Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

hava durumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "hava durumu"— Sunum transkripti:

1 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 1

2 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 2 HAVA DURUMU Dar bir sahada, kısa süre içerisinde görülen atmosfer olaylarına hava durumu denir. İklim ve hava durumunun karşılaştırılması İklim, geniş sahaları incelerken, hava durumu dar sahaları inceler. iklim uzun süreli atmosfer olaylarının ortalamasını incelerken, hava durumu günlük değişken atmosfer olaylarını inceler. iklimde değişkenlik az iken, hava durumunda fazladır. İklim belirtilirken kurak, yağışlı, soğuk gibi ifadeler kullanılırken, hava durumunda güneşli, rüzgarlı, yağmurlu gibi ifadeler kullanılır.

3 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 3 KLİMATOLOJİ Geniş sahalarda, uzun yıllar devam eden atmosfer olaylarının ortalamalarını tespit ederek, iklim bölgelerini ve karakterlerini inceleyen bilim dalına klimatoloji denir. İklim bölgeleri ve karakterleri tespit edilirken, iklim elemanları (sıcaklık, basınç, rüzgar, nem, yağış) ayrı ayrı ele alınarak ortalamaları incelenir.

4 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 4

5 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 5 METEOROLOJİ Dar sahalarda, kısa süreli atmosfer olaylarını inceleyen bilim dalına meteoroloji denir. iklim elemanlarının günlük gösterdiği değerler belirli aralıklarla ölçülerek kayda geçirilir. Kaydedilen bu değerler, bültenler halinde yayınlanır. Yayınlanan bu bültenlerden yararlanarak, her gün için geçici hava haritaları çizilir. Bu haritalara sinoptik haritalar denir. Sinoptik haritalara bakılarak hava tahminleri yapılır. Hava tahmini, havanın bir gün sonra yağışlı, kurak, donlu, sisli, açık, kapalı, parçalı bulutlu, soğuk, sıcak geçeceği hususunda bilgi verir. Meteoroloji istasyonlarında iklim elemanlarına ait değerlerin ölçülerek kayda geçirilmesine rasat ya da gözlem denir.

6 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 6 Rasatlar Greenvvich‘e Göre Yapılır Rasatlar Greenvvich'in yerel saatine göre, Türkiye saati ile 2, 8, 14 ve 20 saatlerinde bütün Dünya'da aynı anda yapılırlar. Bunlara sinop-tik rasatlar denir. 2, 8, 14 ve 20 saatlerinde ölçülen değerlerden ortalama değerler elde edilir. Bu değerlerle en düşük (minimum) ve en yüksek (maksimum) değerler tespit edilir. Bunlara uç değerler ya da ekstrem değerler denir.

7 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 7 Termometre ile sıcaklık,

8 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 8 Barometre ile basınç,

9 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 9 Higrometre ile nem,

10 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 10 Evaporimetre ile buharlaşmar

11 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 11 Anemometre ile rüzgar,

12 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 12 Plüviyometre ile yağış,

13 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 13 Nefometre ile bulutluluk,

14 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 14 SİNOPTİK ve KLİMATOLOJİK Meteorolojide SİNOPTİK ve KLİMATOLOJİK olmak üzere iki çeşit yer gözlemi yapılmaktadır. Hava tahmininde kullanılan gözlemler sinoptik gözlemlerdir. Sinoptik gözlemler bütün dünyada meteoroloji istasyonlarında GMT saatine göre aynı anda yapılır. Bu saate göre, İngiltere'deki Grinwich'ten geçen boylam derecesi başlangıç kabul edilir ve bu başlangıç boylamında 12.00 GMT'de yapılan bir sinoptik rasat mahalli olarak Türkiye'de öğleden sonra 15.00'de, Hindistan'da akşam 18.00'de, Avustralya'da gece 22.00'de ve Orta Amerika'da ise sabah 05.00'de yapılır. Bu gözlemlerin hepsi de 12.00 GMT gözlemi olarak isimlendirilir. Sinoptik gözlemler GMT saati ile ve üçer saatlik aralıklarla günde 8 defa yapılır. 00.00, 06.00, 12,00, 18.00 GMT'de yapılan gözlemler Ana Sinoptik; 03.00, 09.00, 15.00, 21.00 GMT'de yapılan gözlemler de Ara Sinoptik Gözlem olarak isimlendirilir. Sinoptik istasyon bir havaalanında bulunuyorsa, burada ayrıca havacılıkla ilgili olarak METAR veya AERO gözlemleri de yapılır.

15 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 15 Yer gözlemlerinde; Rüzgar yönü, hızı ve hamlesi Hava sıcaklığı İşba sıcaklığı, ıslak termometre sıcaklığı, nisbi nem ve subuharı basıncı, Toprak üstü minimum sıcaklığı Hava basıncı; aktüel basınç, deniz seviyesine indirgenmiş basınç ve tandans durumu ile miktarı. Hava hadiseleri; halihazır ve geçmiş hava Yatay görüş uzaklığı Bulutluluk; kapalılık miktarları, cinsleri ve taban yükseklikleri Yerin hali, toplam ve taze kar kalınlığı Günlük buharlaşma, güneşlenme ve radyasyon miktarları Yağış miktarı ve günlük toplam yağış miktarı Denizin hali ve denize doğrü görüş uzaklığı Deniz suyu sıcaklığı Ölçülen bu değerler kodlanarak milli meteoroloji merkezlerine buradan da uluslararası toplama merkezlerine gönderilir. Uluslararası merkezde toplanan bilgiler tekrar bütün ülkelere dağıtılır.

16 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 16 Meteoroloji istasyonlarında;

17 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 17 Meteoroloji istasyonlarında;

18 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 18 Hava Tahmini Nasıl Hazırlanır Belirli bir ülke, bölge veya merkezde, bir zaman dilimi içinde görülebilecek meteorolojik olayların gözlem ve analizlere dayanılarak subjektif veya objektif yöntemler kullanılarak önceden öngörülme çalışmaları hava tahmini olarak adlandırılır. Hava Tahmini Üç Aşamalıdır: 1. Gözlemler 2. Analiz 3. Tahmin 1. Gözlemler 2. Analiz 3. Tahmin

19 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 19 Gözlemler Yer Gözlemleri Gemi Gözlemleri Yüksek Hava Gözlemleri Radar Bilgileri Uydu Görüntüleri Otomatik Gözlem İstasyonları Yer Gözlemleri Gemi Gözlemleri Yüksek Hava Gözlemleri Radar Bilgileri Uydu Görüntüleri Otomatik Gözlem İstasyonları

20 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 20 Analiz Toplanan gözlem verileri yer haritasına işlendikten sonra eşbasınç eğrileri oluşturulur. Alçak ve yüksek basınç alanları tesbit edilir. İki farklı hava kütlesini birbirinden ayıran hattı temsil eden cepheler analiz edilir. Cepheleriyle birlikte analiz edilmiş haritalardaki hava kütlelerinin yerleri uydu resimleri, prognostik haritaları ve radar bilgileri ile karşılaştırılır. Yapılan bütün analizler; atmosferin durumunu gösteren değişkenlerin (sıcaklık, rüzgar, nem ve basınç) zamana ve yere bağlı değişimlerini ifade eden denklemlerin (hareket, termodinamik, süreklilik, hidrostatik eşitlik) matematik çözümleri yapılarak gelecekteki durumunu tahmin etme işlemi olan sayısal hava tahmini ile de mukayese edilir.

21 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 21 Hava Tahminleri Yapılan bütün analizler son defa bütün uzman ve tecrübeli personelin katıldığı brifingde tekrar değerlendirilir. Hava kütlelerinin; tahmini yapılacak sahayı etkilemesi beklenen süre ve şiddeti hakkında son kararlar verilerek hava tahmin raporları oluşturulur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde Hazırlanan Raporlar: Türkiye'de Hava: Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç defa tüm Türkiye için hazırlanır. Sabah Hava Tahmin Raporu Öğle Hava Tahmin Raporu Akşam Hava Tahmin Raporu TV Bölgeler Hava Raporu Basın Raporu Haftalık Hava Tahmin Raporu 3 Günlük Rüzgar Tahmini Deniz Tahmin Raporu Denizlerimizde 3 Günlük Hava Meteorolojik İhbar Bu raporların haricinde analiz merkezinde her gün 50'ye yakın değişik amaçlar için değişik formatlarda raporlar hazırlanır ve ilgili yerlere bildirilir.

22 18 Şubat 2018 Pazarwww.cografya.biz 22 Hazırlayan


"hava durumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları