SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Schengen Antlaşması 14 haziran 1985
Advertisements

Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinde İzlenen Politikalar
Avrupa Birliği.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
TÜRKİYE – AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ve MÜZAKERE SÜRECİ
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
Giriş Osmanlı Devleti Tanzimat'tan sonra tercihini Batı'dan yana yapmıştır. Cumhuriyet'le birlikte bu tercih, daha da somutlaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan.
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
AVRUPA BİRLİĞİ.
TÜRKİYE’NİN DEVLET YARDIMLARI ALANINDA AB MÜKTESEBATINA UYUMU İktisadi Kalkınma Vakfı 11 Aralık 2009 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyelik Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
ULUSLAR ARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLER
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
AVRUPA BİRLİĞİ (EUROPEAN UNİON) Avrupa Birliği 1994’e kadar Avrupa Topluluğu ya da Avrupa Ortak Pazarı ifadeleri ile anılmıştır. Bu topluluk 6 ülkenin.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİ VE EĞİTİM POLİTİKASI
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİ. "Türkiye’ye evet: Bunu tereddütsüz söylüyorum çünkü, Avrupa’nın geleceğinin Türkiye’den geçtiğine her geçen gün daha fazla inanıyorum.
Özlem Keçim.
AVRUPA BİRLİĞİ GENİŞLEME SÜRECİ MUSTAFA KAHRAMAN.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Türkiye İçin Tam Üyelik Alternatifleri Nelerdir?
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AVRUPA B İ RL İĞİ VE TÜRK İ YE İ L İ ŞK İ S İ Ahmet Dragu ş a
AB-TÜRKİYE SERÜVENİ.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
ZİYNET BERİL DİREKEL: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TARİHSEL GELİŞİMİ PİROS ALP: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL KURUCU ANLAŞMALARI EMİNE AKPINAR: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÖRGÜT.
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ İLİŞKİLERDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR MÜZAKERE SÜRECİ MUSTAFA ÜNAL

AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ AB’nin temelleri, 1951 yılında Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg tarafından imzalanan Paris anlaşmasına dayanmaktadır. Bu anlaşma ile, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur. Ana fikir, “uluslar üstü kurumlar” türü bir yönetim yapılanması oluşturmaktı.

AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ Aynı 6 ülke tarafından 1957’de yapılan Roma Anlaşması ile: a) Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) b) Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu hayata geçirilmiştir.

Daha sonra Maastricht Anlaşması (1993) ile Topluluk AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ Avrupa Topluluğu (1965) Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (1951) 2. Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (1957) 3. Avrupa Ekonomik Topluluğu (1957) Daha sonra Maastricht Anlaşması (1993) ile Topluluk AVRUPA BİRLİĞİ adını almıştır.

TÜRKİYE – AB İLİŞKİLERİ SÜRECİ

İLİŞKİLERİN KRONOLOJİSİ 1959: AET’ye ortaklık başvurusu. 1963: Ankara Antlaşması 1982: Türkiye ile İlişkiler donduruldu. 1986: İlişkiler canlandırıldı. 1987: Tam üyelik başvurusu 1989: Başvurunun kabul edilmemesi

İLİŞKİLERİN KRONOLOJİSİ 1995: 1/95 sayılı Gümrük Birliği Kararı 1996: Gümrük Birliğinin yürürlüğe girmesi 1997: Lüksemburg Zirvesi- Türkiye aday ülkeler arasında sayılmadı. 1999: Helsinki Zirvesi – Adaylığın tanınması

İLİŞKİLERDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR EKONOMİK SORUNLAR TÜRKİYE’NİN DIŞ İLİŞKİLERİ TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL VE TARİHSEL KİMLİĞİ

17 ARALIK ZİRVESİ 17 Aralık 2004 tarihinde toplanan AB Konseyi (Zirve) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 3 Ekim 2005’te başlatılmasına karar vermiştir.

3 EKİM 2005 MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI Avrupa Birliği Konseyi 03 Ekim 2005 tarihinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını kararlaştırmıştır. Müzakerelerin hedefi Türkiye’nin Birliğe katılımıdır. Müzakerelerin hızı ve başarısı Türkiye’nin ilerlemesine ve kaydedeceği gelişmelere bağlı olacaktır.

Müzakere Sürecinde Son Durum Ülkemiz yaklaşık 40 yıldır Avrupa Birliği Üyesi olmaya çalışmaktadır.Nitekim hala adaylığımız kabul edilmemiş ve sürekli yeni düzenlemeler beklemektedirler. Bugün, tamamen siyasi nedenlerden ötürü üye devletlerin, 18 başlığın açılmasını engellemesi müzakerelere hızını kaybettirmekte ve ilişkileri karşılıklı ilgisizliğe mahkûm etmektedir. Bu açıdan müzakere sürecinin Türkiye için olumlu gittiğini söylemek şu an için mümkün değildir.