Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP"— Sunum transkripti:

1 İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP
HASAN ÖZER

2 İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı
İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını ve donanım ile yazılım birimlerinin etkin bir biçimde kullanılmalarını sağlayan sistem programları topluluğuna denir.

3 Bilgisayar Sistem Katmanları
Fiziksel Birimler Microprogram Makine Dili İşletim Sistemleri Networks 4. Kuşak Diller, Editörler,Derleyiciler Uygulama Yazılımı

4 WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMLERİ
OS/2 WİNDOWS 3.1 WİNDOWS 3.11 WİNDOWS 95 WİNDOWS 98 WİNDOWS ME (Millennium Edition) WİNDOWS 2000 WİNDOWS XP WİNDOWS VİSTA WİNDOWOS NT

5 DİĞER İŞLETİM SİSTEMLERİ
NOVELL NETWARE UNİX LINUX SOLARİS MAC/OS

6 MASAÜSTÜ (Desktop) ve KLASÖR/DOSYA Kavramlarına Giriş

7 Klasör ve Dosya Mantığı
Klasör, bir programa ya da herhangi bir uygulamaya ait dosyaların başka dosyalarla karışmasını engellemek; aradığımız dosyaları daha kolay bulabilmek amacıyla disk içerisinde oluşturduğumuz bölümlerdir. Klasörlerin içerisine açılan başka bir klasöre de alt klasör denir. Klasörün simgesi aşağıdaki gibidir.

8 Klasör ve Dosya Mantığı
Dosya, verilerin bilgisayarda manyetik ortama kaydedildikleri yapıdır. Dosyaların bir ismi ve uzantısı vardır. Dosyalar oluşturuldukları uygulama programlarına ya da programlama dillerine göre uzantı alırlar. Örneğin Word programında oluşturulan dosyaların uzantıları “DOC” tur.

9 Görev Çubuğu Windows işletim sisteminde amaç, bilgisayarı günlük hayatımıza indirgeyebilmek olmuştur. Bu nedenle günlük hayatımızda olduğu gibi, aynı anda birden fazla işlem gerçekleştirebilmek üzere tasarlanmıştır. Örneğin; yazımızı yazarken müzik dinleyebilmeliyiz. Görev Çubuğu Windows’ta birden fazla işlem gerçekleştirilirken bunların yönetilmesini sağlayan çubuğa verilen addır. Görev çubuğu üzerinde

10 Görev Çubuğu 1.) Başlat Düğmesi
2.) IE (Internet Explorer), Masaüstü Göster, Outlook ( , Ajanda, vs.) 3.) Aktif programların simgeleri 4.) Klavye seçimi, Ses Ayar, Saat/Takvim, Arka planda çalışan program simgeleri. Görev Çubuğu Özellikleri (Başlat-Ayarlar’ dan)

11 MASAÜSTÜ (Desktop)

12 Masaüstü simgeleri Bilgisayarım
Bilgisayarım seçeneği kullanılarak sabit disk, disket ya da CD içinde bulunan dosya ve dizinlere ulaşılır. “Bilgisayarım’a Fare sol tuşu ile çift tıklandığında bilgisayarım penceresi açılır. Bilgisayarla ilgili düzenlemeler yapmak, sürücü işlemlerini, dosya ve klasör işlemlerini gerçekleştirmek için “Bilgisayarım” kullanılır.

13 Bilgisayarım Bilgisayarım

14 Belgelerim Çeşitli programlarda kaydedilen dosyaların saklandığı Windows tarafından oluşturulan bir klasördür. Word’de, Excel'de oluşturulan dosyalar ya da Paint’te oluşturulan resimler kaydedildiğinde bu klasör içinde saklanır. Bu simge kullanıcı adı altında yer alan “Belgelerim” klasörünün kısayoludur.

15 Geri Dönüşüm Kutusu Bilgisayarda silinen dosyalar yeniden kullanılmak istenebilir düşüncesiyle Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilir. Geri dönüşüm kutusu boşaltılmadıkça silinen dosyalar geri dönüştürülebilir.

16 Ağ komşuları Ağ aygıtları kurulmuş bilgisayarlarda yer alan standart simgedir. Ağ komşuları seçeneği ile ağ içinde bulunan paylaşım verilmiş olan tüm bilgisayardaki klasör ve dosyalar ile yazıcılar ortak kullanılabilir.

17 Masaüstü Ayarları

18 Masaüstü Ayarları mause sağ tuşuna tıklayın ve özellilere tıklayın

19 Masaüstü Ayarları

20 Masaüstü Ayarları Temalar:
Görüntü özelliklerine ilişkin tüm yapılandırmanın değiştirildiği seçenektir. Seçilen tema ile masaüstü Arka Planı, Ekran koruyucu, görünüme ilişkin simgeler ve renklerin tümü değişir. b. Masaüstü: Masaüstünde görüntülenecek Duvar Kağıdı ve biçimi, masaüstünde görünecek simgeler ve biçimleri belirlenir.

21 Masaüstü Ayarları c. Ekran Koruyucu: Bilgisayarda belli bir süre hiçbir işlem yapılmadığında,bilgisayardan uzaklaştığınız kabul edilebilir. Uzaklaştığınızda ekrandaki bilgilerinizi başkalarının görmesini engellemek için ekranı kapatan ya da bilgilerin görünmesini engelleyen canlandırmalar ekran koruyucu olarak adlandırılır. d.Görünüm: Windows pencerelerinin standartlarını değiştirmemizi sağlar. Aktif, pasifpencereler ve masaüstü renkleri, yazı tipi boyutları belirlenir. e. Ayarlar: Görüntüde renk kalitesi, ekran alanı belirlenir.

22 PENCERE (Windows) YAPISI
Wordpad üzerinde uygulamalı gösterim Başlık Çubuğu Kapat, Küçült, Tam Ekran, Önceki Boyut düğmeleri Ana menü Araç Çubukları Durum Çubuğu Pencere Taşıma, Boyut Değiştirme

23 BAŞLAT MENÜSÜ

24 BAŞLAT MENÜSÜ 1.) PROGRAMLAR
MS-DOS, Windows Gezgini ve Sonradan Yüklenen Program Kısayolları Başlangıç Donatılar & Önemli Programlar Hesap Makinesi, Not Defteri, Wordpad, Paint Eğlence > CD Okuyucu, Windows Media Player (Müzik-Video Dosyaları) İletişim, Internet Araçları, Oyunlar Sistem Araçları > Disk birleştiricisi

25 BAŞLAT MENÜSÜ 2.) BELGELER (Son açılan dosya adlarını gösterir, tıklayarak tekrar açabiliriz) 3.) AYARLAR (Denetim masası ile Windows ayarları yapılır) 4.) ARA (Dosya ya da klasörleri arayıp bulmayı sağlar, * joker karakteri aramada kolaylık sağlar, örneğin Uyg*.Doc = Uyg ile başlayan ve uzantısı doc olan tüm dosyaları arar ) 5.) YARDIM 6.) ÇALIŞTIR… (Örn : Notepad.Exe) 7.) BİLGİSAYARI KAPAT


"İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları