Arıtma ve Geri kullanım Maliyetleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Advertisements

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
Atıksuların Arıtımı Doç. Dr. Ahmet ALTIN.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ
KENTSEL ATIKSU ARITMA YÖNERGESİ
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Sermaye Maliyeti Nedir?
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
Yönetmeliklerin ve Rehber Yönergelerin Geliştirilmesi Prof. Dr. Celal F Gokcay ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Ankara
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
Profil Uygulamaları.
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
1 YÜZDELER. 2 Hakan, bilinçli bir tüketici olarak alışveriş merkezinin uygulayacağı indirim dönemini bekliyor. İndirimsiz fiyatı 750 lira olan bilgisayarı.
BAŞA BAŞ NOKTASI ANALİZİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi
Development of Tools and Guidelines for the Promotion of the Sustainable Urban Wastewater Treatment and Reuse in the Agricultural Production in the Mediterranean.
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
EVAPORATÖRLER (Tatlı Su Üreticisi)
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Bölüm 14 Bilişim (Bilgi) Teknolojileri Information Technology.
MONOGRAFİ 5:Getiri Ltd. Şir.’nin Haziran 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
ENERJİ SEKTÖRÜ.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Belirlilik Koşulu Altında Yatırım Projeleri Değerlendirme
Arıtma ve Geri kullanım Maliyetleri
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
SU ARITIM SÜRECİ.
MEMBRAN PROSESLERİ.
BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 24 BAĞLI BÜYÜME VE HİBRİT BİYOLOJİK SİSTEMLERİN KULLANILDIĞI İKİNCİL ARITMA.
BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON. BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
Endüstriyel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Evsel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Nehrin Doğal Debisi (m 3 /gün) Toplam Debi (m 3 /gün) Gaziantep OSB90000.
BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ. BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ.
BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ. BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ.
İ SKENDERUN TEKNIK ÜNIVERSITESI İ SKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU İ NŞAAT TEKNOLOJISI … DERS:ATIK SULAR KONU:ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR:
Su arıtma sektöründe her zaman ilkleri hedefleyen ova su arıtma ev tipi su arıtma ve atık su arıtma departmanlarını aynı çatı altında bir araya getirerek.
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
Ultrases.
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.
ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.
200 TL’lık Ürünün %10 indirimli Satış Fiyatı ?
Sunum transkripti:

Arıtma ve Geri kullanım Maliyetleri Prof. Dr. Celal F Gökçay

Temel Hesaplamalar Kabuller Mısırın tek hasadı için 500 mm su gerekmektedir Hektar başına 2.0 ton mısır üretilebilir. Bir ton mısırın satış fiyatı 267 US$ civarındadır 534 $ / 5 000 m3 = 0.107 $ getiri /m3 = 10.7 cent/m3

MALİYETLER Atıksularda 0 coliform/100 ml temin edebilmek için 1 m3 ikincil arıtılmış atıksuyun kogulasyon/flokulasyon/ filtrasyondan geçirme maliyeti en az 5 US cent Membran filtrasyon ile 15 cent civarındadır (Israil verileri) VRM Biyoreaktörde 19 cent/m3 enerji maliyeti, 18 cent/m3 membran maliyeti ile toplam arıtım 39-40 cent /m3 civarında malolmaktadır

MALİYETLER Lagünler ve damlatmalı filtrelerin birlikte kullanılmaları maliyeti düşürebilecek bir seçenek olabilir. Lagünlerde maliyet hemen hemen sıfır düzeyindedir. Damlatmalı filtrelerde ise 9-10 cent/m3 civarındadır. Bu tür atıksular UV ile dezenfekte edilebilirler. UV Dezenfeksiyon maliyetlerinin de son yıllarda çok düştüğü ve klorlamaya yakın olduğu bildirilmektedir.

Sonuç Anlaşılan odur ki ikincil arıtılmış atıksuların ABD Title 22 veya Israil veya Türk SKKY göre arıtmak ve sulamada kullanmak karlı değildir. İlave arıtım ürün satış fiyatını aşmakta veya başabaş gelmektedir. Ancak Blumenthal et al. Tarafından önerilen rehber yönergeler uygulandığı takdirde ikincil arıtılmış atıksular hafif bir ilave arıtımdan geçirildikten sonra, örneğin lagünleme ve/veya dezenfeksiyondan sonra, sulamaya uygun hale getirilebilir

Sonuç Sadece VRM uygulamalarında toplam arıtım karlı gibi görünmektedir. Ancak bu tesislerin karmaşık yapısı kullanımı sınırlamaktadır. Kentsel kullanım için Title 22 veya eşdeğeri kaçınılmaz olmaktadır. Bu takdirde artan maliyet su tarifeleri ile karşılanabilir.

Sonuç Atıksuların geri kullanımında ön şart arıtma tesislerinin iyi çalıştırılmalarıdır. Bu nedenle tesislerin sürekli gözetim altında bulundurulması, kritik mikrobiyolojik ve parazitolojik analizler rutin analizler arasına sokulmalıdır. Atıksu üreticisi ile kullanıcısını (çiftçi) karşı karşıya getirmek suretiyle arz talep dengesi oluşturmak çevrenin korunmasında ve kaynakların sürdürülebilir kullanılmasında yararlı olacaktır.