Genel Meteoroloji Kursu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Saiko International tarafından hazırlanmıştır.
Advertisements

Avrupa Birliği.
DİŞİ SPERMA DÜNYADA VE TÜRKİYEDE
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ.
ERASMUS PROGRAMI ve İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
SIK SORULAN SORULAR Hale ŞEN Atılım Üniversitesi AB & ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ Kasım, 2009.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
VETERİNER HEKİMLİK EĞİTİMİNDE AKREDİTASYON
IAB Türkiye Basın toplantısı Büyük dönüşüm Dijital akıl.
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
Parçacık Fiziği Eğitim Semineri
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI COMENİUS PROGRAMI. Comenius Programı Nedir?  Öğrencilere ve eğitim personeline, Avrupa’daki farklı kültürleri, dilleri.
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ. Bilgi çağını yaşayan dünyamızda yaşam boyu öğrenmenin ve gelişmenin en önemli anahtarı dildir. Okuma, yazma, anlama, sorgulama, düşünme,
ERASMUS ve HİBELER İstanbul Üniversitesi Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
Mühendislik Eğitiminde Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ. TÜRKİYE’DE PERAKENDE  ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIKTAN SONRA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR  2006 YILI TOPLAM CİROSU MİLYAR.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
Kuzey Denizi-Hazar Paterni’nin (NCP), Avrupa- Asya-Akdeniz Bölgesi Denizel Basenlerine Etkisi. Murat Gündüz ve Emin Özsoy Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
Araş.Gör. Barış Önol ve Doç.Dr. Yurdanur Ünal
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
EPMA European Association for Predictive, Preventive & Personalised Medicine.
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Nedir? Eğitim Gençlik Spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği programıdır. Erasmus+ Nedir? Erasmus +; yılları.
Programa Dahil Ülkeler Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine (AB) üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ TOPLANTISI Genel Bilgilendirme
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
BÖLÜM 2: KÜRESELLEŞME SIYASI, SOSYAL, EKONOMIK BOYUT Uluslararası İ şletmecilik Recai COŞKUN 1.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
PISA Programme for International Student Assessment Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı.
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
hava durumu
2018/2019 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
AETR KONVANSİYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
KONU:ÜLKELER VE BAYRAKLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2019/2020 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

Genel Meteoroloji Kursu Sayısal Hava Tahmini Genel Meteoroloji Kursu Aralık 2010 Ankara Ersin KÜÇÜKKARACA Mühendis Lkjlkjlkjlkjlkjlkjk lkj lk hlkh

Sunu İçeriği Sayısal Hava Tahmini Nedir? Küresel Modeller Sınırlı Alan Modelleri Türkiye’de Kullanılan Modeller - Orta, Uzun ve Çok Uzun Vadeli Hava Tahmin Modelleri: ECMWF/IFS, ECMWF/EPS, Aylık ve Mevsimsel Tahminler - Kısa Vadeli Modeller ALADIN, MM5 - Denizlere Yönelik Tahminler METU3 İstatistiksel İşlemler ve Verifikasyon

Sayısal Hava Tahmini Nedir? Atmosferin durumunu gösteren değişkenlerin (sıcaklık, rüzgar, nem ve basınç) zamana ve yere bağlı değişimlerini ifade eden denklemlerin (hareket, termodinamik, süreklilik, hidrostatik eşitlik) matematik çözümleri yapılarak gelecekteki durumunu tahmin etme işlemine sayısal hava tahmini denir.

Küresel Modeller Küresel atmosferik modeller ve genel sirkülasyon modelleri küresel modellere örnek olarak verilebilir. Dünyada kullanılan belli başlı küresel modeller ve bu modelleri geliştiren ülkeler şunlardır; IFS (ECMWF) UM (İngiltere) GM (Almanya) ARPEGE (Fransa) GFS (ABD) GEM (Kanada) JMA (Japonya)

Sınırlı Alan Modelleri Bu tür modellerde global modellerin tersine yatay çözünürlük dalga sayısıyla değil grid noktaları arasındaki mesafe ile orantılıdır. Bunlar genellikle çok yüksek çözünürlük gerektiren tahmin problemlerinde kullanılmaktadır. Dünyada kullanılan belli başlı sınırlı alan modelleri ve bu modelleri geliştiren ülkeler; ALADIN/ALARO (Fransa,Çek Cum., Macaristan, Avusturya, Belçika, Slovenya,Slovakya,Romanya,Fas,Tunus,Cezayir,Portekiz,Bulgaristan, Hırvatistan,Polonya ve Türkiye) LM (Almanya, İtalya,İsviçre,Yunanistan,Romanya,Polonya,Rusya) HIRLAM (İrlanda, Danimarka, İspanya, Norveç, Hollanda, İzlanda, Estonya, Finlandiya, İsveç,Letonya, Litvanya) MM5,WRF (ABD)

Türkiye’de Kullanılan Modeller Orta, Uzun ve Çok Uzun Vadeli Modeller: ECMWF/IFS, ECMWF/EPS, Aylık Tahminler, Mevsimsel Tahminler Kısa Vadeli Modeller: ALADIN ve MM5 Dalga(Deniz) Modelleri: METU-3, ECMWF Dalga Modeli

Türkiye’de Kullanılan Modeller ECMWF/IFS(Deterministik) Model: 10 güne kadar tahmin üretir. Yatay Çözünürlük: 16 km.(0.14 derece) Düşey Çözünürlük: 91 Model Seviyesi Alan: 10W-80E – 60N-30N Runtime: 00 ve 12 UTC Ürünler: Sıcaklık, Yağış, Bulutluluk, Geopotansiyel Yükseklik, Rüzgar, Basınç, Kar, Düşey hız, CAPE vb.

Türkiye’de Kullanılan Modeller ECMWF/EPS(Olasılık) Modeli: 15 Güne kadar olasılık tahminleri üretir. Yatay Çözünürlük: 40 km.(~0.5 derece) Düşey Çözünürlük: 62 Model Seviyesi Alan: 10W-80E – 60N-30N Runtime: 00 ve 12 UTC Ürünler: Sıcaklık, Yağış, Rüzgar(Olasılık tahminleri) ve diğer klasik ürünler.

Türkiye’de Kullanılan Modeller ECMWF/Aylık Tahmin Modeli: 30 Güne kadar olasılık tahminleri üretir. Yatay Çözünürlük: 80 km.(0.75 derece) Düşey Çözünürlük: 62 Model Seviyesi Alan: Küresel Runtime: Her hafta Perşembe günü Ürünler: Sıcaklık, Yağış, Rüzgar, basınç vb. (Olasılık tahminleri)

Türkiye’de Kullanılan Modeller ECMWF/Mevsimsel Tahmin Modeli 6 aya kadar olasılık tahminleri üretir. Yatay Çözünürlük: 110 km.(1.0 derece) Düşey Çözünürlük: 31 Model Seviyesi Alan: Küresel Runtime: Her ayın 15. günü Ürünler: Sıcaklık, Yağış, Rüzgar, Basınç vb. (Olasılık tahminleri)

Türkiye’de Kullanılan Modeller MM5V3 Sınırlı Alan Modeli 72 saatlik tahmin üretir. Yatay Çözünürlük: 4.5/13.5 km. Düşey Çözünürlük: 37(+4LSM) Model Seviyesi Alan: Türkiye ve Avrupa Runtime: 00, 06, 12 ve 18 UTC Ürünler: Sıcaklık, Yağış, Bulutluluk, Geopotansiyel Yükseklik, Rüzgar, Basınç, Kar, Düşey hız, CAPE vb.

Türkiye’de Kullanılan Modeller ALADIN Sınırlı Alan Modeli 72/60 saatlik tahmin üretir. Yatay Çözünürlük: 4.5 km. Düşey Çözünürlük: 60 Model Seviyesi Alan: Balkanlar/Türkiye Runtime: 00/06/12/18 UTC Ürünler: Sıcaklık, Yağış, Bulutluluk, Geopotansiyel Yükseklik, Rüzgar, Basınç, Kar, Düşey hız, CAPE vb.

Türkiye’de Kullanılan Modeller METU3 Deniz/Dalga Tahmin Modeli 3 güne dalga tahminleri üretir. Yatay Çözünürlük: 3 km. Alan: Akdeniz, Marmara, Karadeniz, Hazar Denizi Runtime: 00 ve 12 UTC Ürünler: Dalga yüksekliği, yönü, periyodu.

ECMWF/EPS-Stamp Maps

ECMWF/EPS-Cluster Maps

Meteogramlar (ECMWF VE EPS)

Plume Diyagramları

EFI Haritaları

Aylık ve Mevsimsel Tahminler Aylık Tahmin Mevsimsel Tahmin

İstatistiksel İşlemler ve Verifikasyon Kalman Filtering: Sayısal Hava Tahmin (“Numerical Weather Prediction-NWP”) modelleri yere yakın parametrelerin tahmininde sistematik hatalar içermektedir. Örneğin; 2 metre sıcaklığı, mevsimsel geçişlere, tahmini yapılacak noktanın topografyasına ve istasyonun grid-altı (sub-grid) yerleşiminde olup olmamasına bağlı olarak, sistematik hatalar taşıyabilmektedir. Kalman Filtresi, SHT modellerinden elde edilen tahmin çıktılarıyla gerçekleşen değerleri (gözlemleri) istatistiksel metotlarla değerlendirerek, tahminler ile gözlemler arasında regresyon kuran bir yöntemdir. Temel olarak Kalman Filterelemesi, ilgili parametrenin tahmininde yakın zamandaki (son 45/90 gün gibi) değerlerine dayalı olarak parametredeki modele bağlı gerçekleşen hatalı tahminleri düzeltir. Verifikasyon: Tahminlerin gözlemlerle kıyaslanmak suretiyle doğruluk oranlarının tespitidir. Günlük olarak alınan MM5 ve ECMWF Deterministik Modeli datasından elde edilen kısa ve uzun vadeli her türlü tahmin, gerçekleşen değerlerle karşılaştırılarak yapılan tahminlerin doğruluğu araştırılmaktadır.

Teşekkürler…