Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI"— Sunum transkripti:

1 SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI

2 AMAÇ: Solunum yolu tıkanmasında heimlich manevrasını uygulama
ÖĞRENİM HEDEFLERİ: Tam tıkanmada belirtilerini söyleyebilme Yetişkinlerde Heimlich Manevrasını uygulayabilme

3 SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI
Solunum yolunun solunumu gerçekleştirmek için gerekli hava geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma hava geçişinin tamamen engellendiği, tam tıkanma ya da az bir miktar hava geçişinin olduğu kısmı tıkanma şeklinde olabilir.

4 SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI
TAM TIKANMA Belirtileri; Nefes alamaz ! Acı çeker, ellerini boynuna götürür ! Konuşamaz ! Rengi morarmıştır Tam Tıkanmada İlk Yardım; “HEIMLICH UYGULAMASI”

5 HEIMLICH MANEVRASI ( YETİŞKİN )
Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir. Bilinci kontrol edilir. Sırtına (iki kürek kemiği arasına) 5 kez vurulur. Nesnenin çıkıp - çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.

6 HEIMLICH MANEVRASI ( YETİŞKİN )
Hasta yaralının arkasından sarılarak gövdesi kavranır. Bir el yumruk yapılarak, baş parmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.

7 HEIMLICH MANEVRASI ( YETİŞKİN )
Bu hareket 5 kez yabancı nesne çıkıncaya kadar tekrarlanır. Tıbbi yardım istenir. Kişide bilinç kaybı oluştuğu durumda Temel Yaşam Desteğine başlanır.

8 Etkin ve Doğru olarak uygulanırsa
ÖZET Heimlich manevrası: 5 sırta vuruş (Ağız içi kontrol) 5 karına bası Etkin ve Doğru olarak uygulanırsa HAYAT KURTARIR.

9 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN; TEŞEKKÜR EDERİM.


"SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları