IEC EN "Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması" bilgi@mikrobilgi.com.tr IEEE AISI BSI ASTM ANSI ISO.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Advertisements

Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
PATENTLER Patent Nedir? Ne İşe Yarar?
KONU: HAZIRLAYANIN : ADI: EMRE SOYADI: YILMAZ FAKÜLTE: FEN
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Copyright 2006 Thomson ISI Web of Knowledge SM aracılığıyla Derwent Innovations Index SM.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Copyright 2006 Thomson Corporation 1 Ulusal Akademik Site Lisansı (UASL) Projesi çerçevesinde THOMSON SCIENTIFIC – ISI WOK EĞITIM SEMİNERLERİ – 2007 TEKNİK.
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek. Programa Etken Olan Temel Sorular
Teknolojik Araştırmalarda Otorite Kaynak: IHS Standarts Expert ve ASTM Digital Library Erman Karabulut.
LEBİB YALKIN-MEVBANK Lebib Yalkın tarafından 1996 yılında geliştirilmiş olan Mevbank, güncel mevzuata elektronik ortamda ulaşılmasını sağlayan bir mevzuat.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ULAKBİM Vedat Mert Güneri Dursun Ali Çolak
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
EGE ÜNİVERSİTESİ «TPE BİLGİ VE DOKÜMANTASYON BİRİMİ» PATENT BİLGİ VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİNİN (PATLIB) YENİDEN YAPILANDIRILMASI PİLOT PROJESİ.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Teknolojik Araştırmalarda Otorite Kaynak: IHS Standards Expert ve ASTM Digital Library Erman Karabulut.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Jane’s Information Group Metin Tunç Veritabanı Uzmanı.
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
MİKRO Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş. IHS “Information Handling Services” Specs & Standards Veritabanı Aysun ÇAKAN
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirlikleri Abdurrahman TÜRK Sabancı Üni. AİA-İstanbul, Proje Yöneticisi 15 Eylül 2015, Ankara NMP ALANI GENEL BİLGİLENDİRME.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
Fikri Haklar: – Zeka ürünlerini devlet otoritesiyle korumayı hedefleyen haklar – Yenilikte bulunanları korumak/ödüllendirmek – Katılımı teşvik etmek.
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Standardizasyon.
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. MALZEME SEÇİMİ İhtiyacın belirlenmesi ( Planlama ) Problemin Tanımı ( Planlama nasıl uygulanabilir ) Sentez ( Saha ve.
4. TSE.
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
İçerik Tarihçe Hizmetlerimiz ve Çözümlerimiz Organizasyon Yapısı
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
Sunum transkripti:

IEC EN "Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması" bilgi@mikrobilgi.com.tr IEEE AISI BSI ASTM ANSI ISO JIS

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Bilgi Materyali Olarak Standartlar Standart Nedir? Bir malzeme, ürün, metot, veya hizmetin tanımlanmış olan amacı doğrultusunda istenen özellikler ve kullanım koşullarını karşılamasını sağlamak üzere spesifikasyon ve prosedürleri sunan ilgili tarafları bağlayıcı dokümandır.* *TS-9579.: “Dokümantasyon ve Enformasyon Terimleri-Genel Dokümanlar”, Türk Standartlar Enstitüsü, Ankara, (1991), s.3.

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Standartlar Kuruluşlara: Problem çözen mühendislik uygulamalarını mühendislik prensipleri doğrultusunda geliştirme, En yeni mühendislik uygulama ve teknolojilerinden yararlanma, Tasarım ve üretimde kalite, Performans, güvenlik, bir arada çalışabilirlik ve güvenilirlik, Bütün dünyada kabul görecek uygulama ve teknolojilerin geliştirilmesi ve bu doğrultuda geliştirilen ürün ve hizmetlerin piyasalara kolaylıkla yerleşmesi, Tekrarların, hataların önlenmesi dolayısı ile AR-GE maliyetlerinde düşüş, Sağlar…

Güvenlik ve Güvenirlik ihtiyaçları Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Neden Standartlara Gereksinim Vardır? Ar-Ge ve Tasarım süreçlerinde otoritelerce kabul edilmiş standartlara uygunluk zorunluluğu, Proje ve üretim aşamasında talebe yönelik kabul görmüş standartlara uyum gereği, Ürün veya hizmet alım şartnamelerinde refere edilmiş standartlara erişim gereği, Patent geliştirme ve fikri mülkiyet ile ilgili hukuki süreçler için referans Güvenlik ve Güvenirlik ihtiyaçları Kalite, bakım ve test sertifika gereksinimleri

Akademi – Sanayi İlişkilerinde En Önemli Bağlantı Standartlardır! Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Akademi – Sanayi İlişkilerinde En Önemli Bağlantı Standartlardır! Pazar araştırması sonucunda belirlenen bir talebe yönelik yapılan her türlü ar-ge ve tasarım çalışmalarının ticari son ürün’e dönüşmesi için mevcut standartlara uyumluluk esastır. Üniversite’lerde yapılan akademik araştırma geliştirme faaliyetlerinin ticari bir ürün haline getirilmesi ve patentinin alınarak korunması aşamalarının tümünde standart dokümanlar referans alınır.

Hangi Kuruluşlar Standart Geliştirir? Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Hangi Kuruluşlar Standart Geliştirir? Uluslar Arası Standart Geliştiren Kuruluşlar ISO, IEC, WIPO, gibi Ulusal Standart Geliştiren Kuruluşlar TSE, BSI, DIN, gibi Standart Geliştiren Ulusal ve Uluslar Arası Mühendislik Odaları ASTM, IEEE, ASME, SAE, gibi Ulusal veya Uluslar Arası Standart Geliştiren Askeri Kuruluşlar NATO, TSK, DoD (ABD), gibi Global Hizmetler Sunan Firmalar Ford, ISUZU, OPEL, gibi

Bir Standartın Geliştirilme Süreci Örneği: IEEE Teknolojik gelişmelere bağlı olarak standart çok sıklıkla yeniden değerlendirmeye alınır.

Standartların Sağlanma Yöntemleri Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Standartların Sağlanma Yöntemleri Basılı Temin: Bizzat kurumun kendisi veya aracı kuruluş ile basılı tedarik yöntemidir. Doküman başına fiyatlar çok daha yüksektir. Güncelleme gereği ile maliyetler katlanır. Lisans ve telif hakları nedeni ile çoğaltılamaz, dağıtımı yapılamaz. DVD Ortamında Temin: DVD ortamında doğrudan kuruluş veya aracı firma aracılığı ile sağlama yöntemidir. Basılıya göre daha maliyet avantajlıdır. Fakat güncelleme gereğinde maliyetin yükselme potansiyeli vardır. Lisans ve telif hakları nedeni ile çoğaltılamaz, dağıtımı yapılamaz. Online Ortamda Temin: Doğrudan kuruluş veya aracı firma aracılığı ile çevrimiçi ortamda sağlama yöntemidir. Basılı ve DVD ortamını göre çok daha maliyet avantajlıdır.Güncelleme gereğinde maliyetin yükselmesi söz konusu değildir. Güncelleme anında aboneliğinize yansıtılır. Network aboneliği söz konusu olduğundan çoğaltma ve dağıtım hakları verilmiştir.

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Akademi-Sanayi ilişkisi sonucu ortaya çıkan ürünün “patent” ile fikri mülkiyetinin korunması da bilgi üretiminin kayıt altına alınması anlamına gelmektedir. Patentler: Bilimsel bir kaynak olarak önemi: Patent literatürü başka hiç bir yerden erişemeyeceğiniz teknik bilginin en geniş tek vücududur. Küresel olarak, 40 milyon patent yayınlanmakta ve her yıl ortalama bir milyon yeni patent dosyalanmaktadır. Patentler bir buluşun tüm detaylarını açıkça verir: açıklamalar, çizimler, şemalar, kimyasal yapılar, genetik zincirler, v.b. Patentler teknik bilgi ve bilimsel alanda sık sık rapor edilen ilk yerlerdir – Güncel bilginin farkında olmak önemlidir. Bilimsel araştırma yapan şirketler elde ettikleri bilimsel verileri dergilerde makale ile duyurmazlar, patent ile korumaya alırlar. Başka hiçbir yerde yayınlanmamış patentlerde bilginin büyük bir hacmi rapor edilir.

