Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL."— Sunum transkripti:

1 ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL EDER

2 ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNCE SİSTEMİNİN OLUŞMASINDAKİ ETMENLER
OSMANLI DEVLETİ’NİN YÖNETİM ŞEKLİNİN GÜNÜN ŞARTLARINA UYMAMASI FRANSIZ İHTİLALİNİN YAYDIĞI MİLLİYETÇİLİK FİKİRLERİ 1. DÜNYA SAVAŞI SONRASI VATANIN BÜTÜNLÜĞÜNÜN VE MİLLETİN BAĞIMZSIZLIĞININ TEHLİKEYE DÜŞMESİ ATATÜRKÇÜLÜĞÜN AMAÇLARI TAM BAĞIMSIZLIK HALKIN REFAHINI SAĞLAMAK AKIL VE BİLMİ REHBER ALMAK. TÜRK MİLLETİNİ ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİNE ÇIKARMAK. ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARININ AMAÇLARI TÜRK TOPLUMUNU AKLIN VE BİLMİN REHBERLİĞİNDE ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİNE ÇIKARMAK 2. TÜRK TOPLUMUNA MUTLU BİR YAŞAM SAĞLAMAK. 3. BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE OLUŞTURMAK.

3 SİYASİ ALANDA İNKILAPLAR
1) SALTANATIN KALDIRILMASI (1 KASIM 1922 ) SALTANAT OSMANLI DEVLETİNDE 1299 YILINDA KURULMUŞTU. DEVLETİN YÖNETİMİNDE SADECE OSMANLI SÜLALESİNE AİT BİREYLERİN SÖZ HAKKI VARDI. HALKIN DEVLET YÖNETİMİNDE SÖZ HAKKI VE YÖNETİME KATILMA GİBİ BİR HAKKI YOKTU. KURTULUŞ SAVAŞI SONRASI İTİLAF DEVLETLERİ HEM TBMM HÜKÜMETİNİ HEM DE OSMANLI HÜKÜMETİNİ LOZAN BARIŞ KONFERANSINA ÇAĞIRINCA TBMM 1 KASIM 1922 YILINDA ALDIĞI BİR KARARLA SALTANATI KALDIRDI.

4 SİYASİ ALANDA İNKILAPLAR
2) CUMHURİYETİN İLANI (29 EKİM 1923) CUMHURİYETİN İLANI İLE YÖNETİMDE HALKA SÖZ HAKKI VERİLMİŞTİR. CUMHURİYET İLE HALK KENDİ YÖNETİCİLERİNİ SEÇME HAKKI VERİLMİŞTİR. HALK SEÇTİĞİ YÖNETİCİLERİN YAPTIĞI ÇALIŞMALARI BEĞENMEZSE ONLARI DEĞİŞTİRME HAKKINA SAHİP OLMUŞTUR. EGEMENLİK HAKKI HALKIN ELİNE GEÇMİŞTİR.

5

6 SİYASİ ALANDA İNKILAPLAR
3) HALİFELİĞİN KALDIRILIŞI (3 MART 1924 ) HALİFE PEYGAMBERİN ELÇİSİ ANLAMINA GELMEKTEDİR. İLK HALİFE HZ. EBUBEKİR DİR. OSMANLI DEVLETİNE HALİFELİK YAVUZ SULTAN SELİM ZAMANINDA GELMİŞTİR. SON HALİFE ABDÜLMECİT EFENDİDİR. HALİFELİĞİN KALDIRILMASI İLE DEVLET YÖNETİMİ LAİKLEŞMİŞTİR.

7 B)HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR
1) ANAYASANIN İLANI Anayasa, bir devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen, yazılı kurallar bütünüdür. Anayasa ile ayrıca kişilerin temel hak ve özgürlükleri güvence altına almıştır. Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Devletin temel kanunudur. Vatandaşların temel hak ve görevlerini bildirir. 1921 (TEŞKİLATI ESASİ ) ANAYASASI 1961 ANAYASASI 1982 ANAYASASI

8 B)HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR
2) MEDENİN KANUN (17 ŞUBAT 1926) MEDENİ KANUN TOPLUMSAL HAYATI DÜZENLEYEN KANUNDUR. MEDENİ KANUN İLE KADINLARA EŞİT HAKLAR TANINMIŞTIR. KADINLARA MİRASTAN HAK ALMA , TEK EŞLE EVLİLİK GİBİ HAKLAR TANINMIŞTIR. MEDENİ KANUN TOPLUMSAL HAYATIN LAİKLEŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR. TÜRK MEDENİ KANUNU İSVİÇRE MEDENİ KANUNUNDAN ALINMIŞTIR.

9 C)EKONOMİK ALANDA İNKILAPLAR
AŞAR VERGİSİNİN KALDIRILMASI: AŞAR VERGİSİ ÇİFTÇİDEN ALINAN VERGİDİR.BU VERGİNİN KALDIRILMASI İLE HALKÇILIK İLKESİNE UYULMUŞTUR. 1925 İŞ BANKASININ AÇILMASI: İŞ BANKASININ AÇILMASI İLE TİCARET YAPMAK İSTEYEN TÜCCARA KREDİ VERİLMEYE BAŞLANMIŞTIR. 1924 TEŞVİK – İ SANAYİ KANUNU: ÖZEL SEKTÖRÜ ÖZENDİRMEK İÇİN ÇIKARTILAN BİR YASADIR. BU YASA İLE HALKI SANAYİ YATIRIMI YAPMASI İÇİN ÖZENDİRME YAPILMIŞTIR. 1927 17 Şubat 1923 ‘de “İzmir İktisat Kongresi” toplandı .Milli ekonominin hedefleri belirlendi. 1939’da Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikası olan Karabük Demir-Çelik Fabrikası kuruldu. 1 Temmuz 1926 ‘da “Kabotaj Kanunu” çıkarıldı. Böylece Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkı yalnızca Türk gemilerine verildi. Ayrıca  Denizbank’ın kurulmasıyla denizcilik faaliyetleri artmıştır. MADEN TETKİK ARAMA ENSTİTÜSÜ İLE YURDUMUZDAKİ MADENLERİN İŞLETİLMESİ AMAÇLANDI BU AMAÇLA ETİBANK KURULDU.

10 EKONOMİK ALANDA İNKILAPLAR

11 D)SOSYAL ALANDAKİ İNKILAPLAR
ŞAPKA KANUNU 25 KASIM 1925 ŞAPKA KANUNU İLE ÜLKEMİZDE MODERN GİYSİ ALANINDA BİR ADIM ATILMIŞ OLDU.

12 SOSYAL ALANDAKİ İNKILAPLAR
30 Kasım 1925’de  tekke , zaviye ve türbeler  çıkarılan bir kanunla kapatıldı. 1934 çıkarılan bir kanunla din görevlilerinin dini elbiselerle  ibadet yerleri dışında dolaşmaları yasaklandı. En yetkili kişi hariç  (Diyanet İşleri Başkanı “”gibi) BU YASA LAİKLİK İLKESİ İLE İLGİLİDİR.

13 SOSYAL ALANDAKİ İNKILAPLAR
TAKVİMDE DEĞİŞİKLİK:1925 Yılında  Hicri ve Rumi takvimler kaldırılarak Miladi takvim kabul edildi.1 Ocak 1926’dan itibaren uygulamaya geçildi.

14 SOSYAL ALANDAKİ İNKILAPLAR
ÖLÇÜLERDE DEĞİŞİKLİK: 1931 Yılında bir kanunla Okka ,arşın vb.  yöresel ölçü birimleri yerine Kilo, metre ve litre gibi ölçü birimleri kabul edildi.

15 SOSYAL ALANDAKİ İNKILAPLAR
SOAYDI KANUNU: 24 Haziran 1934’te Soyadı Kanunu kabul edildi. Soyadı kanunun çıkması ile karışıklıklar engellendi. Kişilere verilen ayrıcalıklı unvanlar kaldırıldı. Soaydı kanunu halkçılık ilkesi ile ilintilidir.

16 SOSYAL ALANDAKİ İNKILAPLAR
KADINLARA VERİLEN HAKLAR: Türk Kadınına Siyasi Haklar Verildi. a) 30 Nisan 1930’da  belediye seçimlerinde seçmen olma hakkı, b) 26 Ekim 1933’te muhtar seçme ve köy ihtiyar heyetine seçilme hakkı, c) 5 Aralık 1934’te milletvekili seçilme ve seçme hakkı verildi. 1933 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildikten sonra Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde seçimi kazanan Gül Esin ilk kadın muhtarımızdır(1933).

