Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)"— Sunum transkripti:

1 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)
İlkyardım Eğitmeni Betül Sevda SERİCİ

2

3 AMAÇ. Bebeklerde temel yaşam desteğini uygulayabilme ÖĞRENME HEDEFLERİ
AMAÇ *Bebeklerde temel yaşam desteğini uygulayabilme ÖĞRENME HEDEFLERİ *Yapay solunum ve göğüs basısı ile kuralları söyleyebilme *Öğrenim rehberi basamaklarına göre manken üzerinde temel yaşam desteği yapabilme

4 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NEDİR?

5 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Hayat kurtarmak amacı ile solunumu durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, göğüs basısı ile kalpten kan pompalanmasını sağlamak için yapılan ilaçsız müdahaledir.

6 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
* Kendimizin ve bebeğin güvenliğinden emin olunur. *Ayak tabanına hafifçe vurularak bilinç durumu kontrol edilir.

7 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Çevreden yüksek sesle yardım çağrılır; 112 aratılır.(tek ise 5 turdan sonra kendisi 112’yi arar.) *Bebek sert zemine yatırılır. *Hasta/yaralının yanına diz çökülür (eğer masada uygulanacaksa ayakta durabilir) *Bebeğin boynunu ve göğsünü saran giysiler açılır.

8 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Ağız içi gözle kontrol edilir; hava yolu tıkanıklığına neden olan yabancı cisim var ise ele cımbız şekli verilerek tek hamlede çıkartılır.

9 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Hava yolunu açmak için, bir el bebeğin alnına, diğer elin iki parmağı çene kemiğine koyulup baş hafifçe yukarı geri itilerek eğilir, baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.

10 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Bak, dinle, hisset yöntemi ile solunumu 10sn kontrol edilir.

11 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
* Solunum yoksa; bebeğin ağız ve burnunu temiz bir bezle kapatarak ya da maske vb. kullanarak ağzını bebeğin ağız ve burnunu içine alacak şekilde yerleştirilir.

12 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
* Ağız dolusu yani bebeğin göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar her biri bir saniye süren 2 solunum verilir, havanın geriye çıkması için zaman verilir.

13 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Kalp basısı uygulamak için bebeğin göğüs ortası belirlenir.(iki meme başının altındaki hattın ortası göğüs merkezini oluşturur)

14 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*İşaret ve yüzük parmağı her iki meme ucuna yerleştirilerek hayali çizgi oluşturulur. *Orta noktada birleştirilerek, baş hizası yönüne çevrilerek, işaret parmağı kaldırılır. *Göğüs kemiği 4 cm aşağı inecek şekilde(yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır.

15 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Bebeğe 2 solunumdan sonra 30 kalp/göğüs basısı yaptırılır (2;30) *Eğer yalnızsak; 2;30 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112’yi kendimiz ararız.

16 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
*Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.

17 ÖZET Bebeklerde Temel Yaşam Desteği :
*Bebeğe 2 solunumdan sonra 30 kalp/göğüs basısı yaptırılır (2;30) * İlkyardımcı yalnız ise; 2;30 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112’yi kendisi arar *Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.

18 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 


"BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları