ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇANAKKALE SAVAŞI
Advertisements

Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Çanakkale Zaferi 1- 1-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmış, Balkan.
Tarafından yayınlanmaktadır.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
HAZIRLAYANLAR: ÖZLEM AÇIKGÖZ, NEVİN BAYRAK
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
xzz2Itwm4E7E 1-) Çanakkale Kara Savaşları süresince Gelibolu yarımadasına çıkarılan asker mevcudu dir. Bu askerlerin nini İngiliz,
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE.
Çanakkale Savaşı ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
CANAKKALE Sezen Paksoy 636 9B.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
Birinci Dünya Savaşı.
ÇANAKKALE SAVAŞI ( ).
1.DÜNYA SAVAŞI.
Çanakkale Zaferi 18 Mart 1915.
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
sandıklı imam hatip lisesi
ÇANAKKALE.
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
ÇANAKKALE ZAFERİ (18 MART 1915)
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
Savaştığımız Cepheler
Çanakkale Şehitleri.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
I.Dünya Savaşı’nın ikinci yılında, müttefikler Çarlık Rusyası’na yardım etmek isteyen İngiltere ve Fransa, Çanakkale Boğazı’nı geçerek, Marmara’ya ve oradan.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN I. DÜNYA SAVAŞINA GİRİŞİ
Çanakkale Savaşı.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
Savaşa katılan ülkeler
Çanakkale zaferi.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
18 MART ÇANAKKALE.
I.DÜNYA SAVAŞI
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
1.DÜNYA SAVAŞI.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ

SavaşIn neDENLERİ 1911-1912 yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmış, 1912-1913 Balkan hezimeti ise, 500 yıldır Türk olan Rumeli’deki son Türk hakimiyetini yok etmişti. Bu yüzden Osmanlı Devleti kaybettiği toprakları geri almak istemesi 2-) İngiliz ve Fransızların İstanbul’u ele geçirmek istemesi ve İstanbul’a giden yol ise Çanakkale Boğazı’ndan geçer. Bulgar ordularının İstanbul kapılarını zorlaması, İstanbul ve boğazların güvenliğinin tehlikeye girmesi.. 3-) Ekonomisi kötüye giden Rusya’ya gerekli yardımı götürmek. Ve Anadoludaki petrol yataklarını ele geçirmek. 4-) Balkan Savaşları’ nda yara almış Osmanlı devleti’ne ikinci hamleyi vurarak tamamen çökertmek. Bu sayede de Avrupa’ya açılabilme emellerini gerçekleştirmek. 5-) iki Alman gemisinin Akdeniz’de İngiliz ve Fransız donanmasından kaçarak Türk bayrağı altında Rus limanlarını bombalaması. 6-) Osmanlı Devleti’nin bu sebeplerden dolayı savaşa girmek zorunda kalması ve müttefiği olduğu Almanya’nın savaşı kazanacaklarına inanması ^yeterince kısa olduğunu düşünüyorum... Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vaz geçilmek zorunda kalındı

SAVAŞIN SONUÇLARI Çanakkale Kara Savaşları süresince Gelibolu yarımadasına çıkarılan asker mevcudu 525.000 dir. Bu askerlerin 400.000 nini İngiliz , Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler oluşturuyordu. İngilizlerle birlikte yarımadaya çıkan Fransız askerlerin sayısı 80.000 idi. Buna karşılık 5. Osmanlı ordusunun mevcudu 500.000 civarındaydı. 2-) Çanakkale Savaşlarına katılan itilaf devletlerinin toplam kaybı 284.000 civarındadır. Çanakkale yi savunan birliklerimizin toplam 253.000 civarındadır. 3-) Çanakkalede Türk Milleti Mustafa Kemalini ortaya çıkarmış, yeni bir millet olabilmenin temelini atmıştır. 4-) Balkan Harbinin mahcubiyetini sona erdirmiş, dirayetli komutanlar iradesinde Türk insanının neler yapabileceğini göstermiştir. 5-) Çanakkale İngiliz ve Fransızların Rusyaya yardımını engellemiş. çarlık Rusya nın iki yıl sonra çökmesine sebep olmuştur.

ÇANAKKALE savaşI sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.[9] İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti konumundaki İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Savaş sonucundan iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir. Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, İmparatorluk'un eninde sonunda Almanya'nın ana gücü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.

ÇANAKKALE SAVAŞI Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vaz geçilmek zorunda kalındı