EBSO Yönetim Kurulu Başkanı 5. İzmir İktisat Kongresi/1 Kasım 2013

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5084 SAYILI YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİK EDİLMESİNE DAİR KANUNUN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASINA DAİR PROJENİN SONUÇLARI Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü.
Advertisements

Middle East Technical University
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
“ Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir,
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
OSB’LERCE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
KALICI ORGANİK KİRLETİCİLERE İLİŞKİN STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ ULUSAL UYGULAMA PLANI GÜNCELLENMESİ PROJESİ ÇALIŞMA PROGRAMI Melih ORAL Proje Koordinatörü
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI ROTARY ORTAK TOPLANTISI “Krizin İzmir’e Etkisi” Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi 1 Ekim.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
BÜYÜME.
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
DIŞ TİCARET VE ÖDEMELER DENGESİ
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Hızlı Tüketim Ürünleri
Hacettepe Üniversitesi
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İzmir ili Konak ilçe merkezi Üçüncül Faaliyetler.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Türkiye’nin Dış Ticareti
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
SANAYİNİN 2023 STRATEJİSİ” ESO Yönetim Kurulu Başkanı
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KÜRESEL EKONOMİ İLE ENTEGRASYONU
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı 5. İzmir İktisat Kongresi/1 Kasım 2013 EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI İZMİR’DE SANAYİLEŞME Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı 5. İzmir İktisat Kongresi/1 Kasım 2013

İZMİR’DE SANAYİ VE SANAYİ İSTİHDAMI EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI İZMİR’DE SANAYİ VE SANAYİ İSTİHDAMI İZMİR, Sanayi siciline kayıtlı yaklaşık 4.191 sanayi işletmesi sayısı ile Türkiye sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Türkiye sanayi üretiminin yaklaşık %7’sini, istihdamın %6’sını, ithalatın %4,5’unu, nüfusun %5,2’sini, ihracatçı firma sayısının %7,6’sını karşılamaktadır. Çimento, otomotiv, makine, kimyevi maddeler gibi güçlü olduğu toplam 11 sektörün farklı illerin birliklerinde kayıtlı olmasından dolayı, ülke ihracatından sadece %6 pay almaktadır. Sosyo gelişmişlikte, üretilen katma değer sıralamasında, rekabetçilik endeksinde, markalaşmada ve vergi gelirlerinde ilk 3 sırayı paylaşmaktadır. 9 Üniversite, 13 OSB, serbest bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgesi, 30 ayrı ihtisas fuarı, 64 değişik alanda yapılan üretimi, vasıflı işgücü ve alternatif enerji kaynakları ile İzmir, oldukça yüksek bir sanayi ve ticaret potansiyeline sahiptir. Tek il bazında İzmir sanayisi, İstanbul’dan sonra toplam istihdama en fazla katkı yapan ikinci ildir. Nüfusun %32’si sanayide istihdam edilmektedir. Dolayısıyla İzmir sanayisinin, ekonomik olduğu kadar sosyal açıdan da ülkeye katkısı oldukça yüksektir. Kaynak: TUİK

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI YABANCI SERMAYELİ FİRMA SAYISININ İMALAT SANAYİ İÇİNDEKİ PAYI (%) Ancak, Türkiye sanayisi montaj sanayi kimliğinde ve kur politikalarının da etkisiyle re-export’cu yapısı ile düşük katma değer üretim grubundan çıkamamaktadır. Türkiye’nin dünya ticaretinde payını arttırdığı sektörlerin (otomobil, tekstil, gıda gibi) dünya ticaretindeki payları gerilemektedir. Türkiye göreli fiyatları düşük dolayısıyla maliyet temelinde rekabetçi olunabilecek ürünlerde uzmanlaşmıştır. Bu gelişmeler sonucunda özellikle imalat sanayinde düşen karlılık oranları ülkemizde tasarruf oranlarındaki gerilemeye de katkı yapmıştır. Kaynak: Ekonomi Bakanlığı İzmir’e gelen 1.838 yabancı sermayeli firmanın %23’ü, İstanbul’a gelenlerin %15’i, Ankara’ya gelenlerin sadece %13’ü imalat sanayinde faaliyet göstermektedir. Sanayideki yoğunlaşmada en büyük etken kuşkusuz İzmir’in yabancı sermaye ile aynı dili konuşabiliyor ve aynı iş yapma kültürünü oluşturmuş olmasıdır. Zira, ABD’deki Brookings Enstitüsü 200 metropol ekonomi listesinde; İzmir’i 4. sırada, Çin tarafından da yatırım yapılabilir şehirler arasında İzmir’e yer verilmiş olması bu durumu teyit etmektedir.

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI SEKTÖREL SWOT ANALİZİ GÜÇLÜ YÖNLERE İlişkin Sektörler ZAYIF YÖNLERE İlişkin Sektörler (İhracatta Öncelikli Geleneksel Sektörler) (Dışa Bağımlılığın Azaltılmasında Öncelikli Sektörler) Gıda ve Tarıma Dayalı Sanayi Ürünleri Enerji (Sürdürülebilir kaynaklara dayalı) Nitelikli/ İnovatif Demir-Çelik Makine ve Makine İmalat Tarım Makineleri/Ekipmanları Kimyasallar Tekstil/Konfeksiyon İlaç Seramik ve Çimento Rafineri/Petro Kimya Cam Tarım Girdileri (Gübre, Yem, ,Zirai İlaç ve Ekipmanları) Gemi ve Yat İnşaatı Savunma Sanayi ürünleri Deri ve Deri Mamulleri Bitkisel Yağlar Turizm (bacasız sanayi) TEHDİTLERE İlişkin Sektörler FIRSATLARA İlişkin Sektörler (Yenilik Öncelikli Sektörler) Doğal Kaynak Potansiyelini Kullanma Öncelikli Sektörler) Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik Bor İşleme Sanayi Sağlık Araç ve Gereçleri Konfeksiyonda Yeni Kulvarlar (Organik Pamuk Kullanımı) Güvenlik Ekipmanları Sanayi Çevre Koruma Ekipmanları Kompozit Alaşımlar Yenilenebilir Enerji Ekipmanları Nanoteknolojiler Mermer, Granit, Yapı Taşları Bilgi ve İletişim Teknolojileri İşlenmiş Organik Gıda Ürünleri Mekatronik ve Elektronik Tıbbi (ilaç) ve Aromatik (kozmetik) bitkiler Endüstriyel İklimlendirme Araç ve Sistemleri Tedavisi Olmayan Hastalıklara Yönelik İlaçlar Havacılık ve Savunma Sanayi Ürünleri Endüstriyel Tuz Kablo Tohum Sektör seçimlerinde, sanayi sektörlerinin toplam ihracat içindeki payı ve rekabet gücü sıralaması, dışa bağımlılık, doğal potansiyel, bilgi teknolojileri dikkate alınmıştır.

MARKA, PATENT TESCİL SAYISI (İZMİR, TÜRKİYE; ADET) EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI MARKA, PATENT TESCİL SAYISI (İZMİR, TÜRKİYE; ADET) Marka Patent Kaynak: Türkiye Patent Enstitüsü Son 10 yıldaki Marka tescil sayılarında, Türkiye’de ortalama %15 değişim gözlenirken, İzmir’de bu değişim %19 olarak gerçekleşmiştir. İzmirli sanayicinin Türkiye ortalamasının üstünde olan bu bilinci dikkate değerdir. Son 10 yıldaki patent tescil sayılarında; Türkiye’de ortalama %25 değişim gözlenirken, İzmir’de bu değişim %24 olarak gerçekleşmiştir.

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI AR-GE kurumları olarak; Nanoteknoloji Araştırma Parkı Enerji ve Çevre Teknolojileri Ar-Ge Parkı Genom ve Sağlık Teknolojileri Ar-Ge Parkı Yazılım ve Tasarım Teknolojileri Bilişim Parkı Bilgisayar Teknolojileri Bilişim Parkı Tarım araçları ve tohumculuk Ar-Ge-Parkı Aliağa Petrokimya Merkezli Kimya Sanayi Parkı Gelecek vizyonunda mutlaka gündeme getirilmelidir.

TEŞVİKLİ YATIRIMLARDA SON 10 YILDA İLLERİN PAYI (%) EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI TEŞVİKLİ YATIRIMLARDA SON 10 YILDA İLLERİN PAYI (%) Son 10 yılda teşvikli yatırımlarda İzmir’in payı %5 olarak görülmektedir. Petkim-Socar yatırımının çıkarılması ile ortalama %3,8’e gerilemektedir. Kurucusu olduğumuz 10 OSB’de toplam sanayi parselinin %39’luk bölümü yatırımcı beklemektedir. O nedenle; teşvik sisteminde; Sınır illerdeki OSB’ler aynı oran ve desteklerden faydalanmalı, Tire’de-Ödemiş’te hayvancılık ve süt ürünleri, Aliağa’da kimya, Bayındır’da çiçekçilik gibi sektör ve ilçe bazında destekleme yapılmalıdır. Kaynak: Ekonomi Bakanlığı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI İZMİR GELİŞİM ATAĞINDA İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara hızlı tren ve otoyol projeleri, Demiryollarının OSB’ler ile bağlantılarının kurulması, Çeşme Ro-ro, Aliağa, Nemport, Çandarlı ve Alsancak Limanı ile İzmir’in lojistik merkezli yapı oluşumunda, İzmir Alsancak Limanı’nın kapasitesinin artırılması Dünyanın 10. büyük Limanı olacak olan Çandarlı Limanı Kruvaziyer ve yeni yat limanlarının yapılması Kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması, EXPO 2020 projelerinin hayata geçirilmesi, Turizm teşviği alması, İzmir’in Bilişim Vadisi olması yönündeki çalışmalar, İzmir’i kalkındıracak, gelişimini ve değişimini hızlandıracaktır.

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI ÖNERİLER İzmir için arazi kullanım planı hazırlanarak; tarım, turizm, madencilik ve sanayi bölgelerinin belirlenmesi ve yatırımların buna göre planlanması, Bölge-sektör-OSB-proje entegrasyonu sağlayan yeni bir yatırım teşvik sistemi geliştirilmesi, Ar-Ge ve inovasyon için bağımsız bir teşvik mekanizması oluşturulması, İller arasında salt rekabeti değil tamamlayıcılık ve rekabet için işbirliği imkanlarını artırıcı teşvikler kullanılması, Teknoparkların desteklenerek daha işlevsel hale getirilmesi, Ülkemizde ve bölgemizde tam sayımlı bir sanayi envanteri çıkarılması, Üniversite ile iş dünyası daha etkin işbirliği yolunda, Mühendislik fakültelerinin OSB'lere danışma ofisleri açması, 2011 yılında olduğu gibi Türkiye ortalamasının üstünde kamu yatırımı almaya devam etmesi ve bütçeden daha fazla pay alması halinde İzmir’in, Karşılanacak ihtiyaçlarla dünya kenti olmaması, içten bile değildir.

MARKA KENT İZMİR YOLUNDA EXPO 2020 Teşekkürler