Basınçlı Kaplar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Patlamadan korunma dokümanI
Advertisements

LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
ALEVSIZDIRMAZLIK TESTİ
Basınçlı Tüpler Sanayide kullanılan basınçlı gaz tüplerinin belirli gruplara ayrılarak depolanması emniyetin sağlanması açısından gereklidir. Örneğin farklı.
İŞ EKİPMANLARININ PERİYODİK KONTROLLERİ
SÖNDÜRME MADDELERİ, CİHAZLARI ve KULLANMA TEKNİKLERİ
Örnek Sorular Kapalı Alanlarda Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği.
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları
Sorular ve Cevaplar.
BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK.
Sanayi Genel Müdürlüğü Ana Metal Sanayi Şubesi
İŞ EKİPMANLARININ PERİYODİK KONTROLLERİ. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği* İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık.
İŞ EKİPMANLARININ PERİYODİK KONTROLLERİ
1 ERK İSG&İK – –
Patlamadan korunma dokümanI
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
BASINÇLI GAZ TÜPLERİ EMNİYETİ.
KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK
LİMAK A.Ş. KARADENİZ SAHİL ŞANTİYELERİ EĞİTİM PROGRAMI
ERK İSG-İK – –
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
KAPALI ALANLARDA ÇALIŞMA
ERK İSG&İK ERK –
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
YANGIN EKİBİ ÇALIŞMA TALİMATI
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YANGIN GÜVENLİĞİ VE YANGINLA MÜCADELE
Resimler:SIRI Sıkıştırılmış Gaz Tüpü Emniyeti 1.Tüpte valf veya kapak yok. 2. Döşemede yatay vaziyette 3. Hasar alabilir, tehlikeye açık.
ETİKET BİLGİSİ
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
BOYA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
BORU İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI. Hiçbir kapalı boru kontrol edilmeden kesinlikle kesilmemelidir. Tüm borular flanşı varsa sökülmeli ve borudan gazdan arındırma.
BAKIM ONARIM İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
BÖLÜM 5 KİMYASAL MADDE KULLANIMI VE DEPOLANMASI.
LPG DOLUM TALİMATI.
ELEKTRİĞİN YOL AÇABİLECEĞİ TEHLİKELER
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Yük.Müh.Turgay BODUROĞLU E.Baş İş Müf
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
İŞ GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN YAPILMASI GEREKLİ KONTROLLER DÜZENLENECEK BELGE FORM ve RAPORLAR FİRMA ADI.
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
KARMA METAL - BASINÇLI KOMPRESÖR HAVA TANKI - basincli-kompresor-hava-tanki-imalati-fiyati
KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
TYRKISK EVDE YANGIN GÜVENLİĞİ brannvernforeningen.no.
INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
BORU İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
Prof.Dr. Hülya Yavuz Ersan
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ Y.Müh.Turgay BODUROĞLU E.Baş İş Müfettişi İş Güvenliği A Sınıfı Uzmanı İş Güv.Uzm.ve İşy.Hek.liği Eğitmeni.
İçindekiler Kaynak nedir? Kaynak türleri nelerdir?
Basınçlı kaplarda iş güvenliği
Basınçlı kaplarda İş sağlığı ve güvenlİğİ
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
RİSK YÖNETİMİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ.
Sunum transkripti:

Basınçlı Kaplar

Basınçlı Kap Nedir? İç basıncı 0.5 bar’ dan büyük olan kap ve ekipmanlara Basınçlı Kap denir. Minimum 2 mm kalınlığında saclar kullanılarak imal edilirler.

BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı gazların bulunduğu kaplar

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER Kabın patlaması İçindeki gazın ortama yayılıp patlaması Ocaklarda oluşan gazların patlaması Zararlı ve zehirli gazların etkileri Zararlı sıvıların sıçraması Büyük yangın ve facialara sebep olması

GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER Patlamalara karşı dayanıklı bir yerde bulundurmak Uygun emniyet donanımının olması Gaz kaçağı ihtimaline karşı uygun havalandırma, Periyodik kontrol ve deneylerinin zamanında yapılması ÖMRÜ BİTEN KABIN devreden çıkarılması Ehil kişiler tarafından kullanılması

BASINÇLI GAZLARLA İLGİLİ TEMEL İLKELER Basınçlı gaz tüpleri sadece yetkili kişilerce taşınacak ve kullanılacaktır. Depolamada basınçlı gazların depolanmasına yönelik tüm kurallara uyulacaktır. Tüplerin üzerindeki etiketler sökülmeyecek veya boyanmayacaktır. Tüpler vanalarından tutularak taşınmayacaktır. Tüplerin içindeki gazın ve bununla ilgili olarak önlemlerin ne olduğunu bilin; bilmiyorsanız veya şüpheleriniz varsa amirinize danışın.

Basınçlı gaz tüplerini kullanmadan önce acil durum prosedürünü bilin Basınçlı gaz tüplerini kullanmadan önce acil durum prosedürünü bilin. Eğer bilmiyorsanız amirinize danışın. Basınçlı gazların kullanımı sırasında tüm gerekli kişisel koruyucu malzemeler kullanılacaktır. Basınçlı gaz tüpleri, vanaları, regülatörleri ve diğer kullanılan ekipmanlar düzenli olarak test edilecektir. Basınçlı gaz tüp vanalarının koruyucu kapakları tüp dik vaziyette sabitlendikten sonra yerinden çıkartılacaktır.

Depolanan tüpler, kaçaklar için düzenli kontrol edilecek ve kaçaklar sadece sabunlu suyla test edilecektir. Gaz tüpleri 45 oC üzerindeki sıcaklıklara ve mekanik şoklara maruz bırakılmayacaktır. Boş tüplerin vanası kapatılacak ve vana koruyucu kapağı yerine takılacaktır. Tercihen açık havada depolanacaktır. Boş ve dolu tüpler ayrı ayrı yerlerde depolanacaktır. Basınçlı gaz depolama alanlarında sigara ve açık aleve izin verilmeyecek ve bu alanlar uygun şekilde işaretlenecektir.

Tüpler; her zaman dik durumda sabitlenecek ve devrilmelerini engellemek için bağlanacaktır. Dışarıda depolanan tüpler, direk güneş ışığına maruz bırakılmayacaktır. Oksijen ve yanıcı gaz tüpleri aralarında en az 6 metre mesafe olacak şekilde depolanacaktır. Yanıcı gaz tüpleri diğer yanıcı gaz tüplerinden uzakta depolanacaktır. Herhangi bir ekipmanın elektrik arızası olduğunu tespit ettiğinizde hemen işaretleyin ve tamir için kullanımdan kaldırın.