Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS"— Sunum transkripti:

1 INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS

2 INERT GAS SYSTEM Ham petrol tankerlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus; taşınan ham petrol’ün yarattığı hidrokarbon gazıdır. Kargo tankında hidrokarbon yangını ve patlamasını önleyebilmek için oksijen seviyesini %11 altında tutmak gerekir. Bu işlem sabit bir boru kullanılarak her bir kargo tankına içinde oksijen oranı çok düşük fakat yanmaz bir gaz olan “INERT” basılarak sağlanır.

3 SOLAS 74 Bir tankerdeki “INERT GAZ” sisteminin ürettiği ınert gazdaki oksijen miktarının %5’i geçmemesini,bütün kargo tanklarının hacimdeki oksijen oranı %8 geçmeyen bir atmosfer ile devamlı pozitif basınçta tutulmasını istemektedir

4

5 İNERT GAZ KAYNAKLARI Geminin ana ve yardımcı kazanlarından çıkan egsoz gazı bağımsız bir inert gaz jeneratörü bir yakıcı memeyle beraber donatılan gaz türbini. Bu yollardan elde edilen inert gaz kargo tanklarına basılmadan önce su ile soğutulmalı,temizlenmeli,sülfür asitlerinden ve isten arındırılmalıdır.

6 İNERT GAZ JENERATÖRÜ

7

8 INERT GAZ SİSTEMİNİN ELEMANLARI

9 İnert Gaz Yıkayıcılar (scrubber )
GÖREVİ; Baca gazını soğutmak Baca gazını yıkayarak SO3 miktarını azaltmak İs ve katı parçacıklarını uzaklaştırmak

10

11

12 demister

13

14

15 VENT VALF

16

17 BİR TANKERDE “INERT GAZ” GEREKTİREN DURUMLAR
Boş kargo tanklarındaki oksijen oranını %8’in altına çekmek için, Kargo tahliyesi,balast basılması,COW ve tank temizliği esnasında, Gazfri öncesi, Kargo tanklarındaki basıncın arttırılması gerektiğinde tanklar ınertlenir.

18

19

20

21

22

23

24

25 N2 SİSTEMLERİ Kimyasal tankerlerde yüksek kapasiteli N2 ihtiyacı vardır. Nitrojen gazı ile yastıklama yapılmasının en önemli sebebi kimyasal tankerlerde kargo tanklarından O2’ni uzak tutarak parlama,alev alma ve yanma riskini ortadan kaldırmaktır

26

27

28 N2 GENERATORS

29 GAS INDICATORS

30 SOLAS gaz ve oksijen ölçüm cihazları için sunu belirtmiştir.
1-Toksit veya yanıcı gaz çıkaran yükler taşınırken veya oksijenin azalması olan yük mahallerine uygun ekipmanla konsantre gaz ve oksijen miktarını ölçebilmeli cihazın kullanma talimatı yanında bulunmalıdır. 2-Bayrak devleti herkesin en iyi şekilde bu cihazları kullandığından emin olmalıdır ve gerekli önlemleri almalıdır.

31 Kapalı bir alan girmeden önce mutlaka uygun bir ekipmanla atmosferi test etmeliyiz. Bu genel olarak uygun bir gaz ölçer ve oksijen ölçerle gerçeklesir. Hava içindeki gazın minimum patlama limitini ölçmemiz gerekir.(Lower Flammable Limit)Lower Explosive Limit. Bazen özel yükler için özel testler yapılması gerekir.(Mesela benzen gibi)IMO resolution A.864(20) appendix 2.

32 P/V VALVES

33 P/V VALFLERİN BAKIMI

34 Pressure units Tasarlanma amacı:Yükleme esnasında tanktan havanın çıkarılması ve tanktan sıvı boşaltılması esnasında ise tank içine hava verilmesi amacı ile tasarlanmışlardır. Basınç emniyet valfleri ağırlık veya yay yüklü olabilmektedir, bunun anlamı valf diskini kapatmayı sağlayan etkenin valf diskinin ağırlığı veya yay basıncı tarafından meydana getiren kuvvetle sağlaması demektir.Basıç valfleri ise vakum valflerinde olduğu gibi ağırlıklı ve yay yüklü olmanın yanı sıra pilot kumandalı da olabilmektedir

35


"INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları