ALAN SEÇİMİ SEMİNERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TVO Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
Advertisements

KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA
HACI ALİ AKIN ANADOLU LİSESİ
ŞEVKET RAŞİT HATİPOĞLU ANADOLU LİSESİ
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
DÜNDAR UÇAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
DÜNDAR UÇAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ALAN SEÇİMİ.
EDİRNE İLHAMİ ERTEM ANADOLU LİSESİ
ÖSYS’Yİ NE KADAR TANIYORUZ?
NAMIK KEMAL LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINIF GEÇME ve DERS SEÇİMİ.
L İ S E L E R D E    S I N I F    G E Ç M E    S İ S T E M İ
ORTAK 9. SINIF DURUMU Tüm Ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında okutulan dersler ortaktır. 9. sınıf öğrencileri Eğitim Öğretim yılı sonunda başarı durumuna.
VKV KOÇ ÖZEL LİSESİ 2010 – SINIFLAR DERS SEÇİM SÜRECİ HAKKINDA
ALAN SEÇİMİ SUNUSU KIRŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
Okan Üniversitesi – İstanbul, 20 Şubat 2009 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
Efor Dershanesi Rehberlik Birimi
ALAN SEÇİMİ.
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
DERS SEÇİMİ DERS SEÇİMİ. DERS SEÇİMİ DERS SEÇİMİ.
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
SINIF GEÇME ve Ders seçimi.
ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINIF GEÇME.
Nakipoğlu cumhuriyet ANADOLU LİSESİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
VEZİRKÖPRÜ ANADOLU LİSESİ
Yerleştirme Sistemindeki
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Ortak Dersler MADDE 7 – Ortak dersler, öğrencilerin okulu bitirinceye kadar almakla yükümlü olduğu derslerdir. Bu dersler, bütün öğrencilere asgarî.
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA
Sınıf Geçme Yönetmeliği
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
SINIF GEÇME BAĞCILAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ. Not Sistemi Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde 5’li not sistemi uygulanır. PUAN NOT DERECE PUAN NOT.
“Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur.” Albert Einstein
Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINIF GEÇME BİR DERSİN DÖNEM PUANI; a) Sınavlardan alınan puanların,
MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Ders seçimi veli, “öğrenci” tarafından yapılır.
BENER CORDAN İLKÖĞRETİM OKULU
HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU
ATAKUM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
DERS SEÇİMİ VE SINIF GEÇME SİSTEMİ
Araklı Anadolu Öğretmen Lisesi Rehberlik Servisi.
H.Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
ORTAÖĞRETİM SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ REHBERLİK SERVİSİ.
Hayat Biçimini Seçmektir
SÖKE CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ
REHBERLİK SERVİSİ Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, alan/dal dersleri (mesleki ve teknik ortaöğretim okulları) ve seçmeli dersler bölümleri.
HAZIRLAYAN ÖZGÜL ÇELİKKALELİ KUTLUK
SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ. PUAN Ortaöğretimde Sınav, ödev, projeler ve uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Ortaöğretimde.
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
DERSLERDERS SAATİ TÜRK DİLİ2 TÜRK EDEBİYATI3 TARİH2 COĞRAFYA2 FİZİK2 KİMYA2 BİYOLOJİ2 SAĞLIK BİLGİSİ1 MATEMATİK4 GEOMETRİ2 YABANCI DİL6 İKİNCİ YABANCI.
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
SINIF GEÇME VE DERS SEÇİMİ
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Öğrencinin ilgilerinin göz önünde bulundurulması 10.Sınıf.
ALAN – DERS SEÇİMİ.
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
Sunum transkripti:

ALAN SEÇİMİ SEMİNERİ

Meslek seçiminde doğru tercih yapmak, Mutlu bir geleceğe sahip olmak ALAN SEÇMEK NEDEN ÖNEMLİ? Meslek seçiminde doğru tercih yapmak, Mutlu bir geleceğe sahip olmak Okulda başarıyı sağlamak için

ALAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER: - Seçilen alandan hangi bölümlerin tercih edilebileceğine Seçilen alanda okutulan derslerin neler olduğuna

Öğrencinin ilgi alanı ve yeteneklerine Öğrencinin kişilik özelliklerine Öğrencinin isteklerine Başarı durumuna, dikkat edilmelidir.

ALAN SEÇİMİ 9. SINIFIN SONUNDA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR ALAN SEÇİMİ 9. SINIFIN SONUNDA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR. ÖĞRENCİ İSTEDİĞİ ALANI, NOT ORTALAMASINA GÖRE SEÇMEKTEDİR.

LİSE 2. SINIFTA (10. SINIFTA) SEÇİLECEK ALAN VE ALANA KAYNAKLK EDEN LİSE 1. SINIF (9. SNIF) DERSLERİ HANGİLERİDİR?

ALANLAR KAYNAK DERSLER FEN BİLİMLERİ Fizik Kimya Biyoloji Matematik TÜRKÇE-MATEMATİK ALANI Dil ve Anlatım Türk Edebiyatı SOSYAL BİLİMLER Tarih Coğrafya YABANCI DİL Yabancı Dil

DİKKAT!!! SEÇİLMEK İSTENEN ALANIN BRANŞ DERSLERİ NOT ORTALAMASI EN AZ 2,5 OLMAK ZORUNDADIR

BRANŞLARIN ORTALAMASI DERS SAYISINA GÖRE DEĞİL, DERS SAATLERİNİN KREDİ AĞIRLIĞINA GÖRE HESAP EDİLMEKTEDİR.

ALANA KAYNAKLIK EDEN DERSLERDEN BAŞARISIZLIĞI BULUNMAYAN ÖĞRENCİLER, ALANA KAYNAKLIK EDEN DERSLERİN AĞIRLIKLI ORTALAMASINA BAKILMAKSIZIN O ALANI SEÇEBİLİRLER.

ÖRNEK: TÜRKÇE-MATEMATİK alanını seçmek isteyen bir öğrencinin yıl sonu ortalamaları aşağıdaki gibidir. Dil ve Anlatım: 2 Türk Edebiyatı: 2 Matematik :2 Ağırlıklı Ortalama : 2 Bu öğrencinin ağırlıklı ortalamasına baktığımızda alana kaynaklık eden derslerden başarısızlığı bulunmadığından ağırlıklı ortalamasına bakılmaksızın (2.50) şartı aranmaz) Türkçe-Matematik alanını seçebilir.

ALANA KAYNAKLIK EDEN DERSLERDEN BAŞARISIZLIĞI OLAN ÖĞRENCİNİN ALAN SEÇİMİNDE, ALANA KAYNAKLIK EDEN DERSLERİN AĞIRLIKLI ORTALAMASININ 2.50 OLMASI KOŞULU ARANIR.

ÖRNEK: TÜRKÇE-MATEMATİK alanını seçmek isteyen bir öğrencinin yıl sonu ortalamaları aşağıdaki gibidir. Dil ve Anlatım: 4 Türk Edebiyatı: 4 Matematik :1 Ağırlıklı Ortalama : 2.67 Bu öğrencinin alana kaynaklık eden derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalaması 2.50 nin üzerinde olmasaydı Matematik dersindeki başarısızlığından dolayı Türkçe-Matematik alanını seçemezdi. Ağırlıklı ortalamasına 2.50 nin üzerinde olduğundan Türkçe-Matematik alanını seçebilir.

“İSTEDİKLERİ ALANA YÖNLENDİRİLİRLER.” ŞARTLARI BİRDEN FAZLA ALANI TUTAN ÖĞRENCİLERİMİZ HANGİ ALANA YÖNLENDİRİLİR? “İSTEDİKLERİ ALANA YÖNLENDİRİLİRLER.”

Örneğin; Ahmet adlı öğrencinin Matematik notu 5, Biyoloji 4, Kimya 3, Fizik dersinin notu ise 2’dir. Haftada 4 saat Matematik, 2’şer saat de sayısal dersleri görmektedir. Ahmet’in ders notları derslerin haftalık görülen saatleriyle çarpılarak toplam kredi sayısına bölünür. Elde edilen sonuç 2.5’un üzerinde olduğu için Ahmet Sayısal alanı seçebilmektedir. Matematik 5*4=20 Biyoloji:4*2=8 Kimya:3*2=6 Fizik:2*2=4 Toplam: 20+8+6+4=38 Toplam Ders Saati: 4+2+2+2=10 Ortalama: 38:10=3.8

HİÇBİR ALANA YÖNELME ŞARTI TAŞIMAYAN ÖĞRENCİLER HANGİ ALANA YÖNLENDİRİLİR? ALANA KAYNAKLIK EDEN DERSLERİN AĞIRLIKLI ORTALAMASI EN YÜKSEK OLAN ALANA YÖNLENDİRİLİR.

ÖRNEK: öğrencinin alanlarla ilgili ağırlıklı ortalaması aşağıdaki gibidir. Fen Bilimleri Alanı : 2.48 Türkçe-Matematik Alanı : 2.39 Sosyal Bilimler Alanı : 2.24 Yabancı Dil Alanı : 2.15 Bu durumdaki öğrenci en yüksek ağırlıklı ortalamasını olduğu Fen Bilimleri alanına yönlendirilir.

ÖĞRENCİ ALAN DEĞİŞTİREBİLİYOR MU?

ÖĞRENCİ LİSE 3. SINIFTA ALAN DEĞİŞTİREBİLİR. ANCAK…. LİSE 4. SINIFTA ALAN DEĞİŞTİREMEZ. AYRICA…. ALAN DEĞİŞTİREN ÖĞRENCİ; Yeni alanına ait Lise 2 de görülen alan dersleri ile Lise 2 de gördüğü halde haftalık ders saati sayısı 1 ders saatinden fazla olan alan derslerinden de sorumlu tutulur.

Örnek: Lise 2. sınıfta Fen Bilimleri alanında olup, Lise 3 Örnek: Lise 2. sınıfta Fen Bilimleri alanında olup, Lise 3. sınıfta Türkçe-Matematik alanına geçen öğrencinin durumunu inceleyelim. Lise 2. sınıf Fen Bilimleri Alanı Alan Dersleri ve Ders Saatleri Lise 2. sınıf Türkçe-Matematik Alanı Alan Dersleri ve Ders Saatleri MATEMATİK- 4 GEOMETRİ- 2 FİZİK- 2 KİMYA- 2 BİYOLOJİ- 2 DİL VE ANLATIM- 4 TÜRK EDEBİYATI- 4 COĞRAFYA- 4 (ZORUNLU DERSLER) DİL VE ANLATIM- 2 TÜRK EDEBİYATI- 3 Öğrenci lise 3. sınıfa COGRAFYA ile DİL VE ANLATIM dersinden (2 saat fark olduğu için) sorumlu olarak geçer.

Örnek: Lise 2. sınıfta Türkçe-Matematik alanında okuyup, Lise 3 Örnek: Lise 2. sınıfta Türkçe-Matematik alanında okuyup, Lise 3. sınıfta SOSYAL BİLİMLER alanına geçen öğrencinin durumunu inceleyelim. Lise 2. sınıf Türkçe-Matematik Alanı Alan Dersleri ve Ders Saatleri Lise 2. sınıf Sosyal Bilimler Alanı Alan Dersleri ve Ders Saatleri DİL VE ANLATIM- 4 TÜRK EDEBİYATI- 4 MATEMATİK- 4 GEOMETRİ- 2 COĞRAFYA- 2 TARİH- 4 COĞRAFYA- 4 PSİKOLOJİ- 2 Öğrenci lise 3. sınıfa TARİH VE PSİKOLOJİ derslerinden sorumlu olarak geçer.

ÖĞRENCİNİN İLGİLİ DERSLERDEKİ SORUMLULUĞU KALKAR. Öğrencinin yeni alanında okutulmayan, önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden sorumluluğu ne olur? ÖĞRENCİNİN İLGİLİ DERSLERDEKİ SORUMLULUĞU KALKAR.

ÖRNEK: LİSE 2. SINIFTA FEN BİLİMLERİ ALANINDAOLUYUP, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ ALAN DERSLERİNDEN SORUMLU GEÇEN BİR ÖĞRENCİ LİSE 3. SINIFTA TÜRKÇE-MATEMATİK ALANINI SEÇTİĞİNDE BU DERSLERLE İLGİLİ SORUMLULUĞU KALKAR.

ÖĞRENCİNİN SEÇMELİ DERSLERLE İLGİLİ SORUMLULUĞU VARSA ALAN DEĞİŞİMİYLE BU SORUMLULUK DURUMU NE OLUR? SEÇMELİ DERSLERDE ALAN DEĞİŞİMİYLE BU SORUMLULUK KALMAZ, AYNEN DEVAM EDER.

ÖRNEK: Lise 2. sınıfta Fen Bilimleri alanında olup, Lise 3 ÖRNEK: Lise 2. sınıfta Fen Bilimleri alanında olup, Lise 3. sınıfta Türkçe-Matematik alanına geçen bir öğrencinin Lise 2’de seçmeli ders olarak aldığı ve sorumlu olarak geçtiği kimya dersinden olan sorumluluğu alan değiştirmekle kalkmaz. Kimya dersinden mutlaka sorumluluk sınavına girmeli ve geçer not almalıdır.

SEÇİLEN ALAN DERSLERİNDE GÖSTERİLEN BAŞARI AOBP’YE YANSIYACAKTIR. AOBP, (ALAN İÇİ TERCİH YAPILDIĞINDA) ÖSS’YE %21 ORANINDA KATKI SAĞLAMAKTADIR.

BAŞARILI OLUNAN DERSLERE YÖNELİK ALAN SEÇİMİ YAPILMASI ÖĞRENCİ İÇİN OLUMLU OLACAKTIR.

YAPACAĞINIZ YANLIŞ BİR SEÇİMİN TÜM HAYATINIZI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLECEĞİNİ UNUTMAMALISINIZ.

SİZİ TANIYAN ÖĞRETMENLERİNİZİN FİKİRLERİNİ ALMALISINIZ. ALAN SEÇİMİ YAPMADAN ÖNCE MUTLAKA SEÇMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ALANIN BRANŞ ÖĞRETMENLERİ VE REHBER ÖĞRETMENİNİZLE İRTİBATA GEÇMELİ, SİZİ TANIYAN ÖĞRETMENLERİNİZİN FİKİRLERİNİ ALMALISINIZ.

HER SEÇİM BİR KAYBEDİŞTİR HER SEÇİM BİR KAYBEDİŞTİR. BİR ŞEYİ SEÇER DİĞERİNİ KAYBEDERSİN YA DA HİÇBİR ŞEYİ SEÇMEZ HER ŞEYİ KAYBEDERSİN. PASCAL

KATILIMINIZA TEŞEKKÜR EDER BAŞARILAR DİLERİZ.