Ocak 2009 1©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®. 2009 Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MATEMATİĞİN HAYATIMIZDA ROLÜ VAR MIDIR?
Advertisements

Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!
İLETİŞİM NEDİR? İletişim,nesnel kriterlere dayalı aktaranın ve algılayanın,algısından bağımsız olan bilginin ve kişilerin özelliklerinin ifadesi olan duygu.
May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!
Kalibrasyon.
Simetri ekseni (doğrusu)
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
YAPACAĞINIZ İŞE HAKİM OLUN
4.sınıf matematik soruları
DİNLEYİN ! GRUP ÜYELERİNİN BİRBİRLERİNİ DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN ! DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN !
İLETİŞİM BECERİLERİ SEMİNERİ
ÜÇGENİN KENARLARI ARASINDAKİ BAĞINTILAR
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul.
SUNUMLARLA MATEMATİK SAYESİNDE MATEMATİK BİR KABUS OLMAKTAN ÇIKACAK.
Acikogretimx.com Açıköğretim sistemi hakkında temel bilgiler 2009.
Yapma İradesini Geliştirmek Prof. Dr. Ali ŞEN. İnsanların %90’ı Yapma İradelerini Geliştirmek için çaba göstermiyorlar, Yapma İradesi gelişmemiş insanlar.
Çocukların ev hayvanlarına ve sürüden ayrılmış hayvanlara bakış açısı The Grammare Junion School Sınıf 6B.
BASINÇ SORULAR.
Güvenlikçiden YK Bşk.na Bir kuruluşta en alttan en üste bilgi katma değeri yaratma örnekleri.. Sayfa ve satırları lütfen enter tuşuyla ilerletiniz..
Küreselleşme ve Çözüm Kabiliyeti Rev 2 – Temmuz 2014 ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®
Ekim 15, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, Sorunların kendileri Cevaplar De ğ ildir..
1/22 GEOMETRİ (Üçgen-Çember-Cisimler) Üç kenarı ve üç köşesi olan kapalı şekillere ne denir? Kare Dikdörtgen Üçgen Çember A B C D.
Sevgili günlük, Bugün çok yoruldum. Neden mi bugün hem eğlendik hem öğrendik… Merak mı ediyorsun? Peki anlatayım…
ÇOKGENLERİ SINIFLANDIRALIM
Karenin Çevre Uzunluğu
Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?
İLETİŞİM ENGELLERİ.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
ALAN BİRİM KARE m2.
AÇI ÇEŞİTLERİ Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşim kümesine denir. Dar Açı: Ölçüsü 90° den küçük olan açılra denir.
30-Tem-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Niçin zor öğreniyoruz? Madem hepimiz –doğuştan- birer öğrenme uzmanıyız o halde niçin zor öğreniyoruz?
Hazırlayan: HÜLYA KÜÇÜK
KONU: ÖLÇÜLER.
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
TÜKETİCİ HAKLARI BİZİM AFACAN ile UZMAN ÖĞRT.Erdoğan GÜL
İLETİŞİM SORUNLARI.
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Her alandaki “doğru”lar insanlık tarihinin birikimi olarak biliniyor. Ama bunlar, neyin nasıl yapılacağını söylemiyor.
March 2, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Üçgenin Çevresi Ve Özellikleri”
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
Bölüm 5 HAREKET KANUNLARI
Değerli Dostlar, bizim gibi “orta yaş” delikanlılarının daha ileri yaşlarda hafıza ile ilgili problemler yaşamaması için uzmanlar fırsat buldukça sayısal.
SİMETRİ 3.Sınıfa hazırlık
Sorun Stok Etkisi Rev Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir,
Sorun Çözme  Karmaşıklık  Enerji İhtiyacı  Parçalanma.
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
Onları sevdiğinizi ve onların iyiliğini kendi iyiliğiniz kadar önemli olduğuna ilişkin açık bir mesaj verebilirsiniz.
SİMETRİ 3.Sınıfa hazırlık
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Yargılarımızın doğruluğuna güvendiğimizde, bilgi edinme kanallarımızı (dolayısıyla merakı) kapatırız. Bir çeşit.
HOŞGELDİNİZ.
Sömürü algoritması Birilerinden, sömürü yoluyla değer transfer etmek isteyenler için altın kurallar(!)
ÜÇGEN Üçgen prizma şeklindeki cisimlerin alt ve üst yüzeyleri üçgensel bölgedir. Üçgensel bölgeyi çevreleyen kapalı şekil ise üçgendir. Üçgen prizma.
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
Sorun Stok Etkisi. Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir, 2. Gücünüz azalacağı.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
AHLAK NEDİR?.
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
VERİMLİ VE PLANLI DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NİHAT HASPOLATB.MUSTAFA YAĞMUR Rehb.ve Psi.Dan. Rehb.ve Psi.Dan.
CREATIVITY &PROBLEM SOLVING Brainstorming, Questions, Hats
“Ne yapmalı?” yerine “ne yapmamalı?” Bir paradigma değişimi önerisi... Ocak 2016© Copyright SMUH®,
KİŞİSEL BAŞARI TEKNİKLERİ
ÖZEL AÇILI ÜÇGENLER ÜÇGENİ Özellik: *** 30 un gördüğü a ise 90 ın gördüğü 2a dır. *** 30 un gördüğü a ise 60 ın gördüğü.
Sunum transkripti:

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser tahminle %1’i “etkilesim”dir. Niçin????

