Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE ELEKTRONİK FON DAĞITIM PLATFORMU (TEFAS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE ELEKTRONİK FON DAĞITIM PLATFORMU (TEFAS)"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE ELEKTRONİK FON DAĞITIM PLATFORMU (TEFAS)

2 ÜYELİK Yatırım kuruluşları ve portföy yönetim şirketleri
SPK tarafından kapsama dahil edilen fonlar Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu Taahhütnamesi

3 İŞLEM SAATLERİ 8:45 - 13:30 8:45 - 17:30 13:35 17:35 14:00 16:00
İŞLEM TÜRÜ SAAT Talimat kabul -Aynı gün valörlü işlemler -İleri valörlü işlemler 8: :30 8: :30 Eşleşmeyen talimat otomatik iptal 13:35 17:35 Nakit netleştirme saati 14:00 Temerrüt başlangıç 16:00

4 PLATFORM İŞLEMLERİ Takasbank Ekranları Webservis ExAPI

5 TANIMLAMA VE BİLDİRİMLER
Operatör Üye Kurucu işlemleri gerçekleştirmek üzere bir “Operatör Üye” tayin edebilir. Operatör Üye tarafından gerçekleştirilen işlemlerden doğan tüm sorumluluk müteselsilen Kurucuya da aittir. Platformda işlem gören her fon için bir Operatör Üye yetkilendirilebilir. Kısıt Bildirimleri Fon işlemlerinde esas alınacak kısıt bilgilerinin (valör, marj oranı, min. işlem miktarı v.b.) Takasbank sistemine tanımlanmış olması gerekir. Kurucu/Operatör Üye tarafından gerektiğinde değiştirilebilir. Yapılan değişiklikler ertesi iş günü işleme alınır.

6 TANIMLAMA VE BİLDİRİMLER
Aracılık Komisyon Oranı Tanımlaması Aracılık komisyonu, yatırım fonlarının alım satım işlemlerini yapan Fon Dağıtım Kuruluşlarına, Kurucu tarafından ödenen komisyondur. Aracılık komisyon oranı, Kurucu/Operatör Üye tarafından sisteme tanımlanan fon yönetim ücretinin belirlenen bir oranıdır. Genel komisyon oranı sistem tarafından tanımlanır. (sabit %35) Kurul tarafından belirlenen asgari ve azami sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla kurum bazında “özel komisyon oranı” da tanımlanabilir. (%35 - %65) Fon Yönetim Ücret Oranı Fon bazında günlük fon yönetim ücreti oranıdır.

7 TANIMLAMA VE BİLDİRİMLER
Fon Fiyat Bildirimi Her işlem gününde, işlemlerde geçerli olacak fon payı fiyatının, Kurucu/Operatör Üye tarafından tanımlanması gerekir. Fon payı fiyatı, aynı gün valörlü işlemlerde işlem fiyatı, ileri valörlü işlemlerde ise bloke edilecek miktarı hesaplamak için kullanılır. İleri valörlü işlemler, valör tarihindeki fon payı fiyatı ile gerçekleşir.

8 İŞLEM PRENSİPLERİ

9 Fon adedi ve/veya işlem tutarı üzerinden talimat iletilebilir.
Müşteri bazında talimat iletimi yapılır. Fon bazında talimatın sisteme giriş saatine göre öncelik uygulanır. Nakit işlemleri netleştirilmiş tutarlar üzerinden gerçekleştirilir. Fon payı aktarımları talimat bazında müşteri üzerinden yerine getirilir. Nakit yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda üyelere tahsis edilen kredi kullandırılır.

10 EMİR İLETİM SÜRECİ

11 bloke edilerek eşleştirilir.
Emir türleri; Kalanı İptal et Kalanı Beklet İşlemden vazgeç Limit Kontrolü Eşleştirme; Alım talimatlarında Kurucunun Platform Havuz Hesabında Satım talimatlarında ilgili müşteri hesabında bloke edilerek eşleştirilir. Gelen alım taleplerini karşılayacak bakiyenin havuzda bulundurulması zorunludur. İşlemler valör tarihinde geçerli fiyat üzerinden gerçekleştirilir.

12 İŞLEM LİMİTİ VE KREDİ TAHSİSİ

13 Üye bazında kredi limiti tahsis edilir.
Kredi limiti karşılığı teminat (DİBS) alınır. İşlem limiti = Kullanılabilir Kredi limiti (+) Borç Kapatma H. Bakiyesi (+) Güncel Valörlü Satış talimatları (-) Alış talimatları Limiti aşan talimatlar sisteme kabul edilir, işlem limiti yeterli hale gelene kadar bekletilir. İptal saatine kadar işlem limiti yetersizliği nedeniyle bekleyen talimatlar otomatik iptal edilir. Kurucu tarafından yapılan fon payı geri alımları işlem limitini değiştirmez.

14 NETLEŞTİRME TAKAS İŞLEMLERİ

15 Valör günü saat 14:00’de nakit netleştirme yapılır.
Katılma belgesi bazında netleştirme yapılmaz. Netleştirme sonucunda; Üye nakit alacaklı ise; katılma belgesi aktarımları hemen, nakit alacakları ise havuzda bakiye oluştukça gerçekleştirilir. Üye nakit borçlu ise; borçlu olduğu katılma belgesi aktarımları hemen, alacaklı olduğu katılma belgelerinin aktarımı ise kapatacağı nakit borçla orantılı olarak gerçekleştirilir. Nakit yükümlülüklerinin saat 16:00’ya kadar “TEFASP Nakit Borç Kapatma Hesabı”na yatırılarak yerine getirilir. Yerine getirilmeyen nakit yükümlülükler için borçlu üye için tahsis edilen kredi ile yükümlülük yerine getirilir. Net nakit alacakları üyelerin Takasbank nezdindeki serbest cari hesaplarına aktarılır.

16 TAKASBANK KOMİSYONLARI

17 Üyelik Giriş Aidatı Kurucudan, Platformda işlem görecek fonlar için fon bazında bir kez olmak üzere TL üyelik giriş ücreti alınır. Üyelik Aidatı Platforma üye olan tüm kuruluşlardan üyelik aidatı alınır. Üyelik aidatı aylık 100 TL’dir. İşlem Komisyonu Kurucu tarafından Fon Dağıtım Kuruluşuna ödenen komisyon üzerinden %10‘dur. Kurucunun Fon Dağıtım Kuruluşuna yapacağı komisyon ödemesi ile birlikte Kurucu hesabından tahsil edilir. tarihine kadar Platforma üye olan kurumlardan üyelik giriş aidatı ile 2014 ve 2015 yıllarında üyelik aidatı alınmaz.

18 TEMERRÜT

19 Fon Payı Bildirimlerin ZamanındaYapılması
Valör tarihinde, saat 16:00 itibariyle nakit yükümlülüğünü yerine getirmeyen üye temerrüde düşer. Temerrüt faizi; TCMB geç likidite penceresi (LON) borç verme faiz oranı BİAŞ kamu menkul kıymetleri repo-ters repo pazarları TCMB Bankalararası Para Piyasası Takasbank Para Piyasası bir gecelik ağırlıklı ortalama faiz oranlarından en yüksek olanı esas alınarak hesaplanır. YÜKÜMLÜLÜK TÜRÜ SAAT ARALIĞI KATSAYI NAKİT 16: :30 0.5 16:31’den sonra aynı gün valörüyle 1 Valör tarihinden sonra 2 Fon Payı Bildirimlerin ZamanındaYapılması 10:00 sonrası yapılması veya hiç yapılmaması  Her bir gün için fon bazında 500 TL

20 Teşekkürler + (90) 212 315 25 25 operasyon@takasbank.com.tr


"TÜRKİYE ELEKTRONİK FON DAĞITIM PLATFORMU (TEFAS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları