Doruk Yavuzkurt Diyaliz Makinesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

YOĞUN BAKIMDA RRT Dr. Işıl KÖSE.
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
BOŞALTIM SİSTEMİ.
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim 3.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
HEMODIYALIZ RAUF KUTALP Hastaneciyiz.blogspot.com.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Solunum Sistemi
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYANLAR ÇIKIŞ.
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DİABETİK NEFROPATİ TEDAVİSİ
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
BOŞALTIM VE BOŞALTIM SİSTEMİ NE DEMEKTİR?
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
MAGNEZYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYAN ÇIKIŞ.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
Hemodiyaliz Hemşireliği
YANIKLAR VE KAN KİMYASI
BOŞALTIM SİSTEMİ fsinemb.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
TANECİK BOYUTU FARKINDAN YARARLANILARAK AYIRMA
Organlarımız ve Görevleri
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MELEK KOLAY.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
ACİL SERVİSTE DİYALİZ ENDİKASYONLARI
World Kidney Day is a joint initiative DÜNYA BÖBREK GÜNÜ.
MDUYAN AÜTF ACİL TIP ABD
GAYE AYKANAT KONU:HEMODİYALİZ.
KARIŞIMLARI NASIL AYIRABİLİRİZ ?
PD ETKINLIĞI VE YETERLILIK. Karın duvarını ve karın boşluğunda bulunan organları saran periton zarı aracılığıyla yapılan diyaliz şeklidir. PERİTON DİYALİZİ.
Evimizde çöpler hijyen ve yaşam için engel teşkil edeceğinden çöpleri atarız. İşte vücudumuzdaki çöpler de atık maddelerdir.Vücudumuzda bulunması zararlı.
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
Vücudumuz.
Perfüzyon Yöntemleri ve Bu Yöntemle Hazırlanan Preparat Tipleri
Boşaltım Sistemi.
DOLAŞIM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
YENİDOĞAN ve SÜT ÇOCUĞUNDA KRONİK HEMODİYALİZ
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Medical Device Tıbbi Cihazlar Medical Device Tıbbi Cihazlar Diyaliz Sarf Malzemeleri Medikal Malzemeler Eczane Eğitim Haftası :8 Fahri Yağlı (Medikal.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

Doruk Yavuzkurt 123427 Diyaliz Makinesi

Diyaliz Makinesi : Böbrek yetersizliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen addır.Vücutta birikmiş üre gibi zararlı maddelerin ve aşırı suyun bir membran aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılması işlemidir Diyaliz tedavisi iki şekilde uygulanabilir. 1. Hemodiyaliz 2. Periton diyalizi

Genel bilgi : İki tüpten oluşan bu makinenin tüplerinden biri hastanın bileğindeki atardamarına, diğeri ise toplardamarına bağlanıyor. Tüpün içersinde kanın düzenli akışını sağlayan iki pompa var. Damarlardan çıkan tüpler, üzeri yarı geçirgen bir zarla kaplı olan başka bir tüpün etrafını dolaşıyor. Bu büyük tüp, içinde diyaliz denilen tuzlu solüsyonun bulunduğu bir kabın içinde duruyor. Hastanın zararlı maddelerle kirlenmiş kanı birinci tüple alınıyor ve diyaliz solüsyonunun içinden geçirilerek bu zararlı maddelerden arındırılıyor. Daha sonra temizlenen kan diğer tüple yeniden damara verilerek diyaliz işlemi sonuçlanmış oluyor.

DİYALİZ MAKİNELERİ NASIL ÇALIŞIR ? Hemodiyalizde kan, vücudun dışında diyalizör denilen bir suni böbrek aracılığı ile temizlenir. Diyalizör yarı geçirgen zardan oluşmuştur. Zar, binlerce mikroskobik deliği içeren ince bir tabakadır. Diyaliz tedavisi sırasında; bu zarın bir tarafından kan, diğer tarafından diyaliz sıvısı akar. Diyaliz sıvısı içinde; sodyum potasyum, kalsiyum, magnezyum, asetat, dekstroz ve klor bulunur. Hemodiyalizin başlangıcında; kandaki zararlı maddelerin seviyesinin yüksek olmasına karşın, diyaliz sıvısı bu maddeleri içermemektedir. Zararlı maddeler, genellikle erimiş olduğu için yarı geçirgen zar aracılığı ile kandan çıkarak diyaliz sıvısına geçer ve vücuttan atılır.

Hemodiyaliz : Hemodiyaliz tedavisi hastanın böbrek yetmezliğinin şiddetine göre yaptığı idrar miktarına bağlı olmak üzere haftada 2 - 3 defa 4 - 6 saat süre ile uygulanır. Yetersiz hemodiyaliz tedavisi hastada hasara ve ölümlere yol açabilir. Fistül : Hemodiyalize alınan hastada; yeterli kan dolaşımını sağlamak için, atar damarla toplar damarın birleştirilmesidir.

Diyaliz Makinesi Arızaları : PTH CYLE F02 HATASI : Solusyonların bozukluğuna,suya bağlı kireçlenmeler olabilir. BLOOD LEAK : Sistemde kan kaçağının olduğunu gösterir. İzolatöre kan kaçıp kaçmadığını kontrol etmemiz gerekir. F 20/16 POZİTİF BASINÇ HATASI: Diyalizer bağlantı hattındaki kaçaklardır. Flowmetre, numune alma noktası, konnektör noktaları o hattaki klemplerin hava almasından dolayı oluşur.

Periton diyalizi : Periton diyalizinde hemodiyalizden farklı olarak özel bir membran yerine periton membranı kullanılır. Periton boşluğuna doldurulan diyaliz sıvısının 4-8 saat beklemeyi basit değiştirilebilen bir yöntemdir. Genellikle günde 4 kez hastanede veya evde yapılır. En önemli avantajı hasta tarafından evde yapılabilmesidir. Periton diyalizinin gerçekleşmesi için 3 teknik unsura gerek vardır. Karına yerleştirilmiş kateter Uygun diyaliz sıvısı Kateter ve diyaliz sıvısı arasındaki bağlantı sistemi