Türleşme Mekanizmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doğal Seleksiyon ile Evrim Teorisi
Advertisements

Evrim Teorisi: Totoloji Problemi ve Bilimsellik Sorunu
BİTKİ BİYOCOĞRAFYASI BİTKİ BİYOCOĞRAFYASININ BAZI İLKELERİ (Good 1931 ve Mason 1936’ya göre) Ortam ile ilgili ilkeler Bitki cevapları ile ilgili ilkeler.
BÖLÜM 2. EVRİM ÖRÜNTÜSÜ Evrimsel Analiz sayfa 37-72
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
MAYOZ BÖLÜNME
EVRİMSEL DEĞİŞİM MEKANİZMALARI
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
Biyoteknoloji ve Genetik
Evrimsel Biyocoğrafya
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
EVRİM VE CANLILARIN OLUŞUMU İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER
MODİFİKASYON ve MUTASYON
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
Yaşam ağacı: Sınıflandırma ve Filogeni
FİLOGENETİK VE BAZI ÖNEMLİ KAVRAMLAR
Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
EVRİMİ DESTEKLEYEN DELİLLER
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
Hafta 11: Türlerin Kökeni
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
!!!! "Bir maytap, ampulden daha parlak bir ışık verebilir ama onu sokağınızı aydınlatmak için kullanamazsınız. Çünkü; yeterince uzun süre yanmaz. Başarı.
155. Yılında Evrimi Saygıyla Anarken
KALITIM.
KALITIMIN KROMOZOMAL TEMELİ
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
Türlerin Kökeni-Darwin Devrimi
ŞEKİL 8.4 Bir kuş, uygun habitat ve besin arama yerini, yerel bir seviye (sol üst), bir ara peyzaj seviyesi (bir ağaç üzerinde tüneme, ortada)
EVRİMİN MEKANİZMALARI
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
Darwin evrim teorisini ortaya sürmeden önce doğal bilimler teolojinin ve yaratılış kavramlarının etkisi altında kalmıştır.Buna göre, bütün türler bugün.
 Bunların dışında ; eksik ya da fazla organlılık, genetik hastalıkların ve kanser çeşitlerinin tümü mutasyondur.  Mutasyonlar genellikle zararlıdır.
Tek-gen Hastalıkları.
Popülasyon Genetiği & Akraba Evliliği
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
POPULASYON GENETİĞİ.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
MAYOZ BÖLÜNME.
Biyoteknoloji ve Genetik II
Eşeysiz Üreme
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
Hayatın Başlangıcı Bu konuda birçok görüş ve hipotez vardır.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-V
CANLıLARıN SıNıFLANDıRıLMASı. Canlılar benzer ve farklı özelliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma denir. Sınıflandırma bilimi: Sistematik.
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

Türleşme Mekanizmaları Bölüm 16 Sf. 605-623

Tür Tür = Lat. Species : Çeşit Tüm bağlamlar için kullanılacak bir tanım yoktur.

Tür Biyolojik Tür Kavramı: Türler gerçekte ya da potansiyel olarak birbirleriyle çiftleşerek üreyen doğal toplum gruplarıdır ve böyle diğer türlerden üreme yalıtımı ile ayrılmıştır (%100 bir ayrım söz konusu olamaz) (Mayr). Corvus corax Corvus corone Corvus cornix

Biyolojik Tür Kavramı Eşeyli canlılar için geçerlidir. Kısa zaman aralıkları için geçerlidir.

Tür Filogenetik Tür Kavramı: Bir tür, toplumların ya da canlıların oluşturduğu tek bir soy hattıdır; benzeri diğer soy hatlarından olan ayrımını korur ve kendi evrimsel eğilimlerine ve tarihsel sonuna sahiptir (Wiley)

Türleşme süreci Türleşme iki aşamalı bir süreç olarak düşünülebilir. Yayılma vikaryans ve poliploidi gibi büyük çaplı kromozomal değişimler nedeniyle populasyonların ayrılması (genetik izolasyon) Doğal seçilim, eşeysel seçilim, genetik sürüklenme ve mutasyonlar nedeniyle farklılaşması

Fiziksel izolasyon Ayrı yurtlu (allopatrik) türleşme Coğrafi bir engelden dolayı aralarındaki gen alışverişi yok sayılabilecek seviyelerde olan toplumlar arasında üreme yalıtımının evrimleşmesidir.

Ayrı yurtlu (allopatrik) türleşme Başlıca türleşme modelidir. Coğrafi uzaklıkla değil, bireylerin ya da eşey hücrelerinin hareketinin kısıtlanması ile tanımlanır. İki yolla gerçekleşir Çevre yurtlu türleşme (Dispersal) Toplumsal yalıtımla türleşme (Vikaryans)

Ayrı yurtlu (allopatrik) türleşme Yayılma (Dispersal) nedeniyle coğrafi izolasyon Yayılma yoluyla yeni habitatlara yerleşme Örn: Hawaii meyve sinekleri

Ayrı yurtlu (allopatrik) türleşme Ayrılma (Vikaryans) nedeniyle coğrafi izolasyon Örnek: Atlantik ve Pasifik okyanuslarının Amerika kıtası ile ayrılması sonucu deniz populasyonlarının farklılaşması

Ayrı yurtlu (allopatrik) türleşme Diana Dodd’un Drosophila deneyi

Farklılaşmaya neden olan mekanizmalar Genetik sürüklenme Genetik sürüklenme bir populasyonda allel sıklıklarının bir kuşaktan bir kuşağa rastlantısal olarak değişimidir. Bu değişiklikler kuşaklar boyunca birikerek çok önemli farklılıklara neden olabilir. Doğal seleksiyonla birlikte genetik sürüklenme toplumlarda bir allelin yerine diğerinin geçmesinin en önemli nedenlerindendir.

Farklılaşmaya neden olan mekanizmalar Doğal seleksiyondan farklı olarak genetik sürüklenme uyarlanmaya neden olmaz. Genetik sürüklenme bazı allellerin sabitlenmesine yol açarken bazılarını toplumdan silinmesine yol açar. Genetik sürüklenme yoluyla evrim küçük toplumlarda büyük toplumlara göre daha hızlı ilerler.

Farklılaşmaya neden olan mekanizmalar Doğal seçilim Ayrılan populasyonlar yeni bir çevreye yerleştiği ya da yeni bir kaynağı kullanmaya başladığı zaman doğal seçilim farklılaşmada etkili olur

Farklılaşmaya neden olan mekanizmalar Eşeysel seçilim Doğal seçilimin bir şeklidir Bireyler arasında eş edinebilme yeteneğindeki farklılığın bir sonucu olarak ortaya çıkar