Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğretim Teknolojileri ve

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğretim Teknolojileri ve"— Sunum transkripti:

1 Öğretim Teknolojileri ve
Materyal Geliştirme

2 Bilim, teknoloji ve ilerleme arasında sıkı bir ilişki vardır.

3 İnsan, giderek daha “teknik bir çevre” içinde yaşıyor.

4 Öğretmenlerinize öğreteceğiniz bir şeyiniz yok mu?
Teknoloji ve âlet, insanı güçlü yapıyor. Öğretmenlerinize öğreteceğiniz bir şeyiniz yok mu?

5 Teknolojik Gelişme İlk Çağlar: Mağara duvarlarına çizilen resimler Dil
2. Yüzyıl : Kağıt ve mürekkep 5. Yüzyıl: Blok basım 9. Yüzyıl: Kitaplar 15. Yüzyıl: Matbaa (Gutenberg) 18. Yüzyıl 1793: Değişebilen bölümlerin kullanımı (Whitney)

6 Teknolojik Gelişme 19. Yüzyıl Telgraf (Manyetik) (Morse) Yazı makinesi (Sholes) Telefon (Bell) Saydam film (Eastman) Lamba (Edison) Kaydetme, silindir (Bell) Kaydetme, disk (Berlinger) AC motor (Tesla) Fotoğraf (Beakeland) Kablosuz telefon (Collins)

7 Teknolojik Gelişme 20. Yüzyıl Radyo tüpleri ve amplifikatörler (De Forest) Kütle üretim teknikleri (Ford) Heterodyne radyo (Fessender) Televizyon (Farnsforth) 1935 Sesli filmler (Warner Brothers) FM radyo (Armstrong) Xerography (Carlson) Dijital bilgisayarlar Bilgisayar hafızası (Von Neumann) Elektronik dijital bilgisayarlar (Eckert) Transistörler (Bareen ve diğerleri) Cybernotic teori (Weiner) Bilgi teorisi (Shannon) LP kaydı (Goodmark)

8 Teknolojik Gelişme 1954 Öğrenme bilimi ve öğretme sanatı, Skinner Uydu iletişimi (Pierce) Öğretim teknologlarını eğitmek için NDEA sermayesi İngiltere'de açık üniversite planları Bilgisayarla metin işleme Bilgisayarla yüksek hızda çıktı alma Ucuz kişisel bilgisayarlar

9 Teknik ve Teknoloji kavramına örnekler:
Topa vuruş tekniği Fırça tekniği Bir müzik âletini çalma tekniği Yapı tekniği (Örnekleri çoğaltın...)

10 Eğitimde Teknik ve Teknoloji kavramına örnekler:
Dershane, Laboratuvar, atelye, spor sahası, ders kitabı, ansiklopedi, kitap, kalem, karatahta... (Örnekleri çoğaltın...)

11 eğitim teknolojisi öğretim teknolojisi
öğretim teknolojisi, öğrenme-öğretme ortamının en etkin şekilde düzenlenmesi için gösterilen sistematik ve planlı etkinlikler bütünü

12 “Öğretim teknolojisi, belirli öğretim disiplinlerinin kendine özgü yönlerini dikkate alarak düzenlenmiş teknolojilerdir.

13 1) Öğretim teknolojileri televizyon, bilgisayar, teyp, kitap gibi donanımların ve iletişim araçlarının uygulanışıdır. 2) Öğretim teknolojileri, davranış bilimlerindeki araştırma bulgularının öğretim problemlerine uygulanması sürecidir.

14 Öğretim teknolojisi, araç kullanılsın ya da kullanılmasın, bireylerin davranışlarında ve öğrenme çıktısında meydana gelecek değişikliği sağlamak için öğrenme ortamında yapılan düzenlemelerdir. Öğretim teknolojisi, teknolojik araçların öğretim ortamında kullanılması işlevi kadar basit olamaz. Öğretimi etkin kılmak için gösterilen faaliyetler bütününün tamamıdır.

15 Öğretim teknolojisi, başlıca iki alt gruba ayrılır:
Öğretim yöntemleri ve öğretimde kullanılan araç-gereçlerin geliştirilmesi. 2) Öğrenme-öğretme ortamının sistematik bir yaklaşımla tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi.

16 öğretim teknolojisinin bir öğrenme ortamındaki uygulama aşamaları
1. Tasarlama 1.1. Öğretimsel sistemlerin tasarımı 1.2. Mesaj tasarımı 1.3. Öğretim stratejileri 1.4. Öğrenicinin özellikleri 2. Geliştirme 2.1. Yazılı teknolojiler 2.2. Görsel - işitsel teknolojiler 2.3. Bilgisayar tabanlı teknolojiler 2.4. Kaynaştırılmış teknolojiler

17 öğretim teknolojisinin bir öğrenme ortamındaki uygulama aşamaları
3. Kullanma 3.1. Medya kullanımı 3.2. Yeniliğin yaygınlaştırılması 3.3. Uygulama ve kurumsallaştırma 3.4. Politika ve düzenlemeler 4. Yönetim 4.1. Proje yönetimi 4.2. Kaynak yönetimi 4.3. Dağıtım sisteminin yönetimi 4.4. Bilgi yönetimi 5. Değerlendirme

18

19 Bu koninin dayandığı ilkeler:
1. Öğrenme işlemine katılan duyu organlarımız sayısı ne kadar fazla ise o kadar iyi öğrenir ve öğrenmelerimiz o kadar kalıcı olur. 2. En iyi öğrendiğimiz şeyler kendi kendimize yaparak öğrendiğimiz şeylerdir. 3. En iyi öğretim soyuttan somuta ve basitten karmaşığa doğru gidilendir.


"Öğretim Teknolojileri ve" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları