli aerodinamik kuvvet iyi bilinmelidir. Bunlar sürükleme ve kaldırma kuvvetleridir. Kullanımdaki rüzgâr türbinleri boyut ve tip olarak çok çeşitlilik gösterse de genelde dönme eksenine göre sınıflandırılır. Rüzgâr türbinleri dönme eksenine göre "Yatay Eksenli Rüzgâr Türbinleri" ve "Düşey Eksenli Rüzgâr Türbinleri” olmak üzere iki sınıfa ayrılır.

YATAY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ Yatay eksenli türbinlere örnek olarak pervane tipi rüzgâr türbinleri verilebilir. Bu tip türbinlerin kanatları tek parça olabileceği gibi iki ve daha fazla parçadan da oluşabilir. Günümüzde en çok kullanılan tip üç kanatlı olanlardır.  Bu tip türbinlerde dönme ekseni rüzgâr yönüne paraleldir. Kanatları ise rüzgâr yönüyle dik açı yaparlar. Ticari türbinler genellikle yatay eksenlidir. Rotor, rüzgârı en iyi alacak şekilde, döner bir tabla üzerine yerleştirilmiştir. DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ Türbin mili düşeydir ve rüzgârın geliş yönüne diktir. Savonius tipi, Darrieus tipi gibi çeşitleri vardır. Daha çok deney amaçlı üretilmiştir. Ticari kullanımı çok azdır.

DARRİEUS TİPİ SAVONİUS TİPİ Darrieus tipi düşey eksenli rüzgâr türbininde, düşey şekilde yerleştirilmiş iki tane kanat vardır. Kanatlar, yaklaşık olarak türbin mili uzun eksenli olan bir elips oluşturacak biçimde yerleştirilmiştir. Kanatların içbükey ve dışbükey yüzeyleri arasındaki çekme kuvveti farkı nedeniyle dönme hareketi oluşur. SAVONİUS TİPİ Savonius türbinleri, iki ya da üç adet kepçeye benzer kesitin birleşimi şeklindedir. En yaygını iki adet kepçenin bulunduğu durumdur ve “S” şeklini andıran bir görüntüsü vardır. Savonius türbininde akışkan içbükey kanat üzerinde türbülanslı bir yol izler ve burada dönel akışlar meydana gelir. Bu dönel akışlar Savonius türbininin performansını düşürür, bu nedenle elektrik üretiminde pek fazla kullanılmazlar. Daha çok su pompalama amaçlı ve rüzgâr ölçümlerinde kullanılan anemometre olarak kullanılırlar.

Dünya Kurulu Güç (MW) - Tablo TOP 10 CUMULATIVE CAPACITY-DECEMBER 2012   COUNTRY MW PERCENTAGE CHINA 75.564 26,75% USA 60.007 21,24% GERMANY 31.332 11,09% SPAIN 22.796 8,07% INDIA 18.421 6,52% UK 8.445 2,99% ITALY 8.144 2,88% FRANCE 7.196 2,55% CANADA 6.200 2,19% PORTUGAL 4.525 1,60% Rest of the World 39.853 14,11% TOTAL TOP 10 242.630 85,89%

Dünya Kurulu Güç (MW) - Grafik

TÜRKİYE RES KURULU GÜCÜ (MW) 500 1000 1500 2000 2500 3000 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 201 2001 1998 1999 2002 2013 2012 2011 , 8 7 9 18 1 20 51 146,3 363,7 791,6 1329,1 1805,8 2260,5 2577,1

Alta Rüzgâr Enerji Merkezi (ABD – 1.550 MW) Thanet Açık Deniz Rüzgâr Projesi (İngiltere – 300 MW)  Dabancheng Rüzgâr Çiftliği (Çin – 500 MW) Roscoe Rüzgâr Çiftliği (ABD – 781,5 MW)