Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri “genel bir bakış”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
ORGANİK TARIM.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
VİTAMİNLER.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Performans Koksidiyoz Enterit Bağırsak Sağlığı
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KİNOPRİSTİN-DALFOPRİSTİN
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
YUMURTA TAVUKLARINDA SAĞLIK KONTROLÜ
Proteinler.
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
pres UK TS © Sloten B.V..
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
NEKROTİK ENTERİTİS.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
FAYDALI BESİNLER.
PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Fortschritt durch Qualität BULLILAC 14 ‘‘Buzağı Maması’’ Wertvolle Futtermittel für die moderne Tierernährung.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Fortschritt durch Qualität
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
SİNDİRİM KANALI (HİSTOLOJİK YAPI) AĞIZDA SİNDİRİM Ağızda besinler mekanik olarak sindirilir, tükrük ile karıştırılır ve kısmende kimyasal sindirim.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
VİTAMİNLER.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Normal mikrofloranın fonksiyonu ve önemi
Çinko Çinko; bitki, hayvan ve mikroorganizmaların dokularının büyümesi, çoğalması ve yenilenmesini sağlayan,vücudumuzda çok fazla enzimin yapısında yer.
Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
Sunum transkripti:

Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri “genel bir bakış”

Nekrotik enterit altlık Civciv yoğunluğu Gumboro CAV rezistans vitamin/ mineral adenoviruslar IB koksidiyoz Tane yem buğday Bağışıklığın zayıflaması Bağırsak enfeksiyonları enzim Nekrotik enterit Yem balıkunu Antimikrobiyal aktivite Fiziksel faktörler besin maddesi yoğunluğu altlık Sindirimi artırıcılar kimyasal kontaminasyon? iyonofor

Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri Tedavi seçenekleri Antimikrobiyaller İçme suyu içerisinde Amoksisilin Linkomisin+Spektinomisin Tylan

Clostridia perfringens için MIC değerleri Avilamycin MAXUS 0.5 Avoparcin AVOTAN 0.5 Bacitracin 0.2 Bambermycin FLAVOMYCIN Dirençli Diclazuril CLINACOX Dirençli Lasalocid AVATEC 1.5 Maduramycin CYGRO * Monensin ELANCOBAN 2.0 Narasin MONTEBAN 0.1 Nicarbazine Dirençli Robenidine CYCOSTAT Dirençli Salinomycin SACOX 0.1 Virginiamycin ESKALIN 0.25 * (Maduramisin verileri yok)

Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri Mevcut kontrol yöntemleri Antimikrobiyaller Büyütme faktörleri İyonofor antikoksidiyaller Penisilinli premiksler İçme suyu içinde uygulamalar Amoksisilin Linkomisin+Spektinomisin Tylan

Nekrotik enterit vitamin/ mineral Tane yem buğday enzim Yem balıkunu besin maddesi yoğunluğu kontaminasyon?

Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi Karbonhidrat Kaynağı hububat çeşidi ve kalitesi enzimler tane büyüklüğü Ferket, 1996

Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi Protein kaynağı balıkunu biyojenic aminler, histamin, tiramin sindirimi zor protein (tüyunu) yeterince pişmemiş protein (soyaunu) Diğer faktörler mikotoksinler tricothecene aflatoxin - immünosupresyon çok yüksek bakır/çinko oranları okside olmuş yağ Yemin konsantrasyonu Ferket, 1996

Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi Protein kaynağı Balıkunu Biyojenik aminler bağırsak tahribatı Düşük kaliteli protein Az ya da çok pişmiş protein Clostridial türlerinin gelişimini hızlandırır

Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi Yeme ilgili diğer faktörler mikotoksinler tricothecene bağırsak tahribatı Aflatoksin immunosupresyon okside olmuş yağ

Nekrotik Enterit ve Yemle İlişkisi Yemin kalitesi ve bağırsağın doluluğu yemleme ve ışıklandırma programları Tane buğday içeren yemlerle besleme

Nekrotik enterit direnç adenoviruslar IB koksidiyoz Bağırsak hastalıkları Nekrotik enterit

Sindirim sisteminin sağlığı Bağırsak tahribatı klostridyumun gelişimini artırır Koksidiyoz Sindirim sistemi virüsleri

Nekrotik Enterit ve Koksidiyoz % Mortalite (42 günlük) Shane et al, 1985 15 15

Sindirim sisteminin sağlığı Sindirim sisteminin sağlıklı olması NE kontrolü için oldukça önemlidir Koksidiyoz kontrolü Etkili antikoksidiyaller Etkin aşılama programları Sindirim sistemi virüslerini önler

Klostridiya tehditinin azaltılması Bağırsak klostridiyum seviyesi Klostridiyumların yerleşmesini önleme Yemin kalitesi Diğer ürünler

Diğer ürünler Probiyotikler Spesifik bakteri kültürleri ( Lactobacillus ) yararlı mikroflora oluşumunu sağlar patojenlerin çoğalmasını önler ( bacteriyosin ) bağışıklık sistemini güçlendirir bağırsak duvarı tahribatını azaltır Yeme sürekli olarak katılırlar

Diğer ürünler Competitive exclusion Geniş spektrumlu nonpatojen mikroflora kültürü genç hayvanlarda yararlı mikrofloranın oluşumuna yardımcı olur bağırsak duvarında kolonize olur patojen bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önler

Diğer ürünler Nükleotidler Nükleotid, metabolit ve maya karışımı probiyotik etki Laktobasillerin gelişimini hızlandırır Yeme sürekli olarak katılırlar

Diğer ürünler Oligosakkaritler Mannoz Oligosakkaritleri patojen bakterilerin tutunduğu reseptörleri işgal eder bağışıklık sistemin güçlendirir makrofaj aktivitesini artırır Fruktoz Oligosakkaritleri Laktobasil ve Bifidobakterilerin gelişimini hızlandırır patojen GR (-) bakterilerin gelişimini durdurur

Organik Asitler Propiyonik/Formik asitler Yemin mikrobiyal bileşimini kontrol altına alır antimikrobiyal sindirim sistemi pH’ı üzerine etkili enzimatik aktiviteyi hızlandırır sindirim sistemi mikroflorasına zarar vermez patojenlerin bağırsak duvarına tutunmasını önler

Diğer ürünler Bitki ekstreleri Bitki ekstreleri Yucca Sanguinaria amonyak oluşumunu azaltır antiprotozoal activite bağırsak duvarı tahribatını azaltır patojenlerin gelişimini baskılar Bitki ekstreleri Sanguinaria karaciğer ve sindirim fonksiyonlarını artırır sindirimi artırır sindirim sisteminin mikrobiyal dengesini korur

Diğer ürünler Balık yağları Esensiyal yağlar antimikrobiyal ? sindirim sistemi fonksiyonlarını artırır yararlı mikroflora oluşumunu sağlar

Yeni ürünler Çok çeşitli ürünler pazarlanmaya başlamıştır Ruhsatlandırılmaları gerekli değildir Çok fazla yarar sunarlar Bağımsız gözle değerlendirilmemişlerdir Dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidirler

Clostridium perfringens’i kontrol yöntemleri Sonuç Rasyon, sindirim sistemi florası ve enterit gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir NE’in oluşumunun önlenmesinde sindirim sisteminin sağlığı oldukça önemlidir Hijyen koşulları iyi olmalıdır Klinik belirtilerin önlenebilmesi için hemen tedaviye başlanmalıdır Yeni ürünler dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir

Nekrotik Enterit Bir Sorun mudur? Mortalite artışı Enterit sorunları Kötü FCR Kötü altlık Büyüme geriliği Maliyet artışı

Nekrotik Enterit Etkeni Clostridium perfringens -bağırsağın normal mikroorganizmalarından Bağırsak duvarını tahrip edip enterite yol açar; diğer organlara yayılır Otopside bağırsak ve diğer organları kaplayan nekrotik nodüller

Nekrotik Enterit’i oluşturan koşullar Kötü management Kirli suluk Bozuk suluk Kalitesiz altlık Kontamine yem Diğer hastalıklar -koksidiyoz

Nekrotik Enterit Nasıl Kontrol Edilebilir? İyi management Nekrotik enterite etkili yem katkıları

Hangi Yem Katkıları CP’i Kontrol Edebilir? Bazı büyütme faktörleri Bazı antikoksidiyaller Bazı ürünler diğerlerinden daha iyidir Hangilerinin iyi olduğu bilinmelidir

Hangi Yem Katkılarının Etkili Olduğu Nasıl Bilinebilir? CP’e karşı MIC değerleri Yemdeki katkının dozu

Bazı Yem Katkılarının MIC Değerleri Avilamisin MAXUS 0.5 Avoparsin AVOTAN 0.5 Basitrasin 0.2 Bamberimisin FLAVOMYCIN Dirençli Diklazuril CLINACOX Dirençli Lasalosid AVATEC 1.5 Maduramisin CYGRO * Monensin ELANCOBAN 2.0 Narasin MONTEBAN 0.1 Nikarbazin Dirençli Robenidin CYCOSTAT Dirençli Salinomisin SAYCOX 0.1 Virjinyamisin ESKALIN 0.25 * veri yok

Bu Yem Katkılarının Broyler Yemindeki Dozları ppm Avilamisin MAXUS 5-10 Avoparsin AVOTAN 7.5-15 Basitrasin 5-50 Bamberimisin FLAVOMYCIN 1-20 Diklazuril CLINACOX 1 Lasalosid AVATEC 75-125 Maduramisin CYGRO 5 Monensin ELANCOBAN 100-120 Narasin MONTEBAN 70 Nikarbazin 125 Robenidin CYCOSTAT 33 Salinomisin SAYCOX 60 Virjinyamisin ESKALIN 5-20

Yem Katkılarının Sıralanması Kontrol Seviyesi Büyütme Faktörü Antikoksidiyal Etkisiz FLAVOMYCIN CLINACOX CYCOSTAT Nikarbazin Etkili AVOTAN 10 CYGRO ESKALIN 10 MAXUS 10 Basitrasin 20 Daha Etkili Basitrasin 50 ELANCOBAN ESKALIN 20 AVATEC SACOX MONTEBAN

Sonuç Bazı yem katkıları CP’i kontrol edebilirken, bazıları etkisizdir MAXUS, AVOTAN, ESKALIN ve Basitrasin kısmen etkilidir ELANCOBAN ve MONTEBAN gibi iyonoforlar yüksek dozda daha etkilidir Kimyasal antikoksidiyaller NE vakalarında artışa neden olabilir Yüksek dozda iyonofor ve BF kombinasyonu daha iyi sonuç verir - ELANCOBAN+MAXUS, MONTEBAN+MAXUS, gibi

İyonoforlar NE’i Kontrol Eder mi? Elwinger ve ark., MONTEBAN, Broyler, İsveç, 1992 Kesim öncesi yemde MONTEBAN “NE insidansi ve mortalite, kesim öncesi yemleme süresinin uzamasıyla artmaktadır” Kesim öncesi süre Mortalite (%) NE insidansı 3 2.9 0 5 6.0 0 10 5.8 1.6 15 8.0 3.7

Öneriler - Mükemmel gelişme performansı - Koksidiyoz kontrolü Management iyi olmalıdır Antikoksidiyal ve BF seçerken, NE’e de etkili olanları tercih edin Yüksek dozlu iyonoforlardan ELANCOBAN ve MONTEBAN ile MAXUS gibi BF mükemmel kontrol sağlar - Mükemmel gelişme performansı - Koksidiyoz kontrolü - NE kontrolü