DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ 2013772013 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
Advertisements

PROTOKOL, AĞ YAPILARI.
OSI Referans Modeli Açık Sistem Bağlantıları (Open Systems Interconnection - OSI ) Bilgisayarlar arası iletişimin başladığı günden itibaren farklı bilgisayar.
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Metin Akbulut.
AĞ TEMELLERİ Hazırlayan:Akif GÖKÇE.
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Ağ Donanımları Cihazlar
TEMEL AĞ TANIMLARI.
Ağ Cihazları  Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden.
Ağ Donanımları Cihazlar
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HATİCE TÜLÜCÜ CEİT 316.
Bilgisayar Ağ Sistemleri
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Yerel Alan Ağları.
Modem Nedir ? Bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlayan cihazdır.
Ünite 11 bilgisayar ağları
Ağ Topolojileri.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İnternet ve e-posta Yönetimi
ARP DİNLEME.
Open Systems Interconnection
Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN
Ağ Donanımları II Donanım Cihazları
Ünite 11 BİLGİSAYAR AĞLARI
AĞ TEMELLERİ.
Ağ Topolojİlerİ.
2. HUB nedir? Swich nedir? Farkları nedir?
Ağ Donanımları Cihazlar
Öğr. Gör. Murat ASLANYÜREK
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
NETWORK TOPOLOJİLERİ 1) Fiziksel Topolojiler 2) Mantıksal Topolojiler
Anahtar link-katmanı cihazı: hublardan daha zeki, aktif rol üstlenir
Bilgisayar Ağları Emre ÜNSAL Dokuz Eylül Üniversitesi
Ağ Cihazları.
AĞ TOPOLOJİLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
AĞ CİHAZLARI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Ağ Topolojileri.
Ağ Bağlantı Cihazları.
Ağ Donanımları Cihazlar
ORDU BAŞÖĞRETMEN ANADOLU LİSESİ
AĞ DONANIMLARI Marmara BÖTE, 2012 – Osman Ay.
Ağ nedir?_____________________
Chapter 3. Ağ Donanımları
Ethernet Anahtarlama.
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
AĞ DONANIMLARI Niğde Üniversitesi
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Ağ Donanımları Cihazlar
Temel Ağ Cihazları.
Ağ Donanımları Öğr.Gör.Şirin Karadeniz. Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince olanıdır. Bakır tellerden ve üzerinde manyetik.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
AĞ TEMELLERİ.  Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır.
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Ferdi DOĞAN.
ALİ ÖRTÜL BİLİŞİM NOTLARI
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
A Ğ D ONANıMLARı C IHAZLAR Canan BAKIR Feride KAYA
A Ğ D ONANıMLARı C IHAZLAR Canan BAKIR Feride KAYA
Ağ Donanımları Cihazlar
Ağ Temelleri 2. Hafta Dersi -Ağ nedir? -İletim Yöntemleri -Ağ Topolojileri
OSİ Modeli.
ETHERNET KARTI(AĞ KARTI)
Ağ Topolojileri.
Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları.
Sunum transkripti:

DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ 2013772013 

Katman 3 Switchler (Layer 3 Switch) 1.1 Anahtarlama cihazı (switch) http://bidb.itu.edu.tr/seyirdefteri/blog/2013/09/07/temel-a%C4%9F-cihazlar%C4%B1 1.2 Switch http://www.eee.metu.edu.tr/~eekmekci/documents/networkdevices.pdf 1.3 Katman 2 Switch (Layer 2 Switch) 1.4 Katman 2 Switch Türleri 1.5 Katman 3 Switchler (Layer 3 Switch) 2.1 Köprü (Bridge) 2.2 KÖPRÜ (BRİDGE) 2.3 NIC (Ağ Arabirim Kartı)

1.1 Anahtarlama Cihazı (Switch) : Anahtarlama cihazları da göbek(Hub) gibi kendisine bağlı bilgisayarlara yol sunar. Ancak göbek cihazlarından farklı olarak anahtarlamalı olarak yol sunarlar. Ağ yapısına dahil iki bilgisayar birbiri ile haberleşirken anahtarlama özelliğinden dolayı diğer bilgisayarlar da aralarında iletişim kurabilirler. Bundan dolayı göbek cihazlarına göre daha yüksek performans gösterirler. 8 ile 48 arasında değişen port sayısına sahip ve şaseli modelleri vardır. Şaseli anahtarlarda gerektiğinde port eklenebilir. OSI modelinde 2. katman cihazlarıdır. Paketleri MAC adreslerine göre yönlendirirler ve MAC adreslerine bağlı çarpışma alanları ayırırlar. Ağları birbirinden yalıtılmış kanallara bölerler ve özel bir durum olmadığı sürece gönderilen paket diğer kanallara karışmadığından trafiği bozmaz.

1. 2 SWITCH Akıllı HUB’da denir. Fakat HUB’dan daha pahalıdır 1.2 SWITCH Akıllı HUB’da denir. Fakat HUB’dan daha pahalıdır. Gelen bilgileri sadece belli bir bilgisayarlara gönderir. Ağ durumunu izler, veriyi gönderip, iletim işleminin yapılıp yapılmadığını test eder.

Switch Modeli :

HUB VE SWITCH HUB SWITCH

Switch İle Ağda Bölümleme

Switch Veri Akışı

1.3 Katman 2 Switch (Layer 2 Switch) OSI’nin 2. katmanında çalışır. Topolojinin merkezinde yer alarak gelen bilgiyi ilgili terminale yollar. Aynı anda birden fazla çağrıya cevap verebilir. MAC adresler ile çalışır. Katman 3 Switche göre daha ucuzdur.

1.4 Katman 2 Switch Türleri Paketi giriş portundan aldıktan sonra buffer’a atar. Ardından paketi ilgili çıkış portuna gönderir. Paketteki hataları kontrol etmez, bu nedenle daha hızlıdır. Ancak bozuk paketler ağda ilerler. Paketi iletmeden önce hedef adresi belirler. Ardından adresin çıkış portuna bu paketi iletir. Pakette hata olup olmadığını kontrol eder. Hatalıysa iletmez.

1.5 Katman 3 Switchler (Layer 3 Switch) Bir hedefe giden tek bir yol ve MAC adres kullanılır Bir ağ genişletilmek istendiğinde ve alt ağların sayısı arttırıldığında Katman 3 Switch’ler ile performans arttırılabilir. OSI’nin 3. katmanı olan ‘Ağ’ katmanında çalışır. Switch ve Router’ın özelliklerinin birleşimidir. Paketleri bir Router gibi ağda yönlendirebilir.

2.1 Köprü (Bridge) : Köprüler aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir; aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez.

2.2 KÖPRÜ (BRİDGE) OSI Veri İletim katmanında çalışır. MAC adreslerini kullanarak paketleri iletir. Köprüler bağımsız çalışma gruplarını birbirine bağlamak için kullanılır. Birbiri ile aynı topolojide veya farklı topolojide olabilir. Örneğin bir yıldız ve bir halka topolojisinde ağları birbirine bağlayarak tek bir ağ gibi gösterir. Veri yönlendirme işlemi yapar. 10 Mbps ve 100 Mbps ağları birbirine bağlayabilir.

KÖPRÜ (BRİDGE)

İki Farklı Ağ Ve Köprü

2.3 NIC (Ağ Arabirim Kartı) : Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. Genel olarak verilerin elektriksel sinyallere veya elektriksel sinyallerin verilere dönüştürülmesini sağlarlar. Bilgisayarın özelliklerine göre anakartla bütünleştirilmiş halde olabilir ya da anakart üzerindeki herhangi bir çevresel yuvaya takılı olabilir. Ağ arabirim kartı, ağda kullanılacak protokol çeşidi, sistem veriyolu ve fiziksel bağlantı çeşidine uygun olacak şekilde seçilmelidir. Ağ ara birim kartları kablo aracılığı ile ya da kablosuz olarak modem ile bağlantı kurarlar. OSI modelinde 1. ve 2. katmanda çalışırlar. Ağ arabirim kartları genel olarak 2 grupta incelenebilirler. Ethernet arabirim kartları kullanılan kablonun özelliğine göre aldıkları elektriksel sinyalleri ya da ışık dalgalarını sayısal verilere çevirir. Kablosuz (Wireless) arabirim kartları ise aldıkları elektromanyetik dalgaları sayısal verilere çevirir.

KAYNAKÇA http://bidb.itu.edu.tr/seyirdefteri/blog/2013/09/07/temel-a%C4%9F-cihazlar%C4%B1 http://www.eee.metu.edu.tr/~eekmekci/documents/networkdevices.pdf

TEŞEKKÜRLER..