Derwent Innovations IndexSM: Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Derwent Innovations IndexSM: Her yerden erişilebilir durumda olan kolay kullanımlı bir kaynak olarak tasarlanan patentlerin dünyası parmaklarınızın ucunda... 31 milyon patent için 14.5 milyon icat açıklaması 41 yetkili patent yayınlayıcısını kapsar 1966dan günümüze kapsam, haftalık güncellenir 1996’dan beri Japonya’dan bütün patentler Her hafta 20,000’nin üzerinde patent eklenir. Anahtar kelime ve atıf taramaları ile patent temini Web of Science gibi diğer Web of Knowledge kaynaklarında çapraz sorgulama yapılabilir – karşı duran patentleri, dergileri ve konferans literatürünü eş zamanlı olarak aramaya fırsat verir.

Derwent Innovations IndexSM: Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Derwent Innovations IndexSM: Tanımlayıcı Başlıklar – Orijinal patent başlığı tekrar yazılır, daha kolay anlaşılması için daha fazla detay geliştirilmiştir. Detaylandırılmış Absrakt – Derwent uzmanları tarafından yazılır. 2002 yılından beri aşağıdaki gibi düzenlenir: Novelty (yenilik) – Patentlerde yeni buluşlar kasten gizlenir. Novelty bölümü okuyucunun patent kaydındaki yenilikleri hızlı bir biçimde anlamasına olanak tanır. Use (kullanım) – Tüm patentli buluşlar endüstriyel bir uygulamaya sahip olmalıdırlar. Bu paragraf buluşun farklı teknoloji alanları açısından kullanımını kapsar. Advantage (yarar) – geçmiştekini sona erdiren yeni buluşun tüm faydalarını açıklar. Detailed Description (detaylandırılmış açıklama)– İddia edilen teknoloji üzerine ek detaylar.

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Derwent Innovations IndexSM: Patent Family Records – Buluşun küresel kapsamını örnekleyen bir aile kaydı içinde ilişkili kayıtların gruplanması. Patent Assignee Codes – Dünya üzerinde yaklaşık 21,000 organizasyon görevlendirilmiş olup birleştirilmiş ortaklıklar ve yan kuruluşlar olarak bu kodları vermektedir. Çizimler ve resimler seçilmiş ve dahil edilmiştir Derwent Sınıflama ve Manüel Kodlar – tek biçimde sağlama, doğru indeksleme; patent literatüründe daha fazla bilirkişiyle doğru erişime olanak tanır.

Derwent Innovations IndexSM: Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Derwent Innovations IndexSM: Derwent Değer Katan veri ilgili patent bilgilerini anlamada ve bunlara erişmede büyük beceri sağlar Derwent tam değer katan kayıtlar büyük patent veren yetkililerin DWPI’ye eklenen tüm kayıtları için 30 gün içinde Derwent yenilik indeksi (Derwent Innovations Index) verilerini yayınlar. Bu değer ekleme bilgisi bedava olan patent kaynaklarında erişilemezdir.

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Derwent Innovations Index’in Önemi: Tüm teknolojilerin geniş kapsamı, tüm büyük patent yetkilileri – tüm bilimsel disiplinlerde desteklenen araştırma Kullanıcı dostu yöntemlerle patent kayıtları arama -- bir patent uzmanı olmanıza gerek kalmadan. Derwent değer katan veri – Patent literatürü ve Derwent kayıtları bilimsel bilginin bir hazinesidir. Sonuçları Analiz etme Seçeneği – açıklayıcı, anlayış sağlama! WoS Indekslerine link verir. Atıf yapılan patent ve makalelere linkler, uyarılar, kolayca aktarım (export) ve tam metin patent dokümanına erişim.

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması Sıraladığımız önceliklerden dolayı standartlar, standart yönetimi ve patentlere ilişkin çözümlerimizi akademi-sanayi işbirliği kapsamında sunuyoruz. Halihazirda Standart Doküman hizmetlerimizi kullanan bazı Universitelerimiz ve Sanayii Sirketlerimiz 1.ITU 2.BU 3.ODTU 4.KTU 5.YTU 6.TUBITAK ENSTITULERI ASELSAN TUSAS-TAI ARCELIK THY MSB BOTAS

sunumu hakkında SORULARINIZ bilgi@mikrobilgi.com.tr Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması "Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması" sunumu hakkında SORULARINIZ bilgi@mikrobilgi.com.tr Dinlediğiniz için teşekkür ederim Mehmet T Haseki, 2008