Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ

2 Tarımsal sulama veya çeşitli su ihtiyaçlarını gidermek için;Güneş enerjisini kullanarak yer altından veya göl, akarsu gibi kaynaklardan su çekmek ve pompalama yapmak mümkündür. Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin; Edirne’de kullanılan 150 milyon kilowatsaatlik tarımsal sulama enerjisinin yarısı güneş pillerinden elde edilecek enerji ile sağlanabilir. Bunu ülke genelinde düşündüğümüzde 2 milyar kilowatsaatlik tarımsal sulama enerjisi güneş pilleri tarafından sağlanabilir.

3 PEKİ TARIMSAL SULAMADA GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANMADIĞIMIZ İÇİN HER YIL KAÇ TL KAYBEDİYORUZ ? VERGİLER HARİÇ:560 MİLYON TL VERGİLER DAHİL:840 MİLYON TL

4 Güneş Enerjili Tarımsal Uygulamalarda Kullanılan Ekipmanlar
Solar su pompalama sistemi 4 ana temel parçadan ve sisteme bağlı olarak ilave 2 parça eklenmesi ile oluşur oluşur.Bu parçalar aşağıdaki şekilde sıralanabilir; GÜNEŞ PANELİ POMPA KONTROL ÜNİTESİ SOLAR POMPA MONTAJ APARATLARI VE KABLOLAMA ENERJİ DEPOLAMA(AKÜ+REGÜLATÖR VEYA SU DEPOSU)(KURULAN SİSTEME BAĞLI) İNVERTÖR(KURULAN SİSTEME BAĞLI)

5

6

7 1.GÜNEŞ PANELİ  Güneş panelleri, sistemin güç üretim kaynağı olması sebebiyle doğru ve profesyonel bir şekilde tasarlanmalıdır. Panel kapasitesinin belirlenmesi ve kurulum açısı belirlenirken sistemin yoğun olarak kullanılacağı zaman dilimi göz önüne alınarak yapılmalıdır.

8 2.POMPA KONTROL ÜNİTESİ Paneller ve pompa arasındaki akımı kontrol eder. Sensörler kuyuda su kalmadığını veya deponun dolduğunu algılar ve kontrol ünitesine iletir.Kontrol ünitesi de pompayı çalıştırır ve durdurur.

9 3.SOLAR POMPA Güneş enerjisini kullanarak yer altından veya göl, akarsu gibi kaynaklardan su  çekmek ve pompalama yapmak için kullanılan pompalardır. Seçilecek dalgıç veya yüzey pompalar, uygulama ve ihtiyaca yönelik olarak yeterli teknik ve fiziki özelliklerde olmalıdır.Solar pompalar normal pompalardan daha yüksek verimde çalışan pompalardır. AC pompanın DC direkt pompayla aynı miktarda suyu pompalayabilmesi için %20-%25 daha fazla güneş enerjisine ihtiyaç duyar.

10 4.MONTAJ APARATLARI VE KABLOLAMA
Sistemin kurulacağı alana uygun olacak şekilde panelleri taşıyacak konstrüksiyonların tasarlanması ve uygun kesitte kabloların kullanılması gerekmektedir.

11 5.ENERJİ DEPOLAMA (AKÜ+REGÜLATÖR VEYA SU DEPOSU ) GRUBU
Güneş enerji sistemleri maksimum verimi güneşin yoğun olduğu havalarda verir. Kapalı havalarda sistem çalışmaya devam etmekle beraber, çekilen su verimi azalacaktır. Verimin azalmasını engellemek için iki yöntem kullanılır. Güneş panellerinin gündüz ürettiği enerji akülerde depolayarak gece veya havanın kapalı olduğu günlerde kullanılır. Pompa ile basılan su yerden yüksek bir seviyeye kurulan depo içinde biriktirilir, gerekli durumlarda su depodan kullanılır.

12 6.İNVERTÖR Sistemde solar pompa yerine normal pompa kullanıldığı zaman DC akımı AC akıma çevirmek ve voltajı ayarlamak için invertör(çevirici) kullanılır.

13 SOLAR POMPA ÇEŞİTLERİ SOLAR POMPALAR DALGIÇ VE YÜZEY POMPALARI OLMAK ÜZERE İKİLE AYRILIRLAR; 1. SOLAR DALGIÇ POMPALAR: Dalgıç pompa tamamen su ve hava geçirmez kapalı tipte bir gövdeye sahiptir. Bütün gövdesiyle sıvının içine batırılmış halde çalışır. Temel avantajı, yüzeyle pompa arasında yüksek kot farkı var ise oluşan pompalama kavitasyonlarını engeller. Solar dalgıç pompalar üç gruba ayrılırlar.Bunlar; Santrifüj, çarklı ve pistonlu pompalardır.

14

15

16 2.YÜZEY POMPALAR: Havuz ya da gölcükler gibi yüzeysel kaynaklardaki suyu transfer eden pompalardır.

17

18 Fırçasız Dc(BLDC) Motorlar
Fırçalı motorlardaki moment-devir karakteristiğini koruyarak fırça ve kolektör düzeneğinden kurtulmak için BLDC(fırçalı DC) motorlar üretilmiştir. Fırçalı motorlarda rotordaki sarımlara elektrik iletimi, fırça-kollektör yapısı ile sağlanır, bu da kıvılcım oluşturma, bakım gerektirme ve fırçalarda aşınma gibi problemler ortaya çıkarır. BLDC motorlarda fırça-kollektör düzeneğinin görevini elektronik bir denetleyici üstlenir

19

20 Sistem Tasarımı Yapılırken Belirlenmesi Gereken Parametreler;
1. Suyun çıktığı kuyu derinliği, 2. Var ise deponun büyüklüğü depo yoksa günlük su ihtiyacının ne kadar olduğu, 3. Sulama sıklığı 4. Kuyu ile depo arasındaki kot farkı  5. Yatayda suyun taşınacağı mesafe 6. Sistemin kullanılacağı aylar 7.Sistemin kurulacağı şehir

21 Günes Enerjili Tarımsal Sistemlerin Avantajları:
• Sadece ilk yatırım maliyeti vardır. • İsletme maliyeti hemen hemen sıfırdır. • Yüksek verimlidir ve elektriksel kayıplar azdır. • Kolay montaj imkanı vardır. • Şebekeye bağımlılık yoktur

22 EH = ƿ × g × V × Hm EH =Hidrolik Enerji (W×s/gün)
ƿ =Suyun Yoğunluğu (kg/m³) g =Yer Çekim İvmesi (m/s²) V =Günlük Gerekli Su Miktarı (m³/gün) Hm=Toplam Basma Yüksekliği (m)

23 Pel =(EH+R)/Gd+µG+µI+µmb
Pel=PV Üretecin Gücü (W×h/gün) EH=Hidrolik Güc (W×h/gün) R=Kayıplar (W×h/gün) Gd=Güneş Işınımı µG=PV Üretecin Verimi µI=İnvertörün Verimi µMB=Pompanın Verimi

24 Eel=Pel×h Eel=Gerekli Elektrik Miktarı (W×h/gün)
Pel=PV Üretecin Gücü (W×h/gün) h =Güneş Enerji şiddetinin Günlük Ortalama Değeri

25 İL:KIRKLARELİ İLÇE:KOFÇAZ KÖY:YUKARI KANARA FİDAN SAYISI:32 GEREKLİ SU MİKTARI:18 ton/gün SULAMA ARALIĞI:5 gün BİR YILDA YAPILAN TOPLAM SULAMA GÜN SAYISI:18 TOPLAM BORU UZUNLUĞU:100 M

26

27

28

29

30


"GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları