MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN HALLERİ.
Advertisements

4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ORMAN HAFTASI.
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
MADDEYİ TANIYALIM.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Çevremizdeki Canlılar
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
MADDEYİ TANIYALIM.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
MADDEYİ TANIYALIM.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Çevremizdeki Canlılar
SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM
Doğal ve Yapay Maddeler
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
ISI VE SICAKLIK.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR…
MADDENİN DEĞİŞİMİ. * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
* Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri içine katılan.
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
MADDEYİ TANIYALIM.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
Çevremiz neden kirlenir?
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
YÖNDER OKULLARI İZMİR HAZIRLIK SINIFI.
MADDE VE DEĞİŞİM.
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
Maddeyi Tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU SUNUMU GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU SUNUMU.
Sunum transkripti:

MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir. 2)Doğa olayları maddeyi değiştirir.

1)İNSANLAR MADDEYİ İŞLEYEREK DEĞİŞTİRİR. DOĞAL MADDE Doğada var olduğu gibi bulunan,insanlar tarafından hiçbir değişime uğramamış maddelerdir. Bu tür maddelere ham madde de denir. Kömür Üzüm

Doğal maddeler, çeşitli ürünleri elde ederken ham madde olarak kullanılır. Örneğin, pamuklu kumaşın ya da pamuk ipliğinin ham maddesi pamuktur. İşlenmiş Maddeler: Doğal maddelerin insanlar tarafından fabrika, atölye vb. yerlerde işlenmesiyle elde edilen maddelerdir. Pamuktan yapılan kumaş ya da iplik işlenmiş maddedir. İşlenmiş ürünlerin yapımında kullanılan maddeler malzemedir.

Doğal maddenin işlenmesiyle elde edilen madde yine doğaldır. Pamuktan yapılan iplik, kumaş, bluz birer işlenmiş doğal maddedir. Pamuk ipliğinin ürünü olan kumaş ve bluz son üründür. Buğday ve unun işlenmesiyle elde edilen ekmek de son üründür. Ekmek, tatlı için kullanıldığında malzeme de olur.

İŞLENMİŞ MADDE Doğal maddelerin insanlar tarafından şekli değiştirilmek suretiyle işlenmesi sonucu ortaya çıkan maddelerdir. ÖRNEK: Ağacın işlenerek masa olması.

YAPAY MADDE Doğal maddelerin benzeri olarak insanlar tarafından yapılan ham maddelere denir. Sığır derisi doğal bir maddedir. Deri ayakkabı insanlar tarafından yapılan yapay bir maddedir.

Ağaçtan elde edilen doğal tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir Ağaçtan elde edilen doğal tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir. Sunta, odun talaşının yapıştırılıp sıkıştırılmasıyla elde edilir.

2)DOĞA OLAYLARI MADDEYİ ETKİLER Sıcaklık değişimleri : Yağmur Rüzgâr Deprem maddenin değişiminde rol oynarlar. Sel Buzlanma

DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI Dünya üzerinde tüm kaynaklar,biz canlıların sunulmuştur.Hemen hemen yaşamımızın her alanında,doğal kaynaklara gereksinim duyarız. Öyle ise doğal kaynakların korunması hususunda en büyük görev biz insanlara düşmektedir.Bizler bir birey olarak üzerimize düşen görevleri yapmalıyız.

Bu görevlerden bazıları: Doğal yada yapay, kullandığımız madde atıklarını geri dönüşüm kutularına atmalıyız. İsraftan kaçınmalıyız. Çevre temizliğine önem vermeliyiz.