Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Advertisements

GLOBAL MEANING OF INNOVATION IN THREAD ROLLING
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetiminde Üst Düzey Yönetim Programı (TMPLSM)
RADYO DALGALARININ YAYILIM AÇISI
* BALUN NEDİR? * NASIL ÇALIŞIR? * NASIL YAPILIR? TA7OM 1.
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT
HARİTA ÜZERİNDE HESAPLAMALAR
Güvenlik & Savunma F/O Kablo Sistemleri.
Fiber Optik Sistemler Modern Çözümler UĞUR KESEN
Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
Yildirim ve Yildirimdan Korunma
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Erişim Ağları ve Fiziksel Ortam
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Önce kendinize güvenin. Önce kendinize güvenin. Başarılı olacağım diyerek başlayın. Unutmayın ki kendine güven başarının.
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
TELEVİZYON YAYINLARINDA MERKEZİ DAĞITIM SANTRAL SİSTEMLERİ
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
FORKLİFT KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
İletişim Lab. Deney 3 Genlik Modülasyonu
AFET ve ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI.
TELSİZ HABERLEŞME SİSTEMİ ALTYAPI DEĞERLENDİRME VE DURUM TESPİTİ
Icerik Onerilen Network Musteri Ihtiyaclarinin Belirlenmesi Network Tasarimi Uctan Uca Network Kurulum Uygulamasi Kablosuz Iletisim Mimarisi Network Ogeleri.
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
Afet Bolgesi Guvenligi WW2L – Levent Sasmazel Bu egitim dokumani ticari olmamak sarti ile istenildigi gibi kullanilabilir.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
Düzlemsel Uydu Antenleri
Test 1. Kod numarasını kontrol ediniz. Cihaz ekranındaki kod numarası ile strip kutusu üzerindeki kod numarası aynı olmalıdır. 2. Test stribini yerleştiriniz.Cihaz.
1/20 ÖLÇÜLER (Uzunluk) 4 metre kaç santimetredir? A B C D.
AFETLERDE İLETİŞİM ve HABERLEŞME
CEP TELEFONLARI VE RADYASYON
BİLİM ADAMI OLMAK İSTERMİSİNİZ?
TRİYAK.
KORAY SÜRMELİ EREN AKKAYA RİFAT KISACIK
AFETLERDE HABERLEŞME Erhan ERBAŞ TA2DJ Leonardo RAGNO TA1FR
AMATÖR TELSİZCİLİK. AMATÖRLÜK NEDİR? ➔ Amatör telsizcilik, haberleşme elektroniğine meraklı kişilerin bir hobisidir. ➔ Amatörlük işin kalitesini değil.
Dalga Kılavuzları ve Uygulama Alanları
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
MUHABEREDE YAŞANAN SORUNLAR
Haberleşme ve Amatör Radyoculuk Topluluğu HÜ-HAM Hedeflenen Projeler.
ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI
Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şube Başkanlığı.
ÖLÇÜ TRAFOLARI.
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
Ericsson Tüp Kule SAHAYI BAŞTAN YARATMAK. Top right corner for field-mark, customer or partner logotypes. See Best practice for example. Slide title 40.
GÜZ DÖNEMİ ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM DERSİ (1. VE 2. ÖĞRETİM) VİZE SORULARI Öğr. Gör. Çağlar YAZICI.
Yıldırımdan Korunma.
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İSTASYONLARDA HABERLEŞME YÖNTEMLERİ
Dr. Şadan ÖZDEN (TA4ASO) Fizik Bölümü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
ONDALIK KESİRLERİ KULLANAN SPOR DALLARI
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
İnternet GÖKHAN BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni.
XP-D30C Serisi Kayış Arıza Tespit Cihazı Kayış tip makinelerinin güvenlik kontrolü için, kayışın içindeki arızalı çelik halat tespit edilir ve makine otomatik.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
ULUSLARARASI AFET VE ACİL TIP KONGRESİ 2016
MYO GV ELEKTRONİK SEYİR DERS NOTLARI
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
HIMMS Analitik Seviyelendirmede
Yagi-Uda ve Log-Periyodik Antenler
Yansıtıcı antenler.
Yüksek Frekans Devre Karakterizasyonu
RADYO AMATÖRLÜĞÜ (Amatör Telsizcilik) Hazırlayan Emin ÖZER ( TB8COE )
AFET ve ACİL DURUM HALİNDE TELSİZ KULLANIMI
ELEKTRİK ÇARPMASI.
Afet Bolgesi Guvenligi WW2L – Levent Sasmazel Bu egitim dokumani ticari olmamak sarti ile istenildigi gibi kullanilabilir.
Sunum transkripti:

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Levent Sasmazel WW2L Bu egitim dokumani ticari olmamak sarti ile istenildigi gibi kullanilabilir.

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri HF Anten sistemleri VHF/UHF Anten sistemleri

Afet bolgesi HF Anten sistemleri Vertical Sistemler Horizontal Sistemler Long Wire

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Genel Kurallar Anten bolge secimi Yayin kapsam alani Anten Sisteminin Guvenligi Insanlardan ve diger afet bolgesi gorevlilerinden uzak. Yuksek gerilim hatlarindan uzak Kullanilacak guc Saglikli haberlesme yapilan en az gucu kullan. HF/VHF/UHF ? Sistemin calisir durumda tutulabilmesi Calisan sisteme dokunma yeni sistem ilave edebiliyorsan et.

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Afet bolgesi zararlilarindan uzak dur. Haberlesme loglarini kagit uzerinde tut. Dokumanlari saklayacak su gecirmez kutular bulundur.

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Operasyon Adimlari Afet bolgesine giris Belgeler ve Afet sorumlularina bilgi verilmesi genel bilgi alimi. Afet bolgesi Haberlesme istasyonu yer secimi Is bolumu Sistemlerin Kurulmasi Frekanslarin secimi ve koordinasyonu. Sistemlerin operasyonu ve diger afet istasyonlari ile koordinasyon.

Afet Frekanslari HF Frekanslari VHF/UHF Frekanslari 80 – 75 metre bandi 40 metre bandi VHF/UHF Frekanslari 2 Metre 70 cm

HF NVIS Anteni Yuksek radyasyon acisi 400 – 500 Km lik bir alanda dusuk gucte haberlesme olanagi saglar. Kullanilan frekanslarin statik etkilere cok acik oldugunu unutmayin. Yere yakin anten uzaktaki elektromanyetik firtinadan daha az etkilenecektir.

HF NVIS Anteni Near Vertical Incident Skywave NVIS Genelde amator radyoda kullanilan antenler DX antenleridir. DX antenleri dusuk radyasyon acisina sahiptirler. DX antenlerinde skip zone dedigimiz atlama alanlari vardir. NVIS antenleri ise DX antenlerinin tam tersine cok yuksek radyasyon acisini amaclarlar. Genelde Horizontal antenlerdir Anten toprak mesafesi dusuktur (1/4 ile 1/8 lamda)

HF NVIS Anteni Horizontal NVIS Yerden 2 – 4 metre yukseklikte 75 veya 40 metrede calisan dipol Yerden 2 – 4 metre yukseklikte 75 ve 40 metre cift dipol. 3-4 Metre

NVIS Vertikal anten Vertical bir anteni NVIS olarak ayarlamak icin anteni yere dogru egin. Askeri araclarda bu islem antenin aracin on tamponuna baglanmasi yada ozel NVIS parcasi ile antenin aracin arkasina dogru egilmesi ile saglanilabilir.

Long Wire NVIS Sekildeki gibi bir tek anteni iki bantda afet bolgesinde calistirabilirsiniz. Bu anten metal govdeli arabalar icin tasarlanmistir. Eger metal olmayan bir arabada kullanilacak ise counterpoise (1/4 lamda uzunlugunda bir tel parcasina) ihtiyac vardir.

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Basit cozumlere guvenin. Afet haberlesme cantasina bozulmadan tasiyabileceginiz bir yada iki HF anteniniz olsun. Ulasabildiginiz birbirlerine bagli role sistemi var ise bu sisteme bir link baglantisini planlayin. Acik arazi, gol ve deniz disindaki alanlarda VHF i UHF e tercih edin. Eger bolgeye role getirebiliyorsaniz yada afet alaninin disinda kalan bolgede aktif bir role var ise bu roleyi bolgeye yonledirmeye calisin. Basit bir VHF ¼ antenini kendiniz de yapabilirsiniz. Yaptiginiz antenleri cok kolay bir sekilde devreye sokabileceginiz aski sistemleri dusunun.

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri VHF/UHF anteni. Ip Baglanti halkasi Lehim SO-239 Bakir tel

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Coax olarak iyi kalite hafif ve esnek kablo kullanin. 100 Watt in uzerine cikmayacaginizi dusunerek kablo secimini yapin. CB icin uretilmis coax kablolarini kesinlikle kullanmayin.

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri Mutlaka tatbikat gunleri ile, kullanilacak en iyi frekanslari degisik bolgelerde, bolgeler arasi haberlesme testleri ile belirleyin. Unutmayin afet bolgesindeki en onemli kisi sizsiniz. “DUR” Komutunu tum arkadaslara ogretin birgun bu komut sizinde hayatinizi kurtarabilir.

Ilk Yardim ve Kalp Masaji Tum radyo amatorlerini Kizilayin verdigi Ilk Yardim ve Kalp masaji egitimini almaya cagiriyorum. Unutmayin hayata dondureceginiz kisi, kendi cocugunuz olabilir.