FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
Çevre kİmyasi.
SU HALDEN HALE GİRER.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
ISI Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi kalorimetre.
ISI VE SICAKLIK.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Atmosferik Kirleticiler
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
 Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla,sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden çıkan gazlarlardan.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Sunum transkripti:

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR ASİT YAĞMURLARI

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Yanma tepkimeleri maddelerin oksijenle verdiği tepkimelerdir. Her yanma olayında CO2 gazı açığa çıkmayabilir. Isı ve ışık veren yanma tepkimeleri olabileceği gibi ısı ve ışık vermeyen yanma olayları da vardır. Karbon içeren maddeler yandığında CO2 gazı açığa çıkar. CH4 + 2O2 CO2 + 2H2O 2Fe + 3/2 O2 Fe2O3

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Metan (CH4), propan (C3H8) ve bütan (C4H10) gibi gazlar günlük hayatta yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğal gazın yaklaşık %95'ini metan oluşturur. Metan (CH4) dışında, etan (C2H6), bütan (C4H10) gibi diğer maddelerden de bulunur. Doğal gaz kullanımından sonra açığa çıkan atık gaz içindeki karbondioksit (CO2) miktarı diğer yakıtların yanması sonucu açığa çıkan atık gazlara göre minimum miktardadır. Bu ise küresel ısınma ve iklim değişikliklerine neden olan “sera etkisini” azaltır.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosferde kükürt ve azot içeren gazlar birikir. Atmosfere yayılan kükürt dioksit (SO2) ve azot dioksit (NO2) gazlarının bulutlardaki su damlacıkları ile reaksiyona girmesi sonucu sülfürik asit ve nitrik asit damlalarına dönüşür ve yağmur olarak yeryüzüne yağar. Bu tip yağmurlara asit yağmurları denir. Atmosferdeki asit, yalnızca yağmurlarla değil, kar ve sis gibi doğa olayları yoluyla da yeryüzüne iner.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR 1. Ormanlardaki ağaçların yapraklarındaki büyümeyi ve gelişmeyi engelleyerek kurumalarına yol açar.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR 2. Asit yağmurları; topraktan derelere, ırmaklara ve göllere taşınır. Göl sularının asitliliği ve metal tuzlarının yoğunluğu artar. Buna bağlı olarak göl ekosistemi tehlikeye girer.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR 3. Toprağın yapısını bozarak besin zinciri yoluyla bitki ve diğer canlıların zarar görmesine neden olur.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR 4. Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlarımız zarar görür.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR 5. İnsanlarda çeşitli solunum yoları, akciğer kanseri, nefes darlığı gibi hastalıklara neden olur.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Asit Yağmurlarının Oluşmasını Engellemek İçin Yapılabilecekler Sanayide fosil yakıtlar yerine kükürt ve azot içermeyen doğalgaz, güneş enerjisi, jeotermal enerji tercih edilmeli

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Yeşil alanlar artırılmalı ve orman yangınları engellenmelidir

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımı engellenmeli

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Çevre kirliliğine sebep olan atık maddeleri geri dönüşümle tekrar kullanmak en doğru çözüm olacaktır.

! FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Bütün bunların önlenmesi için bilinçli çevre dostu olmamız gerekir. Çevre kirliliğine sebep olan atık maddelerin (ev, sanayi, tıbbi, kurumsal gibi) çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile tekrar imalat sürecine katılması sağlanmalıdır. Örneğin kullanılan kâğıdın tekrar kâğıt fabrikasında kullanılması hava kirliliğini yaklaşık %35 oranında azaltmaktadır. Bu yüzden biz de atık maddelerimizi üzerinde geri dönüşüm işareti olan kutulara bırakmalıyız.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Toprak Kirliliği Toprak kirliliği; genellikle kötü hijyen alışkanlıkları, kontrolsüz tarım uygulamaları, katı ve sıvı atıkların yok edilmeye çalışılmasıyla ilgili yetersizlikler ve hava kirliliği serpintilerinden kaynaklanır. Toprakta kirlilik sonucu bulunan cıva, kurşun, kadmiyum, selenyum, arsenik gibi maddeler bitkiler aracılığı ile besinlere ve buradan da canlıların vücuduna girebilir. Toprak kirliliği özellikle; Gübreler ve gelişmeyi düzenleyici maddelerin tarımda kullanımı, Kömür ve madenlerin çıkartılması ya da eritme fırınlarında oluşan atıkların toprağa yığılması, bunların içerisinde bulunan toksik maddelerin eriyerek toprağa süzülmesi, Kimyasal atıkların toprağa gömülmesi, Ev çöpü, lağım suları, endüstri atıklarının toprağa boşaltılması ile ortaya çıkar.

! FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Toprak kirliliğinin önlenmesi için endüstriyel atıkların toprağa gömülmesi kesinlikle önlenmelidir. Bir takım kimyasal atıkların toprağa atılması da engellenmelidir. İlaçlamaların ve diğer kimyasal madde kullanımlarının bilgili kişilerce ve yetkili kurumların önerisine göre yapılması gerekmektedir.

! FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Su Kirliliği Zararlı maddelerin su kaynaklarına suyun niteliğini bo­zacak miktar ve yoğunlukta karışmasına "su kirliliği” denir. Tarım ilaçları, böcek öldürücüler ve kimyasal gübreler su kirlenmesinde önemli rol oynar. Evlerden, ticaret ve sana­yi kuruluşlarından kaynaklanan kanalizasyon atıkları da su kirlenmesine yol açan başlıca etkenlerdendir. Su kirliliğine neden olan sanayi dalları; kâğıt, kimya, petrol ve demir çelik sanayisidir. ! Su kirliliğini önlemek için arıtma tesisleri kurulmalı, belirli bölgelerde nüfus artışının önüne geçilmeli, insanlar bilinçlendirilmeli, su kaynaklarının korunması için plan ve program yapılmalı..

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Hava kirliliği İnsan ve diğer canlılara zarar verecek miktar ve sürede kirleticilerin atmosfere karışması olarak tanımlanabilir. Kirleticiler, doğal veya insan faaliyetleri sonucu atmosfere karışabilirler. İnsanların neden olduğu bu kirlilik, bölgenin endüstriyel gelişimi, nüfusu, şehirleşme durumu gibi faktörlere bağlı olarak gelişim gösterir. Atmosfere dağılan kirleticiler katı, sıvı ve gaz hâlindedirler. Çeşitli kaynaklardan meydana gelen kirlilik maddeleri toz, is, sis, buhar, kül, duman vb. olarak havaya geçerler. Kirletici kaynaklarından yayılan kirleticiler; kükürt dioksit, azot oksitler, karbon monoksit ve hidrokarbonlar atmosferde asılı vaziyette bulunan katı partiküllerdir

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere çeşitli maddelere, bitkilere ve hayvan sağlığı üzerine olumsuz etkileri vardır. Ayrıca günlük yaşamda görüş mesafesini de etkilemektedir. Hava kirliliğini önlemek için; Fosil yakıtlar olabildiğince az kullanılmalı. Bunun yerine doğalgaz, güneş enerjisi, jeotermal vb. enerjilerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Karayolu taşımacılığı yerine demiryolu ve deniz taşımacılığına ağırlık verilmelidir. Büyük kentlerde toplu taşıma hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Böylece otomobil egzozlarının neden olduğu kirlilik azaltılabilir. Sanayi kuruluşlarının atıklarını havaya vermeleri önlenmelidir. Yeşil alanlar artırılmalı, orman yangınları önlenmelidir. Ozon tabakasına zarar veren maddeler kullanılmamalıdır.

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Dünyamız gittikçe çeşitli etkenlerle kirletilmekte ve canlıların yaşaması oldukça güçleşmektedir. Hatta bazı canlılar bu çevre kirlilikleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.. Yağmur ormanlarının tahribi dünya ikliminin değişmesine neden olurken, bu durum atmosferdeki oksijen karbon dioksit dengesini de etkilemektedir. Tüm dünya ülkelerinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak çevreyi tahrip etmeleri sonucu ekolojik denge bozulmaktadır. Dünyanın tahribi, ekolojik dengenin bozulması sadece bir ülkeyi değil, tüm dünyayı tehdit etmektedir

! FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR Bu nedenle yaşadığımız dünyayı yaşanılır kılabilmek ancak bu düzeyde bir bilinç oluşturarak mümkündür. Her insan üzerine düşeni yapmalıdır.