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Etkileşim İki kişinin;  doğru – yanlış (akil boyutu)  iyi – kötü (ahlak boyutu)  güzel – çirkin (estetik boyutu) açılarından değer yargılarını askıya alarak iletişim kurmaları “etkileşme” olarak adlandırılıyor (deferred judgement).

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® “Fikir sahiplenme”… o Uzlaşma, önündeki engelleri kaldırarak sağlanabilir. o En önemli engel, “fikirlerin sahiplenilmesi” denilebilecek olgudur.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Fikirler niçin sahiplenilir? Çünkü: o Çok sayıda seçenek arasında kararsızlık korkusunu yener, o Her fikir bir kimliktir ve de bedavadır, o Fikirsizlik toplumda yadırganır, o Her insan, rol model olarak benimsediği kişilerin fikirlerini de benimsemek eğilimindedir, o Sahiplenen, sahiplendiği fikri destekleyecek kanıt üretmek, bulmak, görmek eğilimindedir, o Sahiplenilen fikir kısa süre içinde ona uymayanları süzüp atan bir filtreye dönüşür, o Ve en önemlisi…..

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Ve en önemlisi: insanlar, fikirsizlik (askıya alınmış yargılar) durumundaki merak ve üretkenliği -çoklukla deneyimlememiş olabilirler.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Eğer: Değer yargıları -ve onlardan oluşan fikirler- askıya alinabilirse kişiler arasındaki görüşmeler verimli ve yaratıcı sonuçlar üretecektir. Askıya almak: İyi ama nasıl?

Her bilinen öğrenmenin önünde bir engeldir. “Öğrenmemi engelleyen tek şey aldığım eğitim olmuştur” Albert Einstein

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Birkaç soru! Bir üçgenin iç açıları toplamı ne kadardır? İki adet birer litrelik sıvı tek kaba konulsa kaç litre olur? Bir kağıt 50 defa katlanınca kalınlığı ne olur? Teflon bilinen en düşük sürtünme katsayısına sahip maddedir. Daha küçüğü olabilir mi? Dalgasız (durgun) bir denizin yüzeyinde çukur olur mu? Bu sorulara verilebilecek yanıtlardaki olası yanılmaların nedeni nedir?

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Birkaç cevap! Bir üçgenin iç açıları toplamı ne kadardır? Üçgenine bağlıdır. Düz yüzey üzerine çizilirse 180, eğri yüzey üzerine çizilirse yüzeyin eğriliğine bağlı. İki adet birer litrelik sıvı tek kaba konulsa kaç litre olur? Sıvısına ve sıvıların koşullarına bağlıdır. 1 lt su + 1 lt şarap < 2lt sulu şarap 1 lt su (20 0 C) + 1 lt su (25 0 C) > 2 lt su ( C) Bir kağıt 50 defa katlanınca kalınlığı? 2 49 x 0.1mm=56,295,000 km Teflon bilinen en düşük sürtünme katsayısına sahip maddedir. Daha küçüğü olabilir mi? Evet, gözyaşı. Dalgasız (durgun) bir denizin yüzeyinde çukur olur mu? Deniz dibindeki çukurluklar nedeniyle (g) her yerde aynı (9.81 m/sn 2 ) değildir. Derin çukurların olduğu yerlerde 9 çok büyüktür. Oralarda deniz farkedilir ölçüde çukurdur.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Tüm bildiklerimiz ancak “belirli koşullar altında” geçerli Hemen hemen tüm bildiklerimiz bu tür güvensizlikler içerir. Bu koşullar altında “iddia ediyorum ki….” denilebilecek bir şey kalıyor mu?

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Bildiklerimiz yanıltıyor! Merak ettiklerimiz bilmediklerimiz dir. Merak etmediklerimiz bildiklerimiz (öyle sandıklarımız). Merak ise yaşamın esası. Bildiklerimiz dar bir çerçeve oluşturuyor.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Daha da açıkçası! “Biliyoruz” varsayımları, sistemlere bütünsel bir çerçevede bakamayışın temel nedeni olabilir mi? Sonuç: Bir şey yapmak isteyenler öncelikle bildiklerinden kuşkulanmayı öğrenmelidirler. Bu, TAM ÖZGÜRLÜK denilebilecek bir durumdur.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® O halde: En güvenli yol, sorunları anlamaya ve onlara çözüm geliştirmeye çalışırken önümüzdeki başlıca engel, bildiğimiz varsayımıyla bakmayı reddettiğimiz yönlerdir. Askıya alınmış yargılar görebilmemizi sağlar.

Teşekkür ederiz