GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Steril Malzemelerin Açılması
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLKYARDIM
YARALANMALARDA İLK YARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Anne Sütünü Arttırmak ve Emzirmeyi Yeniden Başlatmak
Kanamalarda İlkyardım
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Baş boyun kanserlerinde radyoterapi
Nasıl Kullanılmalı ? Neoderm® antibakteriyel bir ürün değildir ve asla enfekte olmuş yaralarda kullanılmamalıdır. Neoderm® kullanmadan önce yaranın enfekte.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Hasta Taşıma ve Transferi
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
Temel Temizlik Kurallarımız
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
İzolasyon Odalarının Temizliği
PANSUMANLAR Pansuman; * yarayı dış etkenlerden koruyan,
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM I
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
GCYB Sorumlu Hemşiresi
XI. BÖLÜM GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
BURNA İLAÇ UYGULAMA Burna ilaç uygulamasına intranazal uygulamada denir. Burna ilaç: burun mukozasını korumak ve tedavi etmek, nazal konjesyonu gidermek,
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
KANAMALAR NİŞANTAŞI SMYO_2015.
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğr. Gör.Aysel Abbasoğlu 1 Aralık 2014.
Yaralanmalar Bölüm 5.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
MECKEL DİVERTİKÜLÜ.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
VİTAL AMPUTASYON Prof. Dr. Aylin KALAYCI.
Oral yol ile ilaç uygulama (Per Oral= PO)
Ş O K.
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI
HASTA HAREKET KISITLAMASI
ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI
İLAÇLARIN VERİLİŞ YOLLARI, VÜCUTTAKİ ETKİLERİ VE İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
Hastanın Ağız Bakımı ve Özel Ağız Bakımı. AĞIZ BAKIMI  Sindirim ağızda başlar. Ağızda dişler,dil, alt ve üst damak ve yutağın girişi gibi yapılar bulunur.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
İzolasyon Odalarının Temizliği
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Sunum transkripti:

GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla ilaç uygulanır. Göze uygulamaya özgü preparatlara, oftalmik preparatlar veya “kolir” adı verilir. Bunlar genellikle solüsyon veya süspansiyon (göz damlası) ya da pomad (göz merhemi) şeklinde hazırlanır.

Göze ilaç uygulama için gerekli malzemeler: İlaç kartı ya da tedavi defteri, Uygulanacak ilaç, Eldiven, Tampon veya gaz bezi, Işık kaynağı, Flaster (Plaster), Kirli kabı, Hastaya ait ilaç, Rondel(hastanın gözü kapatılacaksa)

Göze İlaç Uygulama Tekniği İşlem Basamakları Eller yıkanır. Eldiven giyilir. Malzemeler eksiksiz hazırlanır. İlaç kartı ile ilaç karşılaştırılır. İlacın son kullanma tarihi kontrol edilir. Bilinç durumuna göre hastaya, işlem hakkında bilgi verilir. Hastaya, sırt üstü ya da fowler pozisyonu verilir. Göz kapakları ve kirpikler kirli ise ıslak temiz bir spanç ile silinerek temizlenir. İlacın kapağı açılır. İlacın damlalık kısmına gerekli miktarda ilacın gelmesi sağlanır. Damlalık kullanılacak ise damlalığa gerekli ilaç çekilir.

Aktif olmayan ele gazlı bez alınır, parmakla yanağın kemik çıkıntısı üzerine konur,üstüne bastırarak göz kapağı aşağıya çekilir. Çocuklarda da işlem aynı şekilde yapılır. Hastaya yukarı bakması söylenir. Aktif olan elin yan kısmı, hastanın alnına yerleştirilir. İlaç şişesi gözden 2 cm yukarıda tutularak ilaç alt konjuktival keseye damlatılır. İlaç damlatıldıktan sonra hastaya gözlerini açıp kapatması söylenir. Akif olmayan eldeki spanç ya da pamukla dışarı sızan ilaç silinir. Hastaya rahat bir pozisyon verilir. Malzemeler ortamdan uzaklaştırılır. Eldivenler çıkarılır. Eller yıkanır. Uygulama, gözlemler ve bulgular kaydedilir. Erken komplikasyonlar yönünden takibi yapılır.

Göze İlaç Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar İlaçların oküler (göz merceği) etkilerini, uygulayacak olan kişi bilmelidir. Eğer göze birden fazla çeşit damla uygulanacak ise sonraki damlayı uygulamadan önce en az 5 dakika beklenmelidir. Göz damlaları birkaç dakikadan daha uzun süre yanma veya kaşıntıya neden olmamalıdır. Yatan hastada ise doktora bilgi verilir Ayakta tedavi olan hastaya böyle durumlarda hekime başvurması söylenmelidir. Atropin ve timolol gibi bazı ilaçların uygulanması halinde sistemik yan etkileri meydana gelebilir. Bu tür ilaçlar uygulanırken solüsyonun nazolakrimal kanaldan sistemik dolaşıma geçmesini önlenmek için gözün iç köşelerine parmakla basmak suretiyle nazolakrimal kanal ağızlarının kapanması tavsiye edilir. Çocukların gözüne damlatmak için göz zorla açılmamalıdır. İlacın gözün iç köşesine damlatılması yeterlidir.