18.YIL TARİH KONU TEKRARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
G.Hüseyin Gülen/Tarih Öğretmeni
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
2012 İLKE VE İNKILAP SORULARI
ABBAS AKAN ERKUL KOLEJİ
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
Öğrt: İHSAN DURAK.
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
Atatürk İlkeleri Atatürk İlkelerinin amacı
Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
ATATÜRKÇÜLÜK Atatürkçülük nedir?
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL.
Mustafa Kemal ATATÜRK.
İNKILAPLAR.
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
1926’ da Türk Medeni Kanunu çıkarılarak kadın-erkek eşitliği sağlandı.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
Atatürk İlkeleri Hakkında Test Soruları Hazırlayan:Figen AKIN
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.
Çalışma 5 Adım Adım Türkiye Hazırlayan : Selma GENÇ
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
ATATÜRK İNKILÂPLARI.
İstanbul Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
DERSİN KAVRAMLARI A İNKILAP KAVRAMI
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
Sosyal alan sorular.
Çalışma soruları eğitim kültür. Tevhid-i Tedrisat ve Maarif Teşkilatı kanunlarının çıkarılması ile eğitim alanında öncelikle aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?
Çalışma soruları 4. ders. Aşağıdakilerden hangisi hukukta laikleşmenin gerekçelerinden değildir? A. Mecelle’nin yetersiz olması B. Dinsel hukukun gayrimüslimlere.
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
ATATÜRK İNKILAPLARI.
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
ATATÜRKÇÜLÜK VE ATATÜRK İLKELERİ
5.ÜNİTE: ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRK İLKELERİ KAZANIM TESTİ
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
ATATÜRK İLKELERİ.
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yapılan İnkılaplar
Atatürk’ün Hayatı Hazırlayan: Ad SOYAD.
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
ATATÜRK İLKELERİ
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sunum transkripti:

18.YIL TARİH KONU TEKRARI

CUMHURİYETÇİLİK TBMM’nin açılması Saltanat’ın Kaldırılması Ankara’nın başkent yapılması Cumhuriyet’in ilanı Halifeliğin Kaldırılması Osmanlı Hanedanının yurt dışına çıkarılması Erkan-ı Harbiye Vekaletinin kaldırılması Ordunun siyasetten ayrılması Kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesi Çok partili hayat denemeleri 1- Cumhuriyet Halk Partisi “Partinin 2 kongresinde “Nutuk” okunmuştur. (1919 – 1927) 2- Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (1924) “Dini ilkelere saygılıdır” → ŞEYH SAİT Ayak… 3- Serbest Cumhuriyet Fırkası(1930) “Laik, Milliyetçi, Cumhuriyetçidir” MENEMEN Ayaklanması → Derviş Mehmet x Kubilay

LAİKLİK Saltanatın Kaldırılması Halifeliğin Kaldırılması Şeriyye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılması “Diyanet…” “Vakıflar…” Tevhid-i Tedrisat Kanun’un kabulü (Eğitim Birliği) (Medreselerin Kapatılması) Tekke Zaviye ve Türbelerin kaldırılması Kılık kıyafet düzenlenmesi Medeni Kanun’un Kabulü (Hukuk Birliği) Anayasada laikleşme 1. 1921 Anayasası 2. 1924 Anayasası 3. 1928’de Anayasadaki değişiklik 4. 1937’de Anayasadaki değişiklik Vekil yemininden dini terimlerinin çıkarılması 1924’te → Vallahi… 1928’de → Namusum üzerine…

MİLLİYETÇİLİK TBMM’nin açılması Misak-ı İktisadi’nin kabulü Kapitülasyonların kaldırılması Halifeliğin kaldırılması Maarif Teşkilatının kurulması Yabancı okulların Milli Eğitim Bakanlığına bağlanması Kabotaj Kanunu’nun kabulü Türk parasını koruma kanununun çıkarılması “Merkez Bankası” 1930 Türk Tarih Kurumu Türkçe bilim dili olsun Türk Dil Kurumu Halk dili, aydın dili farkı olmasın Reji idaresi… Yabancı işletmelerin millileştirilmesi Demir yolları… Haydarpaşa Limanı…

HALKÇILIK TBMM’nin açılması Cumhuriyet’in ilanı Saltanatın kaldırılması Halifeliğin kaldırılması Aşar vergisinin kaldırılması İzmir İktisat Kongresi ve Misak-ı İktisadi kararları Azınlıkların Türk Vatandaşı kabul edilerek ayrıcalıkların kaldırılması Medeni Kanun’un Kabulü Harf İnkılâbı Millet Mektepleri Kadınlara siyasi hakların verilmesi Türk Ocakları yerine Halkevleri kuruldu Kılık kıyafet değişikliği hakkında kanunu kabulü Soyadı Kanunu’nun kabulü Osmanlıdan alınan rütbe, madalya ve nişanların yasaklanması

DEVLETÇİLİK - + I. ve II Beş Yıllık Sanayi Planları; I. B.Y.S.P 1933 kabul edildi. 1934 uygulanmaya başladı. 1939’da II. Dünya Savaşından dolayı II. B.Y.S.P. Uygulanamadı. 1933’te Sümerbank’ın kurulması 1935’te MTA’nın kurulması 1934 - 1938 1936 Tarım Kredi Kooperatifinin kurulması I. Beş Yıllık Sanayi Planı 1937’de Karabük Demir Çelik Fab. kurulması (1939’da faaliyete başladı) 1938 Halk Bankasının kurulması

İNKILAPÇILIK Miladi Takvimin Kabulü Uluslararası saatin kabulü Uluslar arası rakam , ölçü ve tartıların kabulü Hafta sorun tatilinin pazara alınması Şapka Kanunu ve Kılık Kıyafet Kanunu Latin harflerinin kabulü ve daha öncesinde yapılan çalışmalar 1. İlk çalışmalar 1878’de Maarif Nezareti öncülüğünde başladı. 2. 1908 II. Meşrutiyet tekrar gündeme geldi. 3. 1923 İzmir İktisat Kongresinde gündeme getirilmek istendi kabul görmedi. 4. 1928’de gerçekleştirildi.

İLKE ve İNKILAPLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Hiçbir ilke birbirinden bağımsız değildir, Atatürk ilkeleri birbirinin tamamlayıcısıdır. Sosyal devlet anlayışı benimsendiği için Halkçılık esasına dayanan birçok inkılâp ve düzenleme yapılmıştır. Bir İnkılâp birçok ilke ile ilişkilendirilebilir. Bu yüzden sorularındaki vurguya dikkat edilerek cevap verilmelidir. Bu ilkelerden vazgeçilmez kabul edilenleri Cumhuriyetçilik ve Laikliktir. Yapılan inkılaplar içerisinde Avrupa ile uyum sağlamaya yönelik olanlar çağdaşlaşma ile ilgilidir. İnkılâplar bir kerede değil, aşama aşama yapılmıştır. Toplumun gerekli sosyal olgunluğa ulaşması beklenilmiştir.

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ

ATATÜRK DÖNEMİNDE DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR Bozkurt – Louts Olayı 1926 → Bursa Olayı 1933 → Razgard Olayı 1933 → Wagon Li Olayı 1933 → Küçük Antant 1921 → Polonya + Yugoslavya + Romanya Locorno Antlaşması 1925 → İngiltere + Almanya + Fransa Kelloğ Paktı 1928 → ABD + Fransa (Türkiye üyedir) Litvinov Protokolü 1928 → Sovyetlerin komşularıyla Kelloğ Paktı’na karşı birleşimidir. (Türkiye üyedir)