Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI"— Sunum transkripti:

1 PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
Ayşin KIZILTAN Gıda Mühendisliği Bölümü

2 TAKDİM PLANI Probiyotiklerin Tanımı Probiyotik Mikroorganizmalar Probiyotiklerin Muhtemel Etki Mekanizmaları Probiyotiklerin Sahip Olması Gereken Özellikler Sonuç

3 PROBİYOTİKLERİN TANIMI
İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ilk defa 1908 yılında Elie Metchnikoff tarafından ortaya atılmıştır. Probiyotik: “yaşam için”, Yunanca türetilmiş. Fuller’in (1989) tanımıyla; intestinal sistemin mikrobiyel dengesini geliştirerek konakçı sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan canlı mikrobiyal gıda destekleyicisi.

4 PROBİYOTİKLERİN TANIMI
insanın bağırsak sistemine yerleşir, mikrobiyal dengeyi iyileştirir, yararlı faaliyette bulunur. Bakteriyal tedavi edici, Mikrobiyal tedavi edici veya Bakteriyal immün sistem düzenleyici.

5 Probiyotik mikroorganizmalar;
bazı gıdaların bileşiminde ve sağlıklı insanların intestinal sisteminde doğal olarak bulunur. Aynı zamanda Süt fermente süt ürünleri (Yoğurt, kefir, peynir...) bebek mamaları malt ve tahılların fermente ekstraktları gibi gıda maddeleri aracılığı ile ya da kapsül veya tablet halinde vücuda alınabilir.

6 PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALAR
Probiyotik mikroorganizmaların bağırsak mikroflorası üzerinde etkili olabilmesi için yeterli miktarda ve canlı olarak bağırsak sistemine ulaşması ve buraya yerleşmesi gerekir.

7 PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALAR
Lactobacillus’lar Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. reuteri, L. brevis, L. cellobiosus, L. curvatus, L. fermentum, L.plantarum. Gram pozitif koklar Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, Enterococcus faecium, S. diacetylactis, S. intermedius. Bifidobacterium’lar B. bifidum, B. adolescentis, B. animalis, B. infantis, B. longum, B. thermophilum.

8 PROBİYOTİKLERİN MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
İntestinal sistem bozukluklarına karşı muhtemel etki mekanizmaları: Antimikrobiyal maddelerle patojen bakterilerin inhibisyonu, Tutunma bölgelerinin bloke edilmesi, Besin maddeleri için rekabet, İmmün sistemin uyarılması.

9 PROBİYOTİKLERİN MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
Koruyucu ya da tedavi edici etkilerine örnek olarak; Laktoz intoleransı (laktaz enzimi eksikliği nedeniyle laktozu sindirememe), Antibiyotik kullanımı ya da yaşlılığa bağlı diyareler, Mineral madde emilimde artış ile Osteoporosise karşı etki, Kandaki kolesterol oranını düşürücü etki, Anti karsinojen etki.

10 PROBİYOTİKLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Patojen olmama, Probiyotik gıdadaki canlı probiyotik mikroorganizma yükü, İnsan orjinli suşlar, Sindirim sistemi enzimlerine direnç,bağırsak yüzeyine tutunma, Patojen mikroorganizmalara karşı bariyer, Vitamin sentezi, yabancı bileşikleri metabolize etme.

11 SONUÇ Süt, süt ürünleri, özellikle de yoğurt, kefir gibi geleneksel fermente süt ürünleri günlük diyette bulundurulmalı, Yaşlı ve bebeklerde, uzun süre antibiyotik tedavisi gören hastalarda probiyotik ürün tüketimi tercih edilmeli,

12 SONUÇ Probiyotik mikroorganizmaların tanımlanması, yeni suşların izolasyonu ve etki mekanizmaları konusunda çalışmalar sürdürülmeli, Bilgilendirme ve tüketici bilinci oluşturulmalı, Sağlıklı bir yaşam için intestinal sistemdeki faydalı mikroorganizma düzeyi yetersizse mutlaka besin takviyeleri ile yeterli düzeye getirilmelidir.

13 Teşekkürler.


"PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları