Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır."— Sunum transkripti:

1

2 SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.

3 SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI TIKANMA ÇEŞİTLERİ; Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma, Hava girişinin tamamen engellendiği duruma ise tam tıkanma denir.

4 KISMİ TIKANMA BELİRTİLERİ ÖKSÜRÜR, NEFES ALABİLİR, KONUŞABİLİR, YAPILACAK İLKYARDIM “ DOKUNULMAZ, ÖKSÜRMEYE TEŞVİK EDİLİR”

5 TAM TIKANMA BELİRTİLERİ NEFES ALAMAZ ! ACI ÇEKER, ELLERİNİ BOYNUNA GÖTÜRÜR ! KONUŞAMAZ ! RENGİ MORARMIŞTIR ! İLKYARDIM: “HEİMLİCH MANEVRASI YAPILIR”

6 HEİMLİCH MANEVRASI ( YETİŞKİN – ÇOCUK )  Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.  Bilinci ve AB’ si kontrol edilir.  Sırtına iki kürek kemiği arasına 5 - 7 kez vurulur.  Cismin çıkıp - çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir. 1

7 HEİMLİCH MANEVRASI ( YETİŞKİN – ÇOCUK )  Çıkmadıysa, arkadan sarılarak gövdesi kavranır.  Bir el yumruk yapılarak, baş parmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.  Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.  Bu hareket 5 - 7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanılır. 2.

8 HEİMLİCH MANEVRASI (1) (2) (3)

9 HEİMLİCH MANEVRASI

10 HEİMLİCH MANEVRASI ( YETİŞKİN – ÇOCUK ) Eğer cisim çıkmaz ve bilincini kaybederse;  Tıbbi yardım istenir ( 1-1-2 ).  Hemen Temel Yaşam Desteği uygulanır.

11 HEİMLİCH MANEVRASI ( BEBEKLERDE )  Hastanın AB’ si değerlendirilir,  Bebek ilkyardımcının bir kolu üzerinde ters olarak yatırılır,  Baş ve diğer parmaklarla boynundan sıkıca tutularak öne doğru eğilir,  Başı gergin ve gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur. 1

12 HEİMLİCH MANEVRASI ( BEBEKLERDE )  5 kez el bileğinin iç kısmıyla omuz arası bölgesinden çok hafif olmayacak şekilde vurulur.  Diğer kolun üzerine sırt üstü başı elle kavranarak çevrilir.  Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. 2

13 HEİMLİCH MANEVRASI ( BEBEKLERDE )  Çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak şekilde tutulur.  5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin orta kısmına ( kalp bası bölgesinin altı ) bası uygulanır.  Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir.  Tıbbi yardım istenir ( 1 - 1 - 2 ). 3

14 BİLİNCİ AÇIK BEBEKTE HEİMLİCH MANEVRASI 5 GÖĞÜS BASI 5 SIRT BASISI 4

15 HEİMLİCH MANEVRASI ( BEBEKLERDE ) Eğer cisim çıkmadı ve hasta / yaralı bilincini kaybettiyse;  Hemen 5 solunum verilir.  Daha sonra Temel Yaşam Desteğine geçilir. 5.

16


"SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları