Öğretim Tasarımına Giriş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Yıldız Teknik Üniversitesi
Resimlerin Kullanımı.
Biyoistatistik ve Araştırma Yöntemleri
Bitirme Çalışması Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel ARDALI
EĞİTİMDE İLETİŞİM VE EĞİTİM ARAÇLARI
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
Eğitimci Geliştirme Programı
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
KARİYER SAYFASI 12. SINIF-MEZUN PROGRAMLARI 11. SINIF PROGRAMLARI 10. SINIF PROGRAMLARI 9. SINIF PROGRAMLARI.
Öğretim Teknolojileri ve
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretmenlik Uygulaması
ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR.
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Öğretim Tasarımı
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Öğretim Durumlarını Planlama
ÖĞRETİM TASARIMININ TARİHSEL GELİŞİMİ
BTO 206 Öğretim Tasarımı İş/Görev Analizi.
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
AYŞEGÜL KAYA.  Çekirdek Modeller (addie, gagne, briggs,wagner mod.)  Doğrusal Modeller (dick and carrey)  Esnek Modeller (assure, morrison, ros mod)
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
INF 101 Basic Information Technologies
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
Eğitimde Program Geliştirme
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI
UZAKTAN ve AÇIK EĞİTİMDE ÜSTBİLİŞSEL ETKİNLİKLER
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Temel Kavramlar Mehmet Barış HORZUM.
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimin Planlanması
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
Sunum transkripti:

Öğretim Tasarımına Giriş BTO 206 Öğretim Tasarımı Öğretim Tasarımına Giriş

Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Esra Yecan eyecan@pau.edu.tr Tel: 2961034

Dersi Takip İçin eds.pau.edu.tr adresini her gün kontrol ediniz. Tüm ders sunumları, notları ve ödevlerle ilgili tüm dokümanlar orada bulunacak. EDS sistemine bir fotoğrafınızı ekleyiniz.

İlgili Kitaplar

Bu dersin amacı nedir? Ders, etkili öğretim tasarlama süreci üzerinde durmaktadır Öğretim tasarımının temel kavramları ve aşamaları konularını kapsar Öğretim tasarımı aşamalarından geçerek sistematik bir yaklaşımla küçük bir öğretim modülü hazırlamanızı bekler

Dersteki göreviniz BTO 208- Fizik dersi içindeki bir konu için küçük bir öğretim modülü geliştirmek: Basılı materyal: 3-4 sayfalık renkli çıktı. A adet Podcast materyali: Bir sesli ve bir video Öğretim tasarımı sistematik ve planlı bir dokümantasyon eşliğinde yapılacak. Dokümanlarınız gelecek seneki BTO208 öğrencileri tarafından kullanılabilir.

Ders Nasıl İşlenecek Her Çarşamba 11:30’da sınıfta (410) teorik dersimiz var. Her Çarşamba 15:20’de lab’dayız (4 lab teknik, geri kalanı proje çalışması şeklinde). 4. haftadan itibaren her hafta projenizin küçük bir parçasını teslim ediyorsunuz (Çıktı halinde). Sonraki hafta lab saatinde, verdiğiniz raporla ilgili benden geribildirim alıp raporunuzda düzeltmeleri yapıyorsunuz.

Grup Çalışması Proje için gruplar oluşturulacak (21 Şubat-son) 4-5’er kişilik Grubunuza bir isim bulun. Grup olarak proje konunuzu belirleyin (26 Şubat-son) Materyaller grup çalışması değil, bireysel geliştirilecek

Birkaç Soru Teknoloji nedir? Örnekler verebilir misiniz?

Teknoloji konusunda bazı öngörüler İnanıyorum ki hareketli resimler eğitim sistemimizi kökten değiştirecek. Kısa bir süre içinde hareketli resimler, tamamıyla olmasa da büyük oranda kitapların yerini alacak. (T. Edison, 1922) Çok güzel bir buluşa benziyor ama Tanrı aşkına bunu kim, niye kullanmak istesin ki? (1876, R. Hayes, ABD Başkanı.) Sinemada aktörlerin sesli konuşmasını kim ister ki? (1927, H. M. Warner) İnsanların evlerinde bilgisayar bulunması da ne demek? Bence hiç kimsenin evine bilgisayar sokmak için herhangi bir geçerli nedeni olamaz.(1977, K. Olson, Digital Equipment Corporation)

Teknoloji Techno: Yunanca sanat, zanaat Logos: Söz, anlatım, açıklama Teknoloji yalnızca ürün müdür? Yoksa üretimde kullandığımız yöntemler/metodlar da teknoloji midir?

Öğretim Teknolojisi Peki «Öğretim teknolojisi» nedir? Öğrenme için süreç ve kaynakların tasarım, geliştirme, uygulama, değerlendirme ve yönetilmesine yönelik kuram ve uygulamadır. Kuram ve uygulama Tasarım, geliştirme, uygulama, değerlendirme ve yönetim Süreç ve kaynaklar ÖĞRENME

Öğretim Tasarımı ve Teknolojileri Geçmişi 30-40 yıla dayanan öğretim teknolojileri farklı dönemlerde çeşitli şekillerde tanımlanmıştır. Medya Süreç Süreç Olmanın Ötesi Öğretim Tasarımı ve Teknolojileri 1900’lerin başı 2000’lerden sonrası

Öğretim Tasarımı ve Teknolojileri Kavramı Yakın Dönem (2000’li yıllar) Öğretim Tasarımı ve Teknolojileri Son yıllarda öğretim teknolojileri tanımı performans teknolojileri ve öğretimsel olmayan unsurların da sürece katılması ile “Öğretim Tasarımı ve Teknolojileri” olarak evrilmiştir.

Öğretim Tasarımı Öğretimin kalitesini sağlamak için, öğrenme ve öğretim kuramlarından yararlanılarak ilerleyen sistematik bir geliştirme süreci. Öğrenme kuramı ve öğretim kuramı arasındaki fark nedir?

Hangi Disiplinlerden Faydalanır? Bilgisayar bilimleri Eğitim Psikoloji İletişim Enformatik İnsan-bilgisayar Etkileşimi Sanat

Öğretim Tasarımcısının İş Alanları Öğretim tasarımcısı bir proje yöneticisi gibi çalışır… Nerde? Bankalar Farklı alanlarda çalışan büyük şirketler Askeri birimler/Savunma sanayii Eğitim yazılımı üreten şirketler Tüm eğitim kurumları Uzaktan Eğitim Merkezleri vb......

Tasarım Bir ürün ortaya çıkarmadan önceki sistematik planlama sürecidir. Öğretim Tasarımı Nedir?

Öğretim Tasarımcısı 3 Soruya Cevap Arar Nereye gidiyoruz? Nasıl gideceğiz? Doğru yere geldiğimizi nasıl anlayacağız?

Öğretim Tasarımcısı 3 Soruya Cevap Arar Öğretim hedefleri Nasıl gideceğiz? Doğru yere geldiğimizi nasıl anlayacağız?

Öğretim Tasarımcısı 3 Soruya Cevap Arar Öğretim hedefleri Kullanacağımız öğretim stratejileri ve araçlar Doğru yere geldiğimizi nasıl anlayacağız?

Öğretim Tasarımcısı 3 Soruya Cevap Arar Öğretim hedefleri Kullanacağımız öğretim stratejileri ve araçlar Öğretimin Değerlendirilmesi

Şimdi bu sürece daha yakından bakalım...

Öğretim Tasarımı Farklı amaçlar için farklı öğretim tasarım modelleri olmasına karşın, süreç genel olarak beş ana aşamadan oluşur. Analiz Tasarım Geliştirme Uygulama Değerlendirme

ADDIE Modeli Beş aşamalı lineer bir öğretim tasarımı modelidir. Analysis Design Develpoment Implementation Evaluation

ADDIE Modeli Beş aşamalı lineer bir öğretim tasarımı modelidir. Analysis - Analiz Design - Tasarım Develpoment - Geliştirme Implementation - Uygulama Evaluation – Değerlendirme

A - Analiz Analiz aşamasında şu sorulara yanıt ararız: İhtiyaç yada öğrenme hedefimiz nedir? İhtiyaç ve hedef analizi Hedef kitle veya öğrenciler kimdir? Öğrenci analizi Eğitim içeriği nedir? İçerik analizi Kullanılabilecek teknoloji nedir? Ortam/kaynak analizi

D (Design) - Tasarım Dersin İçeriği Öğretim Stratejileri İçeriğe karar verilmesi (Alan uzmanı yardımıyla) Öğretim Stratejileri İçeriği organize etme stratejileri ve Sunum stratejilerinin belirlenmesi Etkinlik ve Materyaller Yapılacak etkinliklere karar verilmesi Kullanılacak materyallerin seçimi

D (Development) - Geliştirme Öğretimin geliştirilmesi Ders planlarının oluşturulması Öğretimde kullanılacak tüm medya ve materyallerin ve destek dokümanlarının oluşturulması Bu süreç sonunda uygulamaya hazır bütün bir ders ortaya çıkar.

I (Implementation) - Uygulama Öğretimin gerçekleştirilmesi Amaç öğretimin etkili ve verimli bir şekilde gerçekleşmesidir Öğrencinin dersin amaçları ve materyalleri anlamasını desteklemek ve bilgi transferini sağlamaktır.

E (Evaluation) - Değerlendirme Öğretim Tasarımının değerlendirilmesi sürecinde iki çeşit uygulama vardır: Biçimlendirici Değerlendirme Bütüne Dönük Değerlendirme

Biçimlendirici Değerlendirme Tasarım süresince ve Öğretim Tasarımı aşamaları boyunca devam eder Amaç, öğretimi uygulamadan önce, gerekli olan düzeltmeleri yapmaktır

Bütüne Dönük Değerlendirme Öğretim tamamlandıktan sonra yapılır. Şu sorulara cevap aranır: Öğrenciler ne kadar iyi öğrendiler? Öğretim ne kadar başarılı oldu? Bu öğretimi tekrar etmeden önce düzeltme yapılması gerekiyor mu? Hangi konuda değişiklik yapılmalı? İçerik? Stratejiler? Materyaller?

ADDIE Modelimizi hatırlayalım Analiz Tasarım Geliştirme Uygulama Değerlendirme

Gelecek Hafta «Analiz» konusuna başlıyoruz. Kitabınızdan ilgili kısmı okuyun lütfen. Yarına kadar proje gruplarınızı (4-5 kişilik) bana mail atın : eyecan@pau.edu.tr Grubunuza isim bulmayı unutmayın  Mail göndermeyenler için ben grup oluşturup sizlere (e-maille)duyuracağım. Cuma gününe kadar proje konunuza karar veriniz. Ofis saatlerinde sorularınızı sorabilirsiniz. Facebook’ta grup kurmak için gönüllü olan?

Sunumların hazırlanmasında Dr. Kürşat Çağıltay ve Dr Sunumların hazırlanmasında Dr. Kürşat Çağıltay ve Dr. Arif Altun’un ders içeriği ve sunumlarından faydalanılmıştır.