STRATEJİ NEDİR? Strateji ; uzun vadede önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yoldur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

EFQM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞTİMDE MÜKEMMELLİK MODELİ
Hazırlayan: Kübra Yavuz Kübra Yerli
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
MESLEKİ EĞİTİM.
Örgütsel Güven ve Adalet
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
I. ULUSLAR ARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU ENTELEKTÜEL SERMAYE TEMELLİ KATMA DEĞER YARATMADA İNSAN UNSURUNUN VE İNSAN.
İşletmelerde Kaynak Temelli Yaklaşım Örgüt stratejisi ve İK uygulamalarının Uyumu (Fit) Nilüfer VATANSEVER.
STRATEJİK GLOBAL İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
İNSAN KAYNAKLARI ve FİRMANIN KAYNAK-TEMELLİ BAKIŞ AÇISI
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
PAZAR YÖNLÜLÜK.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
 Ülgen & Mirze 2004.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Öğrenen Örgütler.
ERK İSG&İK – –
İşletmelerde stratejik yönetim
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
İşletmelerde Kriz Yönetimi
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
İnsan Kaynakları Yönetiminin
YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Stratejik insan kaynaklari yönetimi
Performans Değerlendirme
Süreç Yönetimi.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMİ- PART II. İKY PLANLAMSI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ KAPSAMINDA.
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
Yeni Kariyer Yaklaşımları
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
KARİYER GELİŞTİRME.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

STRATEJİ NEDİR? Strateji ; uzun vadede önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yoldur.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), herhangi bir organizasyonda insan kaynaklarının organizasyona, bireye ve çevreye yararlı olacak şekilde, bulunulan yerin yasalarına ters düşmeyecek şekilde, etken yönetilmesini sağlayan fonksiyon ve çalışmalarının tümüdür.

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Özellikle 1990’ların başından itibaren insan kaynaklarına ilişkin yazında insan kaynakları yönetiminin bütünü odaklanılmış ve insan kaynakları yönetiminin tanımında da bu doğrultuda değişiklikler yapılmıştır

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Stratejik insan kaynakları yönetimi kısaca stratejik yönetimle bütünleşmedir Bratton ve Goldy, bu tarz bir stratejik bütünleşmeyi; “insan kaynakları stratejisi ve işletmenin dış ve iç çevre elemanları arasındaki uygunluk”(Bratton,Goldy; 1999;46-47) olarak tanımlamaktadırlar.

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Stratejik insan kaynakları yönetimini; “işletme stratejilerinin daha etkili bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir yönetim süreci olarak, insan kaynakları süreçlerinin işletmenin belirlediği stratejiye uygun olarak yönetilmesi”(Tyson;1995;5)

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Stratejik insan kaynakları yönetimini; “üst yönetimin örgütsel performans amaçlarını izleyen durumları ve eşit seviyedeki stratejik bağlılıkları, yüksek stratejik özveri stilleriyle gerçekleştiren kompleks bir işgücü yönetimi süreci”(Boxall,Purcell;2000;184)

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İşletmenin başarısı için gerekli olan stratejik faaliyetlerin en üst düzeyden en alt birimdeki işgörene kadar yerine getirilmesini sağlayan bir yönetim fonksiyonu”(Schuler;1992;21)

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Bir örgütün amaçlarına ulaşabilmesini olası kılmak için tasarlanmış, planlı bir insan kaynakları faaliyetleri modeli olarak düşünülebilir (Şimşek ve Öge, 2004 içinde Öğüt, Akgemci ve Demirsel, 2004: 282)

Stratejik İKY Özellikleri Makro özelliklidir Firma stratejisini uygulayan tepe yöneticileri ile işletme çalışanlarının bir ortak gibi hareket etmesini gerektirir Hem firmanın iç kaynaklarını hem de dış gelişmeleri izlemek durumundadır, Firma çalışanlarının değer, tutum ve davranışlarını anlamayı ve değerlendirmeyi gerektirir.

İKY STRATEJİK BOYUT VE ÖNEMİ Geleneksel insan kaynakları yönetiminden “stratejik” insan kaynakları yönetimine geçişte temel nitelikte bir takım farklılıklar dikkati çekmektedir. Bunlardan ilki stratejik insan kaynakları yönetiminde bireysel performans yerine örgütsel performans üzerine odaklanılmasıdır.

İKY STRATEJİK BOYUT VE ÖNEMİ Bir diğer farklılık ise işletme problemlerinin çözümünde bireysel insan kaynakları yönetimi uygulamalarına odaklanmak yerine insan kaynakları sistemlerine vurgu yapılmasıdır. Stratejik insan kaynakları yönetimi en basit şekilde bir işletmenin insan kaynakları mimarisi ile işletme performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir model olarak tanımlanabilmektedir (Becker ve Huselid, 2006: 899).

İKY STRATEJİK BOYUT VE ÖNEMİ Bu bağlamda insan kaynakları mimarisi metaforu (Becker ve Gerhart, 1996; Becker ve Huselid, 1998, Lepak ve Snell, 1999; Wright, Dunford, ve Snell, 2001) değer yaratmanın önemini vurgulamakta ve insan kaynakları sistemlerini, sistemlerin gerektirdiği iş gücü kabiliyet ve yetkinliklerini, çalışan bağlılığı ve katılımını içermektedir (Becker ve Huselid, 2006: 900).

İKY STRATEJİK NİTELİĞİ İLGİLİ KURAMSAL ÇERÇEVE Stratejik Uyum Kavramı: Dışsal Uyum İçsel Uyum

DIŞŞAL UYUM Dışsal uyumu birimlerin yapı, sistem ve yönetim uygulamalarının örgütün gelişim evreleriyle uyumlu olması olarak açıklamışlardır. Dışsal uyuma dikey uyum da denmiştir. İçsel uyuma yatay uyum da denmiştir Baird ve Meshoulam (1988: 116)

İÇSEL UYUM İçsel uyum; birimlerin yapı, sistem ve yönetim uygulamalarının birbirini desteklemesi ve tamamlaması olarak açıklamışlardır. Baird ve Meshoulam (1988: 116)

Dikey-Yatay Uyum Dikey uyum, insan kaynakları stratejisi ile işletme stratejisi arasındaki uyumu ifade ederken; yatay uyum ise insan kaynakları uygulamaları arasındaki uyum olarak tanımlanmıştır (Boxall ve Purcell, 2000: 187; Ericksen ve Dyer, 2005: 907).

STRATEJİK IKY YAKLAŞIMLARI A) Evrenselci (Universalistic) Yaklaşım B) Durumsalcı (Contingent) Yaklaşım C) Biçimlendirme (Configurational) Yaklaşımı D) Bağlamsal (Contextual) Yaklaşım E) Kaynağa Dayalı Yaklaşım

A) Evrenselci (Universalistic) Yaklaşım Evrenselci yaklaşım, örgüt performansını artıran ve genellenebilen en iyi insan kaynakları yönetimi uygulamalarını tanımlamaya ve yüksek performanslı çalışma sistemlerini açıklamaya çalışmıştır (Martin-Alcazar vd., 2005: 634)

B) Durumsalcı (Contingent) Yaklaşım Bu yaklaşıma göre insan kaynakları yönetimi ile performans arasındaki ilişki uzun süre durağan kalamaz ve durumsal değişkenler denen üçüncü değişkenlere bağlı olarak değişir (Martin-Alcazar vd., 2005: 635).

C) Biçimlendirme (Configurational) Yaklaşımı Diğer yaklaşımlardan farklı olarak insan kaynakları fonksiyonunu karmaşık ve etkileşimli bir sistem olarak ele almış, örgüt hakkında toplanan bilginin analizi yerine sentezini yapmaya çalışmış ve bütüncül bir bakış açısı getirmiştir (Yüksel, 2004: 19; Martin-Alcazar vd., 2005: 637).

D)Bağlamsal (Contextual) Yaklaşım Bu yaklaşımda stratejik insan kaynakları yönetiminin içsel işleyişi ve firma hedeflerine ulaşılmasına yaptığı katkının yanı sıra yönetsel kararların alındığı dışsal ve örgütsel şartlara (çevreye) olan etkisi açıklanmıştır (Martin-Alcazar vd., 2005: 637)

E) Kaynağa Dayalı Yaklaşım Barney, sadece dış piyasa analizi ile başarıya ulaşılamayacağını, örgütün beceri ve yeteneklerinin, rakipler tarafından taklit edilemez özelliklerinin de analiz edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur

STRATEJİK IKY GELİŞİM SÜRECİ 1900’lü Yıllar  Eylemsel (Operasyonel) Rol  - Veri kaydı ve saklanması  - Gereksinme duyulan bir bilgiye ulaşılması 

STRATEJİK IKY GELİŞİM SÜRECİ 1960’lı Yıllar  Yönetsel  Rol  - Çalışanlarla ilgili yasal sorumlulukların yerine getirilmesi  - Rutin personel işlerinin yönetimi

STRATEJİK IKY GELİŞİM SÜRECİ 1980’li Yıllar  Stratejik  Rol  - Emir-komuta yönetim ile karar sürecine katılım  - Emir-komuta yönetim ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi 

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ‘STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ’ MEHMET DANIŞ 0930229437 KASIM 2010 ISPARTA

 Kaynaklar 1. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/03/2008 67-91 Yrd.Doç. Bülent Bayat              2.   Dr. Bünyamin Akdemir İnönü Üniversitesi, Küresel Rekabet Ortamında İnsan Kaynakları Yönetiminin Değişen Rolü; Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi            3.    Ege Akademik Bakış/ 09 04 2009: 1171-1192, İnsan Kaynakları Yönetiminden Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Dönüşüm            4.    Araş. Gör. Seçil Taştan İnsan Kaynakları Yönetimi’nin Değişen Yüzü; Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi       5.     http://tr.wikipedia.org/wiki/Strateji           6.     http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsan_kaynaklar%C4%B1_y%C3%B6netimi