CEP TELEFONLARI VE RADYASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
Advertisements

ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL ITB-224 ( )
CEP TELEFONLARININ BİYOLOJİK ETKİLERİ
İŞİTMEYE YARDIMCI SİSTEMLER
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
URMOOR, YENİ YAŞAM RİTMİNİZ…
Teknoloji Omnibus Teknoloji kullanıcıları raporu Mart 2007.
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
CEP TELEFONLARI VE BAZ İSTASYONLARININ BİYOLOJİK ETKİLERİ
CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?
Bir yumurta cep telefonuyla nasıl pişirilir?
BEM (Biyoelektromanyetik)
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
AFET ve ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI.
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
CEP TELEFONLARI VE KANSER
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
GSM ve BAZ İSTASYONLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ELEKTROMANYETİK SAĞLIK
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
RÜZGAR ENERJİSİ.
Atmosferin Katmanları
AMATÖR TELSİZCİLİK. AMATÖRLÜK NEDİR? ➔ Amatör telsizcilik, haberleşme elektroniğine meraklı kişilerin bir hobisidir. ➔ Amatörlük işin kalitesini değil.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI
LOGO Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı1 YAHYA EMRE GÜLERSOY Bilişim Uzmanı Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
CEP TELEFONLARI VE KANSER Prof. Dr. Süleyman Daşdağ D.Ü. Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Diyarbakır.
Telefon birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında.
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
Küresel Konum Belirleme Sistemi (Global Positioning System: GPS)
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Yeryüzeyinin birim alanı tarafından absorblanan ortalama güneş radyasyonu 239 W/m2 dir. (S(1-  ))/4 = 1367(1-0.30)/4 = 239 W/m2 Gelen radyasyon.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİLGİSAYARI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
PERMANANT MAGNET Doğal çubuk mıknatısların büyütülmüş şeklidir. Fe veya Br gibi üzerinde metallerin dizilmesiyle oluşur. RF COİLLER Uyarılmış protonlardan.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
Bilgi Teknolojisi ve Toplum. Değişen Bir Dünya Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler; İlk üretildiğinde bu kadar gelişeceği tahmin edilemezdi, Hayatımızı.
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
AFET ve ACİL DURUM HALİNDE TELSİZ KULLANIMI
Sesten teknolojide yararlanılabilir. 1. Tıpta 2. İletişim alanında 3. Sanayide 4. Uzay teknolojisinde Uzaklık ölçen cihaz engele ses dalgası gönderir.
MİKRODALGALAR Hudayguli TAGANOV Hudayguli TAGANOV
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

CEP TELEFONLARI VE RADYASYON Prof. Dr. Süleyman Daşdağ Sunumu

Şu anda hepimiz elektromagnetik bir dalga denizinde bulunuyoruz.

Uzun dalga boyu Düşük frekans Düşük enerji Kısa dalga boyu                                        Kısa dalga boyu Yüksek frekans Yüksek enerji

İnsanoğlunun doğal radyasyonlardan korunma şansı sınırlıdır.   Buna karşın, yapay radyasyonlardan korunabilme şansı yüksektir.

Cep telefonu kullanımı 12 yaşa ve Şu anda, Türkiye’de 41 000 000 adet kayıtlı cep telefonu bulunmaktadır. Cep telefonu kullanımı 12 yaşa ve altına kadar düştü 2005 Yılında 1.6 milyar kişinin cep telefonu kullandığı tahmin edilmektedir.

Cep telefonlarının yaydığı radyasyon, X ve Gamma ışınlarından tamamen farklıdır. Cep telefonları, düşük güçlü Radyo Frekans (RF) sinyalleri gönderen ve alan cihazlardır. Cep telefonları ile baz istasyonlarının ışın yayma şekilleri farklıdır.

Baz istasyonları, cep telefonlarıyla iletişimi sağlayan radyo antenleridir.

Cep telefonları konuşma süresince ve açık durumda belirli aralıklarla radyasyon yayarlar. Baz istasyonları ise sürekli radyasyon

Cep telefonundaki radyasyon, bağlantı aşamasında en üst seviyeye çıkar, bağlantı sağlanınca azalır. Bu yüzden numarayı çevirir çevirmez, telefonu hemen kulağa yaklaştırılmamalı.

Açık olan her cep telefonu (Stand by) belirli aralıklarla içerisinde bulunduğu yerin baz istasyonuna "ben buradayım" sinyali gönderir.

“Walkie talkie” benzeri diğer taşınabilir telefonlar 10 watt ve üzerinde güce sahip RF sinyalleri üretirler. Bu sinyallerin şiddeti, uzaklık arttıkça hızla düşer. TELEFON İLE GÖRÜŞMELERDE TELEFONU KULAĞINA YAPIŞTIRMA!

Cep telefonunu kafadan 10 cm veya Bu sebeple ; Cep telefonunu kafadan 10 cm veya daha uzakta tutan birinin etkileşeceği radyasyon, cep telefonunu kulağına yapışık tutarak konuşan birine göre çok çok düşüktür. (HANDS FREE)

Cep telefonlarının yaydığı dalgalar dokunun 1 cm derinliğine ulaşabilir ve o dokuda sıcaklık artışına sebep olabilirler. Su içeriği fazla olan dokularda SICAKLIK ARTIŞI fazla olur. (Beyin, göz, kas, kan, deri ve sinir dokusu) DİKKAT! ZARARLI

Cep telefonu tarafından yayılan radyasyonun yaklaşık % 50 si kullanıcının kafası ve telefonu tutan eli tarafından soğrulur. DİKKAT! ZARARLI

Cep telefonunuzu alırken telefon özellikleri arasında bahsedilen SAR NEDİR? SAR; Özel Emme Oranı olarak ifade edilen bu değer, cep telefonlarını kullanılırken vücudun emdiği radyasyon miktarının watt cinsinden karşılığı olarak tanımlanır Yapılan bir araştırmaya göre en yüksek SAR değeri Sony Ericson marka cep telefonlarında, en düşük SAR değeri ise Motorola cep telefonlarında olduğu ortaya çıkmıştır. SAR DEĞERİ DÜŞÜK OLAN CEP TELEFONLARINI TERCİH EDİN

Yapılan araştırmada; cep telefonunu yoğun kullananların, yorgunluk, baş ağrısı, kulağın üzerinde ve arkasında yanma, bulanık görme, işitme kaybından şikayetçi olduklarını ortaya koymuştur ( Mild et al, 11.000 kişi; Hocking, 40 kişi, 1998)

Ebeveynler gelecekte ortaya çıkabilecek olası bir riskten çocuklarını korumak istiyorlarsa taşınabilir telefon kullanımını sınırlamalıdırlar. Konuşmalar olabildiğince kısa tutulmalıdır. Uzaktan konuşma (hands free) özelliği olan telefonlar tercih edilmelidir. Konuşma sırasında, taşınabilir telefonlar olabildiğince kafadan uzak tutulmalıdır.

ZAMAN AYIRDIĞINIZ OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…