ŞİD DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ. ŞİD Değişiklikleri Değerlendirmesi (2004 – 2013) 2004 – 2012 Toplam139 Uygun20 Red119 2011 – 2012 Toplam77 Uygun4 Red73 92 Başvuru.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK 2013.
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
TÜRKİYE ELEKTRONİK FON DAĞITIM PLATFORMU (TEFAS)
SERBEST TÜKETİCİ & TAŞIMA
DOĞALGAZ İLETİM ŞEBEKESİNDE DENGESİZLİKLER VE
Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Piyasa Bilgi Sistemi İşletme Müdürü
TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI İLETİM TARİFESİ
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR Erkan Tokatlı
ELEKTRİK ENERJİSİ SATIŞ EĞİTİMİ
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Restaurant Yönetim Sistemi
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
DENGELEME. DENGELEME Öncelikli Konular Dahili Kullanım Gazı ve Stok Gazı Taşıyıcı Talimatları Dengeleme Modeli önerisi getirmiyoruz. Mevzuatta ve uygulamada.
Analysis of Logistic,Translation and Localization Strategies of gurmedenaldım.com Andaç Karahasanoğlu Man 407.
A.7-1 ÇİKOSAN A.Ş. Tek bir üretim bölümünde çeşitli mamuller üretmektedir. Genel üretim giderlerini üretilen mamul maliyetlerine götürü olarak yükleyen.
KARAR ANALİZİ (KARAR AĞAÇLARI)
MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ

DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 4 STOKLAR.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
Tanıtım Etkinlikleri. Promosyon malzemesi dağıtımı Yer: kayıt masası Kapasite: maks. 5 firma Ücret: 5,000 Euro* / adet Üretim maliyeti dahil değildir.
TC Ahi Evran Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Zorunlu Hazırlık Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı
MEMNUNİYET ANKETLERİ Yük.Hemş. Betül BOZACI Kalite Birimi
ŞİD DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
YERALTI DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSLERİ Doğal Gaz Depolama Müdürü
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
KARNE GÖSTERGELERİ VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ MALİ KRİTERLER
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
19 Ocak 2015 – 23 Ocak 2015 (3) Saydam maddeler, yarı saydam maddeler, saydam olmayan maddeler ile ilgili olarak öğrenciler; Maddeleri,
Lojistikte & Tedarik Zinciri Yönetiminde Üst Düzey Yönetim Programı (TMPLSM)
SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI
Ölçemediğin değer senin değildir!
Profil Uygulamaları.
Akıllı Şebekelerde Örnek Uygulamalar
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
Kâr Maksimizasyonu.
KARAR AĞACI.
BEBEK ŞİRKETİ çözüm. 1.Her mamulün birim başına kâra yaptığı katkı Değişken maliyetler Mamul S.F. D.HM D.İşç. GÜM Toplam Birim başına katkı Ayşe 5,20.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
FİRMA DAVRANIŞI VE ENDÜSTRİYEL ORGANİZASYON
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULAMASI Mustafa SEZEN Yeminli Mali Müşavir
TEDARİK (SATINALMA) TEDARİK FONKSİYONU:
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
Müşteri Hizmetleri/ Karşılama Oranı Planlaması
KARAR AĞACI. Sayfa 111 Bir petrol şirketi, Batman yakınında bir arazide kuyu açmadan önce başka bir firmaya jeolojik bir etüd yaptırıp yaptırmama konusunda.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
Beklenen Getirinin ve Riskin Ölçülmesi
Staj.
KIRŞEHİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DOĞALGAZ DAĞITIM ŞEBEKESİ VE
Çalışma Sermayesi Finansmanı
TRANSİT TAŞIMA (TRANSSHIPMENT)
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ELDER AR-GE ÇALIŞTAYI Nisan-2015 Hasan ÇELİK
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Sürekli Ticaret Platformu (STP)
Sunum transkripti:

ŞİD DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ

ŞİD Değişiklikleri Değerlendirmesi (2004 – 2013) 2004 – 2012 Toplam139 Uygun20 Red – 2012 Toplam77 Uygun4 Red73 92 Başvuru

Kapasite – Kapasite Devri ve Aktarımı Taşıtan A Taşıtan B XY Sm3/gün Kapasite Kapasite Devri Ay: A Kapasite Aktarımı Ay: A + 1 Kapasite devrinin gerçekleştiği ayda kapasite aktarımı yapılabilmelidir. Depo Yeni Müşteri Depo Çıkış Depo Giriş Günlük enjeksiyon ve geri üretim ihtiyacı Taşıtanlar arası günlük kapasite ticareti ve kapasite aktarımı Yeni müşterilerin sisteme hemen dahil olmaları Günlük kapasite ticareti ile kapasitelerin daha verimli kullanılması sağlanacaktır.

Kapasite – Malkoçlar Giriş, Yeni İthalatçı Şirketler Malkoçlar Giriş Noktası Taşıtan 6 Taşıtan 7 Taşıtan yılında sisteme giren yeni ithalatçılara da kapasite tahsislerinde öncelik verilmesi ve Yıllık Asgari Alımlar Azami Çekiş Miktarlarının (DCQ) dikkate alınması. Taşıtan 1 Taşıtan 2 Taşıtan 3 Taşıtan 4 Taşıtan 5 Kapasite Tahsisi DCQ T.N. dan gaz alan taşıtanlar için de önemli

Kapasite – Giriş Noktaları Kapasite Aşım Taşıyıcı, ihtiyacı doğrultusunda veya teknik sebeplerden giriş noktasında taşıtanın programından fazla tahsisat yaptırmıştır. Taşıtan bu kapasiteyi tüm yıl almak durumunda kalacaktır. Taşıtanın 12 – 13 Ocak programları

Kapasite – Kapasite Aşım Kapasite aşım bedelleri ödenmesine rağmen geriye dönük kapasite alınması zorunlu kılınmaktadır. Kış dönemi: 1,50 1,30 Ara dönem: 1,25 1,20 Yaz dönemi: 1,10 Ocak ŞubatMart Ceza tüm yıla değil STS bitimine kadar kalan aylara uygulanması önerilmektedir. Ortalama Alınması

Tolerans – Avrupa’daki Örnek Uygulamalar

Tolerans – Tolerans Düzeyleri GİRİŞ MİKTARI – SANAL ÇIKIŞ MİKTARI ARALIĞI (Sm3) ABMüsaade Edilen Tolerans (C) G+/- 0,12 (%12) G /- 0,10 (%10) G /- 0,09 (%9) G /- 0,08 (%8) G /- 0,06(%6) G /- 0,04 (%4) G /- 0,03 (%3) G /- 0,02 (%2) G /- 0,015 (%1,5) ve üstü G /- 0,01 (%1) 20 milyon Sm3 Giriş 50 milyon Sm3 Giriş 100 milyon Sm3 Giriş Sm3 Tolerans Sm3 Tolerans Sm3 Tolerans Taşıtan A DCQ: Sm3 Sanal Çıkış: Sm3 Tolerans: Sm3 Bu tolerans düzeyi ile Taşıtan A sadece düz profile sahip tüketicilere gaz tedariği yapabilir.

Tolerans – İthalat ve T.N. Giriş Noktaları Taşıtan 1 Taşıtan 2 Taşıtan 3 Malkoçlar Giriş Noktası Program Tahsisat – Tolerans Mevcut Durum Tahsisat – Tolerans Önerilen Metod – – – – – – > Uygun Basınç Taşıyıcının Uygun Gazı Almaması Taşıtan Eksik (Short) Pozisyon’a düşer Bu durumlarda G+2 iş gününde Taşıtan G’de eksik alınan miktarı tolerans içi sayılacak şekilde alabilmeli. İlgili maddenin T.N. Giriş Noktalarına da uygulanması Günlük Dengesizlik Kümülatif Dengesizlik

Tolerans – Depolama Giriş/Çıkış Noktaları Depo ÇıkışDepo Giriş Depo Enjeksiyon Teslim basıncı veya diğer teknik nedenlerden ötürü enjeksiyon veya geri üretim yaptıramayan taşıtan dengesizliğe düşmektedir. Geri Üretim Öneri 1 Öneri 2 Özellikle yaz aylarında enjeksiyon yapılamadığında veya taşıtanın talebinden fazla geri üretim yapıldığında «K» katasayısından dolayı taşıtanlar ciddi maliyetlere katlanmak durumunda kalabilmektedirler. Depolama giriş ve çıkış noktarlarında taşıtanın talebinden fazla veya eksik gaz enjeksiyonu yapılması veya geri üretim yapılması durumlarında ilgili miktarlar tolerans içi sayılmalıdır. Depo KUE’de belirtilen Teslim Basıncı’nın altında teslimler yapılıp enjeksiyon yapılamadığında veya eksik yapıldığında ilgili miktarlar tolerans içi olarak değerlendirilmelidir.

Pozitif Dengesizliklerdeki F Faktörü F Faktörü Taşıtanların Önerisi F’nin 0,16 ile limitlenmesi K katsayısı

Basınç Bedeli Nisan 2009 – Şubat 2013 tarihleri arasında, 3 Bar aralığında tam 198 kere cezaya maruz kalınmıştır. Önerilen Basınç Bedeli = 0,00026 x DGF X ∆P

Depolama – Program KUE Madde 6.5.2’de Gün İçi Revize Programlar İletim Şirketi’nin onayına bağlanmaktadır. Öneri Taşıtanlar depo giriş ve çıkış noktaları için G günü saat 16:00’a kadar TMDB yapabilmelidirler.

Çoklu Çıkış Noktası Tahsisatı Dağıtım Bölgesi Tüketiciler Çoklu Çıkış Noktası Taşıtan A Taşıtan B Müşteri Sayaçları A1 A2 B1 B2 Gerçekleşmeler Program: A1:100 A2: 50 Program: B1:200 B2: 50 Tahsisat Dağıtım şirketi G+2’ye kadar sayaç değerlerini bildirir ve son tahsisatlar müşterilerin toplamı olarak yansır.

Uyuşmazlıklar 30 Gün Taşıtan uyuşmazlık ile ilgili EPDK’ya başvurur EPDK’nın azami 30 gün içerisinde alacağı karar taraflar arasında bağlayıcıdır. 60 Gün ŞİD’in uygulanmasından dolayı oluşan uyuşmazlıkların Kurul’a çıkması uzun süreler almaktadır. Bu durumda ŞİD madde 16’da belirtilen Kurul’un 30 gün içerisinde karara bağlayacağı vurgusu anlamını yitirmektedir. Geçmiş tecrübelere bakıldığında, bu sürenin Taşıyıcı ve Taşıtanların mağdur edilmeyeceği uygun bir zamanla limitlenmesi gereği doğmaktadır.

Diğer Konular Taşıtanlar tarafından ŞİD değişiklik önerilerinin verildiği diğer konular aşağıdaki gibidir: Son kaynak tedarikçisi İş günü tanımı (herhangi bir başvuru/işlem için son tarihin iş günü haricinde bir güne denk gelmesi) Planlanmamış bakımlar sebebiyle Taşıtanların maruz kalacağı cezalar Taşıma Miktar Bildirimlerinin saatlerinin revizesi Teslim sözleşmelerine Dağıtım Şirketlerinin taraf olması Düzenleme ücretlerinin belirlenmesinde kullanılan toleransların artırılması EBT’de yayınlanan son tahsisatlar ile dağıtım şirketlerinin taşıtanlara bildirdiği tahsisatların uyuşmazlığı Taşıyıcının uygun olmayan gaz ile ilgili sorumluluklarının belirlenmesi Kaynama Gazı Çıkış Noktası tabiri Faturalama ve Ödeme tarihlerinin EPDK bildirimleri ile örtüşmemesi Zor Gün yönetimi ile ilgili öneriler

Detaylı Sunulacak ŞİD Önerileri Aşağıda belirtilmiş konular Programın 2. günü “Dengeleme” konusu altında detaylı ele alınacaktır: İletim Şebekesi Stoğu Dahili Kullanım Gazı Dengeleme Gazı Sözleşmeleri Dengeleme Gazı Fiyat Teklifleri