Hazırlayanlar: Erol GÖNÜL İsmail ÖZDİL Sedat KÖKSALAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-İÇİŞLERİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
Konu: Windows Sistem Araçları
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Tarayıcınızı açıp, web sayfası adresinizi giriniz. (1) Sayfa düzenleyebilmeniz için “Giriş” bağlantısına tıklayınız. Giriş yaptıktan sonra sayfaların içeriğini.
WINDOWS 2000 KURULUMU Kurulum Önyükleme disketleri oluşturmak için Windows 2000 çalıştırıyor olmanız gerekmez. \Bootdisk adındaki dizin Windows 2000 Kurulum.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
OGM SİTESİNDEN GİRİLEREK E-POSTA HESAP ŞİFRESİ DEĞİŞTİRME
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI
WİNDOWS XP GRUP İLKESİ.
Windows 7 kurulum için en az 512 MB ram belleğe ihtiyaç duyuyor
3D EYES 3D EYES KURULUM SUNUMU Murat GÜLCİ
WİNDOWS 7 KURULUM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ WINDOWS 98 KURULUMU VE ÖZELLİKLERİ
Dosya Yönetimi.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
BİLGİSAYARDA DOSYA YÖNETİMİ
NİLGÜN DÜZEN Bilgisayarınızda kayıtlı olan dosyalarınız sizin çok değerli olabiliyor.Bazen bütün anılarınızı, bazen yılların birikimini, bazen.
PROF. DR. NİZAMETTİN ERDURAN YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
İŞLETİM SİSTEMİ.
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
Windows 3-B Çevirme'yi kullanma.:Windows 3-B Çevirme, aralarında hızlı bir şekilde dönmenizi sağlamak için pencerelerinizi üç.
DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Sesli Canlandırmalar Hazırlamak Flash çok farklı formatlarda sesleri çalabilme özelliğine sahiptir. Windows işletim sisteminin ses formatı olan.wav, Macintosh.
YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME
Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemi değildir?
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
DENETİM MASASI.
İşlem Merkezi Yönetimi
Temel belge İşlemlerİ Microsoft Office Word 2007.
VLC MEDİA PLAYER.
İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP
WORD WORD UYGULAMA.
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. YAZILIM Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Temel Bilgisayar Teknolojileri
Yazılım Kululum ve Yönetimi
VERİ KURTARMA.
ANA SAYFA İPUCU GALERİ TEST TREND 5 Ağustos Paylaş 1. Öncelikle buradan Microsoft’un websitesine gidiyor ve kullanmak istediğimiz Windows’un.
FAT VE NTFS DOSYA YAPISI
MİCROSOFT WİNDOWS 8 I.WİNDOWS 8’İ NASIL YÜKLEYEBİLİRİM ?
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ
DOSYA MENÜSÜ.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
Defraggler.
Bilgisayar Donanımı Dersi
::: Soru Numarası Seçin :::
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Dosya Yönetimi.
DOSYA-KLASÖR VE SÜRÜCÜLER
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
İngilizce Eğitim Sistemi Kurulumu
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Sunum transkripti:

Hazırlayanlar: Erol GÖNÜL İsmail ÖZDİL Sedat KÖKSALAN

Windows 95 microsoft tarafından 24 ağustos 1995 yılında büyük bir şov eşliğinde tanıtıldı.

WİNDOWS 95 İlk haftasında milyonun üzerinde satış reklamlarına ulaşıldı. PC’nin bütün imkan ve olanaklarından en iyi şekilde yararlanmamızı sağlayan tamamen grafik öğelerle çalışan bir işletim sistemidir.

Windows 95 Neden İhtiyaç Duyuldu? Windows 95 çıkmadan önce kullanılan windows 3.1’in Ağ olanaklarından yosun olması Çok sayıda görevin kullanılmasındaki karmaşa Pencerelerinin birbiri üzerine açılması ve altta kalan pencerenin kaybolması

Devamı… Dosun yüklü olmasına gerek duyuyor dos üzerinde çalışıyor Birden fazla program birlikte çalıştırılamıyor 16 bit yazılım olması ve çok sayıda eksiklikler bulunması

Windows 95 in getirdiği önemli özellikler Yeni kullanıcı arabirimi(graphic user interface) 32 bit mimari Gerçek çok görevlilik Gelişmiş ağ desteği

Windows 95 Avantajları 32 bitlik bir altyapı sunması Dos’a göre daha hızlı Uzun dosya isimlerine izin vermesi(255 karaktere kadar) Tak ve çalıştır desteği(takılan ses kartını ve modemi otomatik tanıma) Daha iyi bir oyun desteği

Dezavantajları: Sık sık kilitlenmesi ve baştan kurulmak zorunda kalması Virüsler,sistem kırıcılara karşı çok dayanaksız olması. Büyük hacimli işlere uygun olmaması(ınternetveya veritabanı sunucuğu gibi) Güçsüz ve belleği az sistemlerde performans gösteremez

Dos Ortamından Üstünlükleri Dos ta PC bilgisayar ortamı siyah beyaz,öğrenilmesi zor,tamamen kodlara dayalıydı.Windows 95 ile birlikte öğrenilmesi kolay ve son derece renkli pc ortamı oluşturuldu. Dos ortamına göre en büyük avantajı neredeyse her şeyin görsel bir temele dayanıyor olması.

Üstünlüklerin Devamı… Window 95 dos ortamından bağımsız olduğu için dos artık kullanılmaz hale geldi.

Sistem ve Çevre birimi gereksinimi ve desteği MS DOS aygıt sürücüleri calıstırma EVET W16 ayğıt sürücülerini çalıştırma RİSC işlemcilerini destekleme HAYIR Çok işlemci desteği

Uygulama desteği EVET HAYIR WİN32 API (32 bitlik uygulama programları arayüzü) EVET Öncelikli çok görevlilik (işletim sisteminin işlemcinin kontrolünü ele alması) 16 bitlik uygulamaları çalıştırma Multimedia API’leri (farklı formattaki dosyaların bir arada kullanılmasını sagalayan programlama arayüzü) POSIX uygulamaları HAYIR DCOM

Kullanım kolaylığı Kuruluşta otomatik tanıma EVET Yeni arabirim Tak Çalıştır(PnP) Advanced power management (bilgisayarda enerji tasarrufunu saglar)

Dosya sistemi FAT16,FAT32 Platform Sadece intel işlemcilerinde calısır Kullanıcı seviyesindeki güvenlik(C2) yok Maximum işlemci 1

WİNDOWS 95 deki dosya sisteminin özellikleri Dosya ismi 256 karakter uzunluğunda olabilir. Dosya isminde birden fazla boşluk ve nokta kullanılabilir. Küçük büyük harf fark etmez. Özel anlam taşıyan karakterler kullanılmaz.(*,?,”,:,<>)

Windows 95 ile gelen yeni programlar Ofis 95 Word Pad Paint İnternet explorer Paint Shop Pro 3

Windows 95 in kendi sürümleri aralarındaki farklar SR1:Bir yama programıdır. Bu yama, bazı ufak tefek bugları düzeltiyordu. OSR2:Yine bazı bugarın düzeltildiği, Internet Explorer 3'ün eklendiği, , FAT32 desteğinin verildiği sürüm ortaya çıktı. OSR2.1:Bunun OSR2'den tek farkı; yeni anakartlarda bulunan USB veriyolunu destekleyecek USBSUPP:EXE adında bir yazılım içermesidir.

FARKLI KULLANICI PROFİLİ NASIL YARATILIR? WINDOWS 95'i ağ özellikleri ile kurduysanız, Windows 95'i kapatırken ' Tüm programları kapat ve farklı bir kullanıcı olarak oturum aç' seçeneğini işaretleyip sisteme farklı bir kullanıcı adı ve şifreyle girebilirsiniz. Bu seçenekle Windows'u iki farklı şekilde özelleştirmeniz mümkündür. Özellikle evlerde bir PC'yi birden fazla kişi kullanıyorsa bu yararlı bir özelliktir. Ancak bu işlemi yapmadan önce Windows'da birtakım ayarlar yapmanız gerekir:

Devam… Denetim Masası Parolalar'ı çalıştırın Kullanıcı Bilgileri bölümünde kullanıcıların kendi tercihlerini yapabilmeleri ile ilgili seçeneği (2. seçenek) işaretleyin. Bu işlemlerden sonra sistem farklı kullanıcı ismi ile farklı profillerde açılabilecek. Bazı eski ayarları korunmak ve sonradan kişilere göre özelleştirme yapmak istiyorsanız Kullanıcı Bilgisi Ayarları kısmındaki iki seçeneği işaretleyin. Tamam düğmesine tıklayarak Windows'u tekrar çalıştırın.

Windows 95 ’teki Bazı Kolaylıklar Sabit diskin ne kadarı boş kaldı sorusuna cevap bulmanın en kolay yolu; Bilgisayarım (My Computer)’a çift tıklayıp burada istediğiniz herhangi bir sürücünün üzerinde gelmek ve sağ fare tuşuna basıp Özellikler (Properties)’den seçtiğiniz sabit diskin boş ve doluluk oranlarını sayısal ve grafik olarak görmek.

Kolaylıklara devam… Dosyalarınızın içeriğine hızla bakmak istiyorsanız şu kolaylıktan yararlanın: Hızlı Bakış (Quick View) özelliği eğer dosyanın formatını destekliyorsa sağ fare mönüsünü açtıktan sonra Hızlı Bakış’ı seçmeniz yeterli. Ancak bu durumda dosyaların içeriğinde değişiklik yapamıyorsunuz.

Kolaylıklara devam… Birden fazla dosya üzerinde aynı işlemi yapmak istiyorsanız Bilgisayarım (My Computer)’da iken dosyaların etrafına farenin sol tuşuna basılı olarak bir dikdörtgen çizip gruplandırmanız yeterli. Artık seçtiğiniz dosyaların bütününü kopyalayabilir, silebilir, taşıyabilir ve kağıda dökebilirsiniz.

Kolaylıklara devam… Daha hızlı çıkış almak için yazıcınızın ayarlarını değiştirebilirsiniz. Yazıcınızın üzerinde sağ fare menüsünü açın Özellikler komutundan Ayrıntılara bölümüne gelin, Kuyruk ayarları düğmesine basın. Doğrudan Yazıcıya Yazdır seçeneğini aktif hale getirin. Böylece kağıda daha hızlı çıkış alabileceksiniz.

Kolaylıklara devam… Denetim masanızı düzenlemek için; masa üstünde boş bir yere sağ fare tuşuyla tıklayıp özellikleri seçin ve istediğiniz düzenlemeyi yapın. Çöp tenekenizi boşaltmak istiyorsanız sağ fare mönüsünü açıp Geri Dönüşüm Kutusunu Boşalt (Empty Recycle Bin)’ komutunu çalıştırın.

Bu sihirbaz yazılımın diske kurulumu sırasında bize yardım edecektir Bu sihirbaz yazılımın diske kurulumu sırasında bize yardım edecektir.ayrıca sabit diskteki boş alan miktarını gösterecektir.

Kurulacak programın yerleşeceği sürücüyü belirler Kurulacak programın yerleşeceği sürücüyü belirler.C:sabit diskine kurulduğunda çalışma daha başarılı olacaktır.

Dizin seçimine devam: Çünkü bilgisayar ilk açılışta C: sürücüsünü denetler ve burada bulunan sistem dosyalarını çalıştırır. Başka bir sürücünüz bulunduğunda bu sürücünün ismini vererek kurma işleminin buraya yapılmasını sağlamanız,programın çalışmasında sorunlar yaratabilir.

Programı kuracağınız sabit diskinizdeki yer durumuna veya kullanım amacına göre hangi seviyeyi seçeceğinizi bu pencereden yapabilirsiniz.

Lisanslı kullanıcı olduğunuzda size verilen şifre/anahtar numaralarının girilmesinde kullanılır.

Kutucuklara gerekli kimlik tanımlamaları yapılır.

Donanımda bulunana parçaların bir listesi yukarda verilmektedir Donanımda bulunana parçaların bir listesi yukarda verilmektedir.Özelliğini değiştirmek istediğinizi öğeyi seçip değiştirebilirsiniz.

Bu pencere başlangıç disketi yaratıp yaratmayacağımızı sorar Bu pencere başlangıç disketi yaratıp yaratmayacağımızı sorar.Amaç ilerde çıkabilecek arızalara müdahale etmek içindir.

Sistemin program dosyaları sabit diskinize yüklenecek ve çalışır hale gelecektir

Windows 95 İle Gelen Kullanıcı ara yüzü

Dinlediğiniz için teşekkürler Soru ve yorumlarınız?