17

18

19 EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
LATİN ALFABESİNE GEÇİŞ: 1 KASIM 1928 YILINDA LATİN ALFABESİNE GEÇİLDİ. BÖYLECE ÖĞRENİLMESİ ZOR OLAN ARAP ALFABESİNDEN VAZGEÇİLEREK LATİN ALFABESİ İLE OKUMA ORANI HIZLA ARTTI.

20 EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU 3 MART 1924: ÜLKEMİZDEKİ TÜM EĞİTİM KURUMLARI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLANDI MEDRESE VE BENZERİ DİNİ EĞİTİM KURUMLARI KAPATILDI. TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU ÜLKEMİZDE EĞİTİM ÖĞRETİM BİRLİĞİNİ SAĞLADI. BU YASA LAİKLİK İLKESİ İLE İLİNTİLİDİR.

21 EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
TÜRK DİL VE TÜRK TARİH KURUMLARININ AÇILMASI: TÜRK DİL VE TÜRK TARİH KURUMUNUN AÇILMASI İLE ÜLKEMİZDE TARİHİMİZ VE DİLİMİZ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPILDI. BU KURUMLARIN AÇILMASI MİLLİYETÇİLİK İLKESİ İLE İLİNTİLİDİR.

22 ATATÜRK İLKELERİ 1) CUMHURİYETÇİLİK
Cumhuriyetçilik ,Halk egemenliğinin hakim kılındığı bir yönetim biçimidir.23 Nisan 1920 tarihinde TBMM’nin açılışı ile başlayan süreçte 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen CUMHURİYET ile egemenlik hakkı millete verildi böylece “EGEMENLİK KAYITSIZ VE ŞARTSIZ MİLLETİN OLDU.”

23 ATATÜRK İLKELERİ 2) MİLLİYETÇİLİK
Atatürk’e göre millet; geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında dil, kültür ve duygu birliği, olan insanlar topluluğudur. MİLLİYETÇİLİK İLKESİ İLE İLGİLİ OLARAK ATATÜRK İNKILAPLARI TÜRK DİL VE TÜRK TARİH KURUMUNUN AÇILMASIDIR.

24 ATATÜRK İLKELERİ 3) HALKÇILIK
Atatürk’ün halkçılık ilkesinden anlaşılan; toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır. Bütün herkes kanun önünde eşittir. Halkçılık ilkesine göre; hiçbir kimse başkalarına karşı din, dil, ırk, mezhep veya ekonomik açıdan üstünlük sağlayamaz.

25 ATATÜRK İLKELERİ 4) LAİKLİK
Laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılması demektir. Diğer bir tanımlamayla da devlet düzeninin, eğitim kurumlarının ve hukuk kurallarının dine değil akla ve bilime dayandırılmasıdır. Ayrıca din işleri kişinin vicdanına bırakılarak din özgürlüğü sağlanmıştır. Laikleşme Aşamaları: Saltanatın Kaldırılması (1922) Halifeliğin Kaldırılması (1924) Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması(1925) “Devletin dini İslam’dır” ibaresinin Anayasa’dan Çıkarılması(1928)

26 ATATÜRK İLKELERİ 5) DEVLETÇİLİK
Devletçilik ilkesi, devletin gerekli gördüğü alanlarda devletin gelişmesi ve yücelmesi için yapılan çalışmalardır. Atatürk’ün devletçilik ilkesi; Türk toplumun ulaşmak istediği çağdaş ve modern bir düzen için gerekli olan ekonominin güçlendirilmesi ve ulusallaştırılmasıdır. Devletçilik ilkesine göre, devlet ekonomiyle ilgili olarak doğrudan doğruya müdahale yapabilir. Ekonomik teşebbüsler sadece devlet tarafından yapılmayacak, özel teşebbüslere izin verilecek fakat hiçbir özel teşebbüs devlet kontrolünden ve teftişinden çıkamayacak.

27 ATATÜRK İLKELERİ 6) İnkılapçılık
İnkılapçılık ilkesi sürekli olarak yeniliğe açık olmak ve her alanda uygar milletler seviyesine çıkmayı amaçlamaktadır.


"